Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείχνει να βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, βρίσκοντας διέξοδο στην… εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, στην συνωμοσιολογία, στις επιθέσεις στην αντιπολίτευση αλλά και στα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το συνεχές σφυροκόπημα της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τα θέματα της ανομίας και της εγκληματικότητας, που δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία. Παρά τις ομολογουμένως τελευταίες επιτυχίες που σημείωσε η Αστυνομία στην εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνεχίσει το πρέσινγκ στον πρωθυπουργό, καθώς η ιδιότυπη ασυλία που δείχνει να απολαμβάνει ο «Ρουβίκωνας», αλλά και οι συνέπειες από τις αποφυλακίσεις αδίστακτων κακοποιών με το νόμο Παρασκευόπουλου αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση.
Στην έξοδο (;)
Η σκληρή κριτική που δέχθηκε από την ομάδα των «53 +» ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος για ακόμη μια φορά βρίσκεται κοντά στην πόρτα της εξόδου, δημιουργεί κλίμα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να επιβεβαιώνει πως ακολουθεί διαφορετικό δρόμο από αυτόν της Κουμουνδούρου, κρατώντας τον κομματικό μηχανισμό μακριά από τη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων. Η απειλή παραίτησης που φέρεται να υπέβαλε ο Γιάννης Μουζάλας είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.
Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να παρουσιάζει το success story των «ευτυχισμένων ανθρώπων» που πλέον δεν ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε και φυσικά της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές «σύντομα», προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για οριστική πρόσβαση στις αγορές τον επόμενο χρόνο. Ομως, τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα έρχεται να καταρρίψει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο αμφισβητεί τις εξαγγελίες για το κοινωνικό μέρισμα, καθώς, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Γραφείου Παναγιώτης Λιαργκόβας, στηρίζεται στην αύξηση των φόρων και την κατάργηση επιδομάτων. Δεδομένο επίσης θεωρείται πια πως ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος η χώρα θα βρίσκεται «δέσμια» μιας ιδιότυπης επιτήρησης.
«Σωσίβιο»
Αυτή τη στιγμή, πάντως, η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του χρόνου, το οποίο, όπως τόνισε (ΕΡΤ) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν θα αφορά μόνο τους κοινωνικά αδύναμους αλλά θα «πιάσει και κομμάτια της μεσαίας τάξης», ενώ, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, «θα είναι υψηλότερο από το κοινωνικό μέρισμα το οποίο δόθηκε το 2016». Το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ του πλεονάσματος αναμένεται να διατεθεί και για να καλυφθούν άλλες υποχρεώσεις του κράτους και όχι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται, έτσι ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις των εταίρων και η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση που έχει δώσει απέναντι στις χαμηλές και μεσαίες οικονομικά τάξεις, στις οποίες κλείνει το μάτι εν όψει των επερχόμενων εκλογών.
Το Μαξίμου ελπίζει να καταφέρει να διανείμει το κοινωνικό μέρισμα και να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα
Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί πως αν καταφέρει να διανείμει το κοινωνικό μέρισμα και να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου (ή εν πάση περιπτώσει σχετικά έγκαιρα και χωρίς δράματα), θα μπορέσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να διαμορφώσει νέα πολιτικά δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτυπωθούν και στις δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου.
ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΜΟΥΖΑΛΑ
Σκληρή κριτική από την ομάδα «53+» για το προσφυγικό
Η ηχηρή παρέμβαση της ομάδας των «53+», της οποίας άτυπα ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τα θέματα που συζητήθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν με το χειρότερο τρόπο στο προσκήνιο και πάλι την προσφυγική κρίση. Η εσωκομματική αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για την αναποτελεσματικότητα του υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Αμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε δομές και ιδιαίτερα στα νησιά εν όψει μάλιστα και του χειμώνα», είναι μία από τις 6 παρεμβάσεις στο προσφυγικό που ζητούν να γίνουν άμεσα με ανακοίνωσή τους τα μέλη των «53+». Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά παρέσχε πλήρη κάλυψη στον κ. Μουζάλα, τονίζοντας πως «υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική, πάντοτε σε συνεννόηση και πάντοτε σε πολύ καλή συνεργασία με τον Ελληνα πρωθυπουργό».
Στην ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγνωρίσει πως η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας προσφύγων είναι «εξαιρετικά δυσχερής» και είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην επικρατήσουν δύσκολες συνθήκες τη χειμερινή περίοδο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες». Την ίδια στιγμή, όμως, αποδεικνύεται πως ενώ έχουμε ήδη μπει στον Νοέμβριο, ο κρατικός μηχανισμός για μια ακόμη φορά είναι απροετοίμαστος, γεγονός που έχει προκαλέσει οργή και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά ήταν υπέρμαχος των ανοιχτών συνόρων και της αλληλεγγύης στους μετανάστες. Οι πρόσφατες εικόνες με τους πρόσφυγες στη Χίο να προσπαθούν να προστατευθούν στις σκηνές τους από την καταρρακτώδη βροχή, αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί κυρίως στα νησιά. Οι συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Φιλοξενίας στη Λέσβο, και κυρίως στη Μόρια, είναι τραγικές, καθώς, όπως καταγγέλλουν ΜΚΟ, ο υπερπληθυσμός, οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι ενώ ο χειμώνας είναι προ των πυλών και ενώ οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία καταγράφουν αύξηση, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει έτοιμο κάποιο σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και τις ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. «Εκπονούμε σχέδιο ως ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και αυτό είναι κυρίαρχο μέλημα και καθημερινή μας μέριμνα», παραδέχθηκε ο κ. Τζανακόπουλος.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παραδέχθηκε πως είναι επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση νέων χώρων φιλοξενίας και αν αυτοί δεν βρεθούν τότε θα επιστρατευθούν και πάλι πλωτά μέσα. Για τη φιλοξενία προσφύγων απευθύνθηκε και στους ξενοδόχους της Λέσβου και της Χίου «που δέχονται να παράσχουν τα ξενοδοχεία τους για τη βελτίωση της κατάστασης», ενώ πέταξε το γάντι στους «53+» και κυρίως στον Αλέξη Χαρίτση, υποστηρίζοντας πως δεν κάνει εκείνος τη διαχείριση των οικονομικών. Οι σπασμωδικές κινήσεις του αρμόδιου υπουργού και η εμφανής έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου συνεχίζουν να προκαλούν δυσφορία σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι η κακή διαχείριση του προσφυγικού και τυχόν νέες εικόνες ντροπής που θα δούμε τους επόμενους μήνες θα πλήξουν ακόμη περισσότερο το λεγόμενο αριστερό προφίλ του κόμματος.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Σύγκρουση δύο κόσμων εντός ΣΥΡΙΖΑ και… επιχείρηση αντεπίθεσης
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ανάγνωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων γίνεται με ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς σε αυτές αποτυπώνεται αφενός μεν μια παγιωμένη διαφορά 11-14 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, αφετέρου δε καταγράφεται μια δυσαρέσκεια και μια απαισιοδοξία του εκλογικού σώματος, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Εμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη θεωρούν ότι τα δεδομένα αυτά πολύ δύσκολα μπορούν να ανατραπούν το επόμενο διάστημα, αλλά η κυβέρνηση ποντάρει στο υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων και στη χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν τη δυσφορία τους για κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τα μηνύματα που θέλησε να περάσει το επικοινωνιακό του επιτελείο, αλλά και για το φορτίο που είναι αναγκασμένοι να σηκώσουν μέχρι τις επόμενες εκλογές, το οποίο ακούει στο όνομα Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος ουσιαστικά ομολόγησε στη Βουλή ότι στο ξενοδοχείο του Λονδίνου πλήρωσε με μετρητά και όχι με πιστωτική κάρτα, όπως είχε αρχικά ισχυριστεί στην Ολομέλεια, εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση θα γίνει ακόμη πιο έντονη εν όψει και των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, που αναμένεται να γίνουν μετά τον Ιανουάριο του 2018
Το πρόσφατο ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στη Λατινική Αμερική και η ανάρτηση φωτογραφιών στη Σάντα Κλάρα στην Κούβα, όπου απέτισε φόρο τιμής στον Τσε Γκεβάρα, αλλά και η σκληρή κριτική που άσκησε (με καθυστέρηση δύο εβδομάδων) η ομάδα των «53+» στο «φιλοπολεμικό» και «ξενοφοβικό» Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ήρθαν να υπενθυμίσουν στο Μαξίμου τις ιδεολογικές διαφορές που κυριαρχούν στον ΣΥΡΙΖΑ και να αποδομήσουν τη νέα πολιτική ταυτότητα που χτίζει η κυβέρνηση.
«Οι 53 θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη διπλωματικών επαφών στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβικη, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ», αναφέρεται με νόημα στην ανακοίνωση της ομάδας των «53+» για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ. Η θέση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη σύγκρουση δύο κόσμων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, του φιλοευρωπαϊκού και σοσιαλδημοκρατικού που διαφημίζει ο Αλέξης Τσίπρας και του ριζοσπαστικού αντισυστημικού που ευαγγελίζεται μια μερίδα του κόμματος. Το επόμενο διάστημα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η εσωκομματική αντιπολίτευση θα επανέλθει, ασκώντας σκληρή κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης και διεκδικώντας ρόλο στη λήψη των αποφάσεων. Για το σκοπό αυτόν αρκετά κομματικά στελέχη ζητούν επίμονα να συγκαλούνται συχνότερα τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα γίνει ακόμη πιο έντονη εν όψει και των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, που αναμένεται να γίνουν μετά από τον Ιανουάριο του 2018.
Το Μέγαρο Μαξίμου περνάει στην αντεπίθεση με παλιά και νέα όπλα στο οπλοστάσιό του. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και σε πολιτικά στελέχη της Ν.Δ., μέσω φιλικών της εντύπων, και η στοχοποίηση δημοσιογράφων και «συστημικών» μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, η κυβέρνηση, και κυρίως ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, αναμένεται να διατηρήσει ψηλά τους επόμενους μήνες το θέμα με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών αλλά και την αντιπαράθεση με τους καναλάρχες, τους οποίους επιχειρεί να εμφανίσει για μια ακόμη φορά ως «αεροπειρατές» και «τζαμπατζήδες», που μεταξύ άλλων ευθύνονται για την παραπληροφόρηση και την απόκρυψη του κυβερνητικού έργου.
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χρήση των μέσων ενημέρωσης εν όψει της επόμενης μεγάλης εκλογικής (και επικοινωνιακής) μάχης είναι το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τονίστηκε η «συστηματική επίθεση λάσπης και παραπληροφόρησης από μερίδα των ΜΜΕ» και η ανάγκη να στηριχθεί ο ρόλος της «Αυγής» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», καθώς και η ίδρυση ομίλου στα ΜΜΕ.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής