Επισημαίνει πως «η οικονομία παραμένει σε υπαρξιακή κρίση, παρά τους πανηγυρισμούς για επιστροφή στην ανάπτυξη» και καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα της… αυταπάτης». Μιλά για τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και την Ελλάδα που «χρειάζεται να “τρέξει” για να καλύψει το χαμένο έτος από την πολυετή κρίση», ενώ καταγγέλλει, με αφορμή την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος μόνο όταν υπάρχουν λόγοι πολιτικής υστεροβουλίας και κομματικής εκμετάλλευσης».
-Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που στέλνει η Ν.Δ. στην ελληνική κοινωνία μέσα από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;
Η Ν.Δ. δεν υπόσχεται ότι «λεφτά υπάρχουν» ούτε διακατέχεται από τη λογική του περιβόητου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», με το οποίο ο κ. Τσίπρας έταζε στους πάντες τα πάντα για να εφαρμόσει ακριβώς τα αντίθετα. Δεν είναι μήνυμα υποσχέσεων το μήνυμα του προέδρου του κόμματός μας Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά μήνυμα ελπίδας για έξοδο από την κρίση, με ένα πρόγραμμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων δικής μας ιδιοκτησίας. Αν κάτι έχει συνειδητοποιήσει πλέον η ελληνική κοινωνία, έχοντας βεβαίως καταβάλει βαρύτατο τίμημα προηγουμένως, είναι ότι ο δρόμος του συναγωνισμού σε παροχές και σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα είναι αδιέξοδος.
-Πριν από μία εβδομάδα ακούσαμε στη Θεσσαλονίκη το αφήγημα του κ. Τσίπρα για «έξοδο» της χώρας από τα Μνημόνια το 2018. Τι σας κάνει να προεξοφλείτε ότι δεν μπορεί να γίνει πράξη από τη σημερινή κυβέρνηση;
Κατ’ αρχάς, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πραγματικά να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, γιατί στην πράξη έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε ένα άτυπο μεν, υπαρκτό δε, τέταρτο Μνημόνιο. Αυτό το οποίο ενδέχεται να συμβεί είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με τα επιτόκια και τα spreads να παραμένουν σε επίπεδα που καθιστούν αμφίβολη την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος. Η πραγματική οικονομία όμως δεν είναι ένα πεδίο ασκήσεων για να αποκτήσει νέο αφήγημα ο πρωθυπουργός, μετά τη διάψευση του προηγούμενου. Η οικονομία μας παραμένει σε υπαρξιακή κρίση, παρά τους πανηγυρισμούς για επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως δείχνει η ραγδαία αύξηση των οφειλών στο Δημόσιο μόνο τον Ιούλιο κατά 2 δισ. ευρώ και η μεγάλη απόκλιση από τους στόχους στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αλλά και το γεγονός ότι αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος διαβλέπει το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα μέτρα το 2018 αποδεικνύει την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα της… αυταπάτης, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται μία άλλη πρόταση, με μείωση φορολογικών συντελεστών. Χρειάζεται επίσης μια πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, αντί για την εχθρική στάση απέναντι σε αυτές, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, με την περίπτωση της Χαλκιδικής και όχι μόνο.
-Γιατί πιστεύετε πως η εξέλιξη στη Χαλκιδική δεν αφορά στη συγκεκριμένη μόνο επένδυση, αλλά σηματοδοτεί ευρύτερα μια αρνητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις επενδύσεις; Η ίδια υποστηρίζει ότι πολλές άλλες έχουν προχωρήσει…
Δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη περίπτωση επένδυσης, εναντίον της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε στο παρελθόν τις αντιδράσεις, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ που κατέρριπταν τις αιτιάσεις για καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι συνεχείς κωλυσιεργίες για την επένδυση στο Ελληνικό, η δημιουργία εχθρικού περιβάλλοντος για τη Fraport από τον αρμόδιο υπουργό, αλλά και μία σειρά από άλλα παραδείγματα δείχνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση αναζητά συνεχώς προφάσεις κατά των επενδύσεων. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να δηλώνει εσχάτως τα αντίθετα για την επιχειρηματικότητα, αλλά στην πραγματικότητα η κυβέρνησή του, εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, την αντιμετωπίζει ως εχθρό.
-Το γεγονός, πάντως, ότι στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου βρίσκονται οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα κάνει πολλούς να λένε πως η… μπάλα είναι πλέον σε «γήπεδο» όπου έχει πλεονέκτημα η Ν.Δ. Πώς θα προσελκύσετε, ως κυβέρνηση, επενδύσεις, και μάλιστα ύψους 100 δισ., τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως έχετε πει;
Η Ελλάδα, όντως, χρειάζεται να «τρέξει» για να καλύψει το χαμένο έτος από την πολυετή κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή δεν χρειάζονται μεγάλα και ανεφάρμοστα λόγια. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα το οποίο να μπορεί να εφαρμοστεί και το οποίο ήδη επεξεργάζεται η Ν.Δ., χρειάζονται κίνητρα, όπως ένα νέο φορολογικό σύστημα, ενώ χρειάζονται και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορεί ένας αποτελεσματικός κρατικός μηχανισμός να υποστηρίξει την πολιτική αυτή. Κυρίως όμως χρειάζεται η βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τη βούληση η Ν.Δ. τη διαθέτει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αλλά είναι καθήκον μας να πείσουμε την κοινωνία για την ανάγκη να συμπαραταχθεί μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
– Τι σκέφτεστε για την επερχόμενη τρίτη αξιολόγηση; Εμπεριέχει ζητήματα που ανησυχείτε ότι μπορεί να γίνουν και πάλι αιτίες καθυστερήσεων με το βλέμμα στο εσωκομματικό ακροατήριο;
Είναι αλήθεια ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα καθυστερήσει η τρίτη αξιολόγηση έχουν σχετική σημασία. Τα όσα κωμικοτραγικά έγιναν με τη δεύτερη αξιολόγηση, τα οποία αύξησαν ακόμη περισσότερο τον ήδη μεγάλο λογαριασμό για τους πολίτες και την εθνική οικονομία, είναι άλλωστε σχετικά πρόσφατα. Οπως ανέφερα και προηγουμένως, οι ανησυχίες που εκφράζονται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης δείχνουν ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Να υπενθυμίσω ότι ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την ολοκλήρωσή της, αλλά και ότι υπάρχουν ήδη αρκετά «αγκάθια». Εύχομαι να μη γίνουμε για ακόμη φορά θεατές ενός σίριαλ που θα προκαλέσει εκ νέου μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά.
-Τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά πώς τις βλέπετε; Είναι ένας πολιτικός χώρος με τον οποίο, όποια και αν είναι η ηγεσία του, πιστεύετε ότι θα μπορούσε η Ν.Δ. να αναζητήσει συνεννόηση μετά τις εκλογές;
Η χώρα μας χρειάζεται μία ισχυρή και αξιόπιστη Κεντροαριστερά, παρότι ήμασταν πάντα ιστορικοί αντίπαλοι και δεν ξεχνούμε τις μεγάλες διαφωνίες μας. Δεν το λέω αυτό υπό το πρίσμα των μετεκλογικών εξελίξεων κατ’ ανάγκην. Στόχος της Ν.Δ., άλλωστε, είναι η αυτοδυναμία. Ομως, εθνική συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας.
Τι σκέφτεστε και ως βουλευτής Β’ Αθηνών, βλέποντας αυτή την περιβαλλοντική ζημιά στον Σαρωνικό; Τι πήγε λάθος και πήρε τέτοια έκταση;
Η τεράστιας έκτασης ζημιά στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της τεράστιας διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., όπως έχει διαπιστωθεί και σε αρκετά άλλα σημαντικά ζητήματα (προσφυγικό-μεταναστευτικό, πυρκαγιές κ.λπ.). Οι κυβερνώντες αγνοούν τα στοιχειώδη έστω που συνεπάγεται μία διαχείριση κρίσης, ενώ αγνοούν και το τι σημαίνει πρόληψη. Δυστυχώς, στον ΣΥΡΙΖΑ κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος μόνο όταν υπάρχουν λόγοι πολιτικής υστεροβουλίας και κομματικής εκμετάλλευσης.
«Η κυβερνητική εμπειρία δεν τον έκανε σοφότερο»
-Εάν υπάρξει πολιτική αλλαγή, τι περιμένετε, αλήθεια, από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση; Επανάληψη του «όχι σε όλα» ή πιο εποικοδομητική στάση τώρα που και ο ίδιος έχει ασκήσει διακυβέρνηση, απέναντι σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της επόμενης κυβέρνησης;
Λυπούμαι που το λέω, αλλά δεν ελπίζω σε πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε και μετά από τη βέβαιη ήττα του, με βάση τα όσα έχουμε δει το διάστημα της διακυβέρνησής του. Πολύ φοβούμαι ότι η κυβερνητική εμπειρία του δεν τον έκανε σοφότερο και ότι θα επιδιώξει μια σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., προκειμένου να συγκαλύψει τη συζήτηση στο εσωτερικό του για τα λάθη που διέπραξε και την ανακολουθία μεταξύ υποσχέσεων και πράξεων.