Οι διαφωνίες που προέκυψαν, κυρίως στο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, τις προηγούμενες εβδομάδες προκάλεσαν κλίμα εσωστρέφειας, που τώρα η ΔΗ.ΣΥ. επιχειρεί να αντιστρέψει, καθώς διαπιστώνει ότι βλάπτει πολιτικά το εγχείρημα δημιουργίας του νέου κόμματος.
Η Φώφη Γεννηματά, που σήμερα πραγματοποιεί περιοδεία στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζει πως το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έχει λήξει, καθώς δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως «η πρόταση που από την αρχή υπέβαλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την αυτοπρόσωπη ψηφοφορία φαίνεται πως δικαιώνεται και αυτό ενδεχομένως δεν ικανοποιεί ορισμένους».
Ο Γιώργος Καμίνης πάντως, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρο Θεοδωράκη, άφησε αιχμές κατά της κ. Γεννηματά για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, λέγοντας πως βρίσκει «πολιτικά μυωπική την απόρριψή της, που γίνεται για λόγους μικρού ανταγωνισμού», αλλά παραδέχθηκε πως η συζήτηση πλέον «κουράζει και απομακρύνει τους πολίτες». Ο κ. Θεοδωράκης πάντως, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία (που μεταξύ άλλων προβλέπει ταυτοποίηση μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης και πληρωμή μέσω κάρτας PayPal), τονίζοντας πως η πρόταση «δεν μεταβάλλει καθόλου το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και δεν επιφέρει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις και βέβαια εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας, που αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων».
Τα debate
Οι διεκδικητές της προεδρίας δίνουν μεγάλη σημασία στη διεξαγωγή των debate, στα οποία θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει λάβει η Επιτροπή Αλιβιζάτου, αναμένεται να γίνουν τρεις συζητήσεις ανάμεσα στους υποψηφίους, δυο στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και τα debate αναμένεται να διεξαχθούν σε εξωτερικούς χώρους και όχι σε τηλεοπτικά στούντιο. Ωστόσο, η πρόθεση των διοργανωτών είναι οι «μάχες» των υποψηφίων να μεταδοθούν και τηλεοπτικά αλλά και μέσω Διαδικτύου.
Ο Γιάννης Μανιάτης σε επιστολή του στον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο ζητεί να διεξαχθούν 13 περιφερειακά και δυο κεντρικά debates, από τα οποία το ένα στη Δυτική Αθήνα για θέματα ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζει ότι δεν θα πρέπει «να χρησιμοποιηθούν υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων κονδύλια που προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση προς τα πολιτικά κόμματα ή άλλους φορείς» και πως θα διασφαλιστεί ότι «οι υποψήφιοι από το ίδιο κόμμα θα έχουν ίση πρόσβαση σε οργανωτικές δομές, data base και στελεχικό δυναμικό του κόμματος».
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προβάλλει το ζήτημα της εκπροσώπησης του νέου φορέα στη Βουλή την επομένη των εκλογών. Οπως δήλωσε (ΣΚΑΪ 100,3), «οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, της ΔΗ.ΣΥ. και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, πρέπει από την επόμενη κιόλας ημέρα να λειτουργούν ως μια ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα», ενώ επισήμανε ότι ο νέος επικεφαλής «πρέπει να εκπροσωπεί την Κ.Ο. εντός της Βουλής». Το ζήτημα αυτό αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην περίπτωση που τις εκλογές κερδίσει εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι πολύ πιθανόν, κάποια στιγμή, οδεύοντας προς τις κάλπες, να εγερθεί και ζήτημα ασυμβίβαστου για τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ακόμη και αν κερδίσει τις εκλογές, θα παραμείνει στο δημαρχιακό θώκο.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε (Blue Sky) πως «η κ. Φώφη Γεννηματά είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνει, όπως και ο κ. Θεοδωράκης στο ΠΟΤΑΜΙ, αν ηττηθεί. Ο νέος φορέας, σε πρώτη φάση, θα είναι πολυκομματικός, όπως έχει συμφωνηθεί και για νομικούς λόγους. Οπως ήταν και η ιταλική Ελιά υπό τον Μάσιμο Ντ’ Αλέμα. Θα υπάρχει ένας θεσμός, το ιδρυτικό συνέδριο, που θα εισηγείται η ηγεσία και τα κόμματα».
Πάντως, μετά τη διευθέτηση αρκετών τεχνικών ζητημάτων, όπως είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, προχωρούν οι διαδικασίες οργάνωσης της εκλογικής μάχης, με περισσότερα από 600 εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και περίπου 1.500 κάλπες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι κάλπες που αναμένεται να στηθούν σε χώρες του εξωτερικού.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής