Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, ο κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή και στρώνει προεκλογικό χαλί, υποσχόμενος φοροελαφρύνσεις, προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, επενδύσεις, μεγάλα έργα και τελικά έξοδο από τα Μνημόνια.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έπεται μιας μεγάλης προσπάθειας για επικοινωνιακή εκμετάλλευση της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας. Αμέσως μετά τη ΔΕΘ το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αντεπίθεσης που προβλέπει νέο αφήγημα και νέες προτεραιότητες, διατηρώντας ταυτόχρονα το κλίμα πόλωσης με τη Νέα Δημοκρατία, την οποία «βαφτίζει» Ακροδεξιά. Κεντρικό σύνθημα του πρωθυπουργού για τη «νέα περίοδο» είναι η «δίκαιη ανάπτυξη».
«Υλοποιώντας τους στόχους και κατακτώντας την οικονομική σταθερότητα η χώρα μας γυρίζει σελίδα, ανοίγοντας το βηματισμό της σε μια νέα εποχή. Μια εποχή, όμως, που πρέπει από τώρα να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε, για να μπορέσουμε να την κάνουμε πράξη. Και για εμάς αυτή η εποχή έχει ένα όραμα, που ονομάζεται δίκαιη ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, εγκαινιάζοντας το τμήμα της Ιονίας Οδού.
Παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά πως αμέσως μετά τη ΔΕΘ ξεκινάει μια πολύ δύσκολη περίοδος για την κυβέρνηση, κυρίως λόγω των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, που είναι πιθανόν να προκαλέσουν σοβαρούς κλυδωνισμούς.
Το νέο αφήγημα
Το νέο αφήγημα του πρωθυπουργού, το οποίο παρουσιάζεται στη ΔΕΘ και αναμένεται να κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, έχει έντονο προεκλογικό άρωμα.
Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί στα δυο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι:
● Οι παρεμβάσεις υπέρ κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, κυρίως με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τη δωρεάν πρόσβαση των περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα Υγείας.
● Η μείωση της ανεργίας και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
● Η μάχη κατά της διαφθοράς και η διερεύνηση σκανδάλων που -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- βαραίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
● Η πολιτική σύγκρουση με «τους οπαδούς της παλινόρθωσης του πλέον ακραίου και επιθετικού νεοφιλελευθερισμού που γνώρισε η χώρα».
● Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που έγιναν το τελευταίο διάστημα.
● Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που συνεχίζονται, κυρίως στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της εργασίας.
● Η προσέλκυση επενδύσεων.
● Η συνταγματική αναθεώρηση, που προωθείται.
● Το σχέδιο για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.
Η «μείωση» της ανεργίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τις συχνές παρεμβάσεις του την εβδομάδα που πέρασε, έδωσε το στίγμα του νέου αφηγήματος της κυβέρνησης, κυρίως στα ζητήματα της ανεργίας και των φοροελαφρύνσεων που… έρχονται. Για το θέμα της ανεργίας πάντως, η κυβέρνηση δίνει διαφορετικές εκτιμήσεις, με τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκουν δουλειά να αυξάνεται κάθε μήνα με εντυπωσιακό ρυθμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο (21/6/2017), είχε δηλώσει πως από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα «περίπου 230.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί». Μόλις ένα μήνα μετά, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (28/7/2017), υποστήριξε πως «οι νέες θέσεις εργασίας έφθασαν τις 256.000» και με τη βοήθεια του τουρισμού «έχουμε ξεπεράσει τις 300.000».
Η τελευταία εκτίμηση που έκανε (Alpha) ο κ. Τζανακόπουλος (7/9/2017) είναι πως 350 χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει δουλειά: «Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την ανεργία μέσα σε δυόμισι χρόνια κατά 6%-6,5% σημαίνει ότι περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν βρει μία θέση εργασίας. Οπως καταλαβαίνετε, αυτό έχει άμεση αλλαγή στην καθημερινότητα τουλάχιστον αυτών των ανθρώπων αλλά και των οικογενειών τους».
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής