Στον πυρήνα του γαλάζιου μηνύματος βρίσκεται η πεποίθηση της ηγεσίας της Ν.Δ. ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες μιας χώρας η οποία παραμένει σήμερα καθηλωμένη από μια κυβέρνηση που «ούτε θέλει ούτε ξέρει ούτε μπορεί να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».
«Ξέρουμε ότι η χώρα δεν έχει πολλές ευκαιρίες ακόμα. Ξέρουμε ότι δεν θα αντέξει για πολύ η κοινωνία σε αυτήν την κατάσταση. Ξέρουμε ότι ο παραγωγικός ιστός συνθλίβεται αυτή τη στιγμή.
Η ζημιά που γίνεται στο μαλακό υπογάστριο της κοινωνίας και της οικονομίας είναι μεγαλύτερη από αυτό που φαίνεται.
Στην Παιδεία, στη Δημόσια Διοίκηση, στους θεσμούς, στη Δικαιοσύνη, μας πάνε πολλά χρόνια πίσω», τονίζει κατά τις συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης. «Αλλά αυτό που θέλω να επαναλάβω», προσθέτει, «είναι ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας. Ξέρουμε ότι είμαστε εδώ για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα».
Ο ίδιος συνοψίζει το όραμά του για το μέλλον σε μια Ελλάδα «που θα ξαναπατήσει στα πόδια της και θα γίνει μια κοινωνία με ευημερία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, με ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα και λειτουργικό κράτος».
«Οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα» είναι το μήνυμα που επελέγη από την Πειραιώς για τη ΔΕΘ προκειμένου να σηματοδοτήσει την πίστη στις δυνατότητες της χώρας, αλλά στην κυβερνητική ετοιμότητα της ίδιας της Ν.Δ. «Είμαστε οι μόνοι οι οποίοι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ένα ρεαλιστικό, τολμηρό σχέδιο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στην πατρίδα μας να αξιοποιήσει τα μεγάλα αναξιοποίητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εμείς θέλουμε να δώσουμε όραμα που θα ξεφύγει από τη διαχειριστική μιζέρια που ανακυκλώνει ο κ. Τσίπρας», επισήμανε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ.
Υποδεικνύουν την απόπειρα αναζήτησης «σωσιβίου στο παρελθόν» διά του συνεδρίου στην Εσθονία, στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ξεκαθαρίζοντας ότι «θέλει να μιλήσει στα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα και όχι να σκαλίζει τις πληγές».
Και εκτιμούν πως όταν ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου -«με έναν τρόπο εξαιρετικά άγαρμπο» που στη Ν.Δ. θεωρούν ότι «τελικά μάλλον του έκανε ζημιά»-, ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι δική του μέριμνα «είναι το πώς θα είναι η Ελλάδα το 2030 και όχι το πώς ήταν το 1980».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Βασικοί άξονες
«Εμείς θέλουμε να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε», διαμηνύουν συνεργάτες του, ενώ ο ίδιος έθεσε ήδη μέσα από τις συναντήσεις του με παραγωγικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί στη ΔΕΘ:
–Συγκεκριμένος και τεκμηριωμένος προγραμματικός λόγος, με δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν. «Από μένα θα ακούτε μόνο προτάσεις, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν την επόμενη μέρα», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
–Η χώρα χρειάζεται αποφασισμένη και τολμηρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων εθνικής ιδιοκτησίας, το οποίο θα πιστεύει.
—«Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη προϋπόθεση σήμερα για να κάνει η Ελλάδα ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον».
–Ο ίδιος είναι έτοιμος να λάβει και δύσκολες αποφάσεις. «Στο δίλημμα μεταξύ της πιο δραστικής και της λιγότερο δραστικής πρότασης, θα πάρουμε το ρίσκο να πάμε με την πιο δραστική», ξεκαθάρισε αναφορικά με τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.
—Στήριξη στην υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά και μήνυμα ότι «δεν πρόκειται εμείς να δείξουμε οποιαδήποτε ανοχή σε επιχειρήσεις οι οποίες χρεοκοπούν και σε μετόχους οι οποίοι έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και περιδιαβαίνουν το Αιγαίο με τα σκάφη τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Με έντονη αντιπολιτευτική διάθεση αντιμετωπίζουν στη Ν.Δ. την εν εξελίξει επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η τελευταία -όπως λένε- «έχει εξελιχθεί στον ετήσιο τόπο ανάγνωσης ψεμάτων από τον Αλέξη Τσίπρα, αφού το 2014 παρουσίασε το αλήστου μνήμης «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και το 2016 είπε ψέματα για την ανάπτυξη, το χρέος, την Ποσοτική Χαλάρωση, τα πλεονάσματα, τα νέα φορολογικά μέτρα,
τον ακατάσχετο λογαριασμό».
Δηκτικά σχόλια προκαλούν όμως και οι… μεταμορφώσεις του. «O κ. Τσίπρας τη μία φοράει τον μπερέ του επαναστάτη, την άλλη το ζιβάγκο του σοσιαλιστή και την επομένη το κοστούμι διαχειριστή επενδύσεων. Οσα ψέματα και να πουν κρίνονται από αυτά που κάνουν, όχι από αυτά που λένε», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας.
Ειδικά η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των επενδύσεων προκαλεί έντονη αντίδραση της Ν.Δ.
«Δεν πιστεύω ότι η φιλοεπενδυτική μετάλλαξη του Τσίπρα θα του επιτρέψει από τα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά να γίνει ένας συνετός υποστηρικτικός βραχίονας στην προσπάθειά μας να φέρουμε επενδύσεις. Μάλλον θα έχουμε και άλλες μεταλλάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προτεραιότητα για τη Ν.Δ. οι αλλαγές στην εκπαίδευση
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συγκαταλέγεται στις γαλάζιες προτεραιότητες για τις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης. Μέσα από αυτή θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει και αυτό που στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. περιγράφουν με μία πολύ χαρακτηριστική φράση: «Ο Κυριάκος δίνει εφόδια για το μέλλον, ο Τσίπρας αναζητά σωσίβιο στο παρελθόν».
«Οι επόμενες εκλογές θα αφορούν στο μέλλον της γενιάς που έρχεται», λένε στην Πειραιώς. Σημαντικό μέρος της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα είναι αφιερωμένο στη νέα γενιά.
Στη Ν.Δ. θεωρούν την Ανώτατη Παιδεία ως χώρο «που αποτυπώνει πιο ξεκάθαρα τη διαφορετική αντίληψη των δύο πολιτικών».
Και η ατζέντα προετοιμασίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΘ καταδεικνύει τη βαρύτητα που της δίνει. Συναντήσεις με μεταπτυχιακούς φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Stanford, με πρωτοετείς φοιτητές στην Αθήνα, με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.
Για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βέβαια σαφές ότι προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Θεωρεί όμως και τη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων πολύ σημαντική «στην κατεύθυνση αναβάθμισης συνολικά του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και μετεξέλιξης της χώρας μας σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο».
«Οχι μόνο δεν θα εξάγουμε φοιτητές, αλλά θα εισάγουμε. Δεν βλέπω το λόγο γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει την καλύτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στον κόσμο», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησης με πρωτοετείς φοιτητές, όπου υπογράμμισε πως «η Ν.Δ. θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, πάντοτε με αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης και έλεγχο».
Για να γίνει αυτό πρέπει «να σπάσουμε το ιερό ταμπού του άρθρου 16 του Συντάγματος», τονίζει.
Υπερασπιζόμενος τα οφέλη από μία τέτοια αλλαγή ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε επικαλεστεί σε παλαιότερη ομιλία του το παράδειγμα της Κύπρου, που μετά το σχετικό νόμο του 2005 έγινε «ένας εκπαιδευτικός προορισμός για χιλιάδες φοιτητές». Οπως είχε πει, «οι ξένοι φοιτητές σήμερα ξεπερνούν τους 10.000 και υπολογίζεται ότι συνολικά συνεισφέρει ο κλάδος της εκπαίδευσης άμεσα και έμμεσα περί τα 150.000.000 ευρώ στην κυπριακή οικονομία κάθε χρόνο».
Ποια τα οφέλη για την ελληνική οικονομία εάν υιοθετούσαμε και εμείς ένα τέτοιο μοντέλο; Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «θα μπορούσαμε να συζητάμε για 100.000 ενδεχομένως ξένους φοιτητές, 10.000 νέες θέσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και πάνω από 5.000 νέες θέσεις διοικητικού προσωπικού».
Αντ’ αυτού έχουμε την πραγματικότητα ενός νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που επαναφέρει -κατά τη Ν.Δ.- «όλες τις παθογένειες της 10ετίας του ’80». «Γραφειοκρατία, συγκεντρωτισμό, ισοπέδωση, κομματισμό, εσωστρέφεια, διάλυση των μεταπτυχιακών, ασυλία στην παραβατικότητα».
Απέναντι σε αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης – τονίζουν συνεργάτες του- «μιλάει για ελεύθερο, αυτόνομο και ανοιχτό πανεπιστήμιο».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής