«Ενότητα, διεύρυνση, ανανέωση. Ενότητα δυνάμεων, διεύρυνση του πολιτικού χώρου, ανανέωση ιδεών, προσώπων και πρακτικών», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης και καθαρή εντολή για να εγγυηθεί ότι «ενωμένοι θα φτάσουμε στη νίκη, την πραγματική ελπίδα. Όσο μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη δυναμική».
Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε όλους όσους απομακρύνθηκαν να επιστρέψουν. «Εκτός από εκείνους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να βρουν στασίδι στην εξουσία. Αυτούς τους χαρίζουμε εκεί που βρίσκονται σήμερα. Δεν τους θέλουμε πίσω. Δεν έχουν καμιά θέση στο χώρο μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το μήνυμα μας ξεκάθαρο: Δεν θα επιτρέψουμε την συντηρητική οπισθοδρόμηση. Δεν θα αφήσουμε, η fake αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντήσει τις προοδευτικές ιδέες και τις αξίες του δημοκρατικού Σοσιαλισμού».
«Δημιουργούμε τη νέα μεγάλη σύγχρονη Κεντροαριστερά. Με βαθιά πίστη στις αξίες της Αλλαγής. Με σεβασμό στην διαχρονική προσφορά του ΠΑΣΟΚ στον τόπο και στον λαό μας», τόνισε.
Συνέχισε λέγοντας ότι η δημοκρατική παράταξη δεν θα γίνει συμπλήρωμα των άλλων -«δεν είναι όνειρό μας ο ρόλος του πολιτικού μπαλαντέρ», είπε συγκεκριμένα- αλλά «σταθερά και αμετάκλητα» θα ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία, ούτε θα γίνει «ένα άμορφο κόμμα του μεσαίου χώρου, με αντάλλαγμα κάποιες καρέκλες της εξουσίας».
Προσδιόρισε τρεις βασικές διαφορές από τους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τη Νέα Δημοκρατία για την ανάπτυξη.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μιλάει για “ανάπτυξη” αλλά δεν το εννοούν ενώ ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι «οι ανισότητες είναι ένα φυσικό φαινόμενο». Όπως ανέφερε η Φώφη Γεννηματά «για μας η ανάπτυξη πρέπει να αφορά όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Και πρώτα εκείνους που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, που βιώνουν την φτώχεια και τον κίνδυνο του περιθωρίου».
Η δεύτερη διαφορά είναι ότι οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θεωρούν τον δημόσιο τομέα ως λάφυρο ενώ η ΝΔ μιλά για δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών.
Και η τρίτη αναφέρεται στο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ παραχώρησε ως ενέχυρο στους δανειστές τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια και η ΝΔ συμφωνεί δογματικά με την προνομιακή για τους αγοραστές εκποίηση του συνόλου του εθνικού πλούτου.
Η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση στην αγορά εργασίας λέγοντας ότι ένα σοσιαλιστικό δημοκρατικό κόμμα έχει πάντα ως στρατηγική επιλογή την πλήρη απασχόληση και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου και δεσμεύτηκε για την επαναφορά των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων. «Στηρίζουμε απόλυτα την Εθνική Γενική Σύμβαση, αλλά και τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, που δημιουργούν υγιείς όρους ανταγωνισμού στους κλάδους της οικονομίας. Θέλουμε ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, μέσα από τον διάλογο των Κοινωνικών Εταίρων, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή αύξησή του. Στόχος να επαναφέρουμε την υποχρεωτικότητα, την καθολική εφαρμογή της Εθνικής και των Κλαδικών Συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις, είτε συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις είτε όχι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρησιακές συμβάσεις αποκτούν θετικό ρόλο για τους εργαζόμενους και για την επιχείρηση. Πρέπει όμως να αλλάξουν οι διατάξεις για την δυνατότητα υπογραφής τους από πολύ μικρές ενώσεις προσώπων που δεν εκφράζουν πραγματικά τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Τα ίδια τα συνδικάτα μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, μπορούν και πρέπει να προτείνουν ποιες είναι οι αναγκαίες αλλαγές επικαιροποίησης και βελτίωσης του φιλεργατικού Ν. 1264/82», είπε.
Όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, η κ. Γεννηματά υποστήριξε να μην γίνεται πρόσληψη στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ και τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης χωρίς να δημιουργείται κάθε λίγο καθεστώς ανασφάλειας για το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων.
Με αφορμή, τέλος, τις ραγδαίες εξελίξεις στην Καταλονία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα χαιρέτησε τη στάση που κράτησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα «που μέσα στις συνθήκες έντασης, διχασμού και βίας, αναδείχθηκε σε δύναμη λογικής και μετριοπάθειας, δύναμη ενότητας και υπεράσπισης της Δημοκρατίας». «Αντιστάθηκαν αποφασιστικά τόσο στο εθνικιστικό , αποσχιστικό ρεύμα όσο και στην ακραία καταστολή» σημείωσε.