Ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας με μία ομιλία στην Πνύκα, έστειλε μηνύματα για το αύριο της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, η συνάντηση με τους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί ένα θετικό πρόσημο για το αύριο των επενδύσεων, που φαίνεται ότι στήριξε και ο κάποτε πολέμιος τους Αλέξης Τσίπρας που τις αποκαλούσε «ξεπούλημα».
Ο Μακρόν μίλησε ελληνικά και εξύμνησε τις προσπάθειες της Ελλάδας
Την πρώτη μέρα της επίσκεψης του ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε στην Πνύκα, έχοντας φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. «Σε αυτό το μέρος οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο,. Γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ» είπε στα ελληνικά ο Εμανουέλ Μακρόν!
https://www.youtube.com/watch?v=M5TfeTYStaI
«Δεν ξέρω αν τα χειροκροτήματα είναι για να σταματήσω τα ελληνικά ή επειδή το έκανα!» είπε στην συνέχεια χαριτολογώντας ο Γάλλος πρόεδρος.
«Μας ενώνουν αξίες που ενώνουν την Ευρώπη. Θα ήθελα να ακούσω τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε. Εδώ επινοήθηκε το σύγχρονο κράτος. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι έχουμε κάνει εμείς οι Ευρωπαίοι, με την δική μας κυριαρχία γιατί εδώ οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν την διακυβέρνηση στους πολλούς γιατί έτσι οι αποφάσεις λαμβάνονται καλύτερα. Τι ακριβώς κάνουμε εμείς για την Δημοκρατία. Αυτά τα λόγια που προσφώνησε ο Περικλής ας τα ακούσιουμε. Τις σχέσεις μας με την πολιτεία τις διέπει η ελευθερία αλλά και στην καθημερινότητά μας δεν μπορεί να υπάρχει καχυποψία. Εδώ στην Πνύκα υπήρχε διάλογος. Στην Ευρώπη σήμερα, η Δημοκρατία, η εμπιστοσύνη απειλούνται. Ξέρετε καλύτερα ότι η λεγόμενη ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο στην Ελλάδα, αφορά και στην Ευρώπη. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης».
«Θα ήταν λάθος να μείνουμε εκεί. Η Ευρώπη είναι μεταμόρφωση. Πρέπει να την συνεχίσουμε, ειδικότερα όταν έχουν γίνει λάθη. Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Η παλαιά τάξη διαλύεται. Οι παλιές συμμαχίες έχουν ρήγματα. Χώρες κυρίαρχες υποχωρούν και νέες δυνάμεις εμφανίζονται. Περισσότερο παρά ποτέ, χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Δεν έχει νόημα η διάλυσή της. Θα ήταν ένα μήνυμα πολιτικής αυτοκτονίας. Να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη, όχι προσαρμογές. Να ξεκινήσουμε με μια αυστηρή κριτική, να ξαναβρούμε την έμπνεσυν δημιουργίας. Οι ιδρυτές δημιούργησαν έναν χώρο ειρήνης και ελευθερίας. Και η πρώτη γενιά των Ευρωπαίων στήριξαν με τα λάθη και τις επιτυχίες τους την ευρωπαϊκή δημιουργία. Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης. Η Ευρώπη θα διαλυθεί χρόνο με το χρόνο. Η άλλη επιλογή που προτείνω, είναι μια νέα Ευρώπη που θα βασίζεται σε αυστηρή κριτική. Όχι με γραφειοκρατία. Με αυτό τον τρόπο, για να μιλήσουμε για την ελπίδα, για την Δημοκρατία, την κυριαρχία και την εμπιστοσύνη, παίρνω τον λόγο σήμερα. Η επανάκτηση της ελπίδας».
«Η εθνική κυριαρχία δεν μπορεί να είναι μόνο αγαθό που χρησιμοποιούν οι πολέμιοι της Ευρώπης. Μην αφήνετε την Ευρώπη σε αυτούς που την πολεμούν. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να δημιουργηθεί μέσα στην Ευρώπη. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να μην μας επιβάλλουν οι μεγάλες δυνάμεις. Πιστεύω στην εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα έθνη. Κοιτάξτε την κλιματική κρίση, την μεταναστευτική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα. Η τρομοκρατία. Ήμασταν όλοι σίγουροι ότι ήμασταν ασφαλείς. Τώρα όχι. Κοιτάξτε την πυρηνική απειλή. Μπορεί ένα έθνος να προστατευτεί μόνο του; Μόνο αν λέμε ψέματα ισχύει αυτό».
Να ξεκινήσει από την Αθήνα η αναγέννηση της Ευρώπης
«Πρέπει να υπερασπιστούμε την πολιτισμική μας κληρονομιά. Είναι η ταυτότητά μας και το μέλλον μας. Δεν αρκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία για να βοηθήσουν. Θα πρέπει πολύ σύντομα να ξεκινήσουμε μια ευρωπαϊκή συνέλευση για την πολιτιστική κληρονομιά. Ας ξεκινήσουμε. Για να προστατεύσει η Ευρώπη τον πολιτισμό, προτείνω αυτή η συνέλευση να ξεκινήσει από την Αθήνα. Εκεί όπου γεννήθηκε. Πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Θα ήθελα να ξαναδούμε τους κανόνες για την διάδοση των έργων στον κινηματογράφο, την επιστήμη. Σήμερα, οι συγγραφείς, οι μεταφραστές, οι καλλιτέχνες, προσπαθούν να μεταδώσουν τη γνώση τους. Αυτό δεν αρκεί όμως. Πρέπει να δημιουργήσουμε την Ευρώπη των μεταφραστών, που μεταφέρουν τη γνώση. Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πολίτες μιας φαβέλας. Ας ξαναβρούμε τη φιλοδοξία του πολιτισμού. Κυριαρχία, Δημοκρατία, Πολιτισμός. Τρεις ελπίδες που θέλω να προσφέρω στους νέους της Ευρώπης. Από αυτές εξαρτάται το μέλλον μας. Είναι ευθύνη μας. Οι ιδρυτές της Ευρώπης, όταν έδωσαν τα χέρια στους εχρθούς μετά τον πόλεμο. Ποια ήταν η φιλοδοξία; Ένα κοινό νόμισμα. Εγώ πιστεύω πως σήμερα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Αυτό που η Γαλλία θέλει, είναι να συζητήσουμε το αν σας φοβίζει η ευρωπαϊκή φιλοδοξία. Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε. Πρόκειται για μία στιγμή που πετάει η κουκουβάγια της Αθήνας. Είναι μια γαλήνια στιγμή. Η κουκουβάγια κοιτάει προς τα πίσω. Είναι πολύ εύκολο να κοιτά κανείς εκεί που είναι γνωστό το περιβάλλον. Μην κοιτάτε όπως η κουκουβάγια της Αθηνάς προς τα πίσω. Κοιτάξτε με φιλοδοξία. Την λίγο τρελή και τολμηρή φιλοδοξία. Αρκεί να έχουμε κοινές φιλοδοξίες. Σας το υπόσχομαι θα πετύχουμε».
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Ο Εμανουέλ Μακρόν έκλεισε την ομιλία του, παραθέτοντας μια φράση του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη: «Κι όταν γυρεύει κανείς το θαύμα πρέπει να σπείρει του αίμα του στις οκτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου».
Και στην συνέχεια τόνισε: «Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στο θαύμα να συμβεί», ολοκληρώνοντας την ομιλία του και καταχειροκροτούμενος.
Ο Μακρόν στο Νιάρχος και η συνάντηση με τους επιχειρηματίες
Ο Γάλλος πρόεδρος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης με επικεφαλής ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, υπό τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Στον χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά επισήμανε το συμβολισμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος λέγοντας ότι ο υπέροχος αυτός χώρος δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης: «Πιστεύω ότι αποτελεί θετικό παράγοντα για την αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και ένα θετικό παράδειγμα ότι έργα μπορούν να πραγματοποιούνται και να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται με όφελος σημαντικό για την κοινωνία».
Στον χαιρετισμό του ο Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση επισημαίνοντας ότι οι γαλλικές εταιρίες δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα: «Το θέμα είναι τώρα να δράσουμε μπορώ να σας εγγυηθώ τη στήριξη της Γαλλίας στις μεταρρυθμίσεις αλλά και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Οι όμιλοι που βρίσκονται στην Ελλάδα συνεχίζουν να επενδύουν ακόμα και όταν υπάρχουν πιέσεις να σταματήσουν».
Η ξενάγηση της Μπριζίτ στην Ακρόπολη
Η σύζυγος του Αλέξη Τσίπρα, Μπέτυ Μπαζιάνα ξενάγησε την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας στην Ακρόπολη. Από την είσοδο του Ιερού Βράχου, η κ. Μακρόν, ύστερα από προτροπή των δημοσιογράφων να μιλήσει, απηύθυνε μήνυμα συμπαράστασης στα θύματα του κυκλώνα Ίρμα που έπληξε τον Άγιο Μαρτίνο. Επίσης δήλωσε: «Είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας και έχει τη σημασία του αυτό. Είναι πολύ μεγάλη χαρά που είμαι εδώ, αλλά και για την υποδοχή» είπε η κ. Μακρόν δείχνοντας τη σύντροφο του Έλληνα πρωθυπουργού.
Την ξενάγηση στον Ιερό Βράχο στην κ. Μακρόν πραγματοποίησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου, που είχε ξεναγήσει και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Νοέμβριο.
Για την ακρίβεια στο ΚΠΣΝ η κυρία Μπαζιάνα ξενάγησε την κυρία Τρονιέ στις τρεις όψεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού: τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Επιστήμη.
Το δείπνο στο προεδρικό
Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν για το επίσημο δείπνο προς τιμήν του. Το Γάλλο πρόεδρο συνόδευσε η σύζυγός του και τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ακολουθήθηκε το τελετουργικό, όπου αρχικά ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Γαλλίας και της Ελλάδας και στη συνέχεια ξεκίνησε η προσφώνηση του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και ακολούθησε η αντιφώνηση του Εμανουέλ Μακρόν.
Στην ανάγκη στήριξης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ, ως προϋπόθεση αντιμετώπισης των κινδύνων ρήξης του κοινωνικού ιστού στα κράτη-μέλη της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της προσφώνησής του κατά το δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος μνημόνευσε στην προσφώνησή του τις «εμβληματικές φυσιογνωμίες του γαλλικού πνεύματος», τον συγγραφέα Αντρέ Μαλρό και την ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και ως προς τον πλανητικό ρόλο της ΕΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην απαίτηση της θεσμικής εμβάθυνσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, της υπεράσπισης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ και της πλήρους ενεργοποίησης του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της κοινότητας.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαιτείται η θεσμική εμβάθυνση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, η οποία θα το οδηγήσει στην ολοκλήρωσή του υπό όρους μιας Ομοσπονδίας, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και, συνακόλουθα την Δημοκρατική Αρχή. Διότι δίχως αυτό το υπόστρωμα, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αβέβαιο, όπως ακόμη περισσότερο αβέβαιο καθίσταται και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Παυλόπουλος στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας, τις οποίες η χώρα «εκπληρώνει στο ακέραιο» και «αναμένει την αυτονόητη αμοιβαιότητα εκπλήρωσης υποχρεώσεων και από την πλευρά των Εταίρων μας».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως πρέπει να είμαστε απαιτητικοί για την Ελλάδα και την Ευρώπη και εξέφρασε τη συμφωνία του με πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Παυλόπουλου.
«Η ΕΕ δεν ήξερε πως να αντιδράσει , πήρε αποφάσεις που δεν ήταν συντονισμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και ήταν σε βάρος των πολιτών» σημείωσε και συνεχάρη τους Έλληνες πολίτες και ιδίως τους νέους που στηρίζουν την Ευρώπη, παρά τις σκληρές θυσίες που υπέστησαν».
Τόνισε ακόμη πως τον συνοδεύουν επιχειρηματίες που πιστεύουν στην Ευρώπη και «ήρθαν εδώ να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει». Συνέχισε, λέγοντας ότι στόχος είναι «να βρει η Ελλάδα την οικονομική της κυριαρχία της και να ζήσει μέσα από την ανάπτυξη».
Παράλληλα, είπε πως «αυτή η στρατηγική συνεργασία θέλουμε να πετύχει προς όφελος όλων… θέλουμε να ζήσουμε συνεργαζόμενοι».
«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ξανακοιτάξει προς το μέλλον, όχι εφαρμόζοντας κανόνες που έχουν αποφασίσει άλλοι» συμπλήρωσε.
Βόλτα στην Ερμού εκτός προγράμματος
Πανικός επικράτησε στο Σύνταγμα για μια selfie με το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας που την τελευταία στιγμή αποφάσισε να αλλάξει το πρόγραμμά του και να βολτάρει στο κέντρο της Αθήνας.
Ξεκίνησαν από το Σύνταγμα όπου όταν έγινα αντιληπτοί από τους Αθηναίους έγινε χαμός [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]
Χειραψίες, slefie, φωτογραφίες και πονοκέφαλος για τους άνδρες ασφαλείας του Προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας.
Γοητευμένη από την Αθήνα η Μπριζίτ: Δεν θέλω να φύγω
Ευδιάθετη, η πρώτη κυρία της Γαλλίας, ξεναγήθηκε στην Αρχαία Αγορά από την σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Βλάσσια Παυλοπούλου. Η Μπριζίτ Μακρόν απάντησε χαμογελαστή στους δημοσιογράφος, όταν την ρώτησαν στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς, τι εντυπώσεις έχει αποκομίσει από το 24ωρο της στην Αθήνα: «Δεν φεύγω. Θα μείνω».
Ένα χρυσό κολιέ με φύλλα ελιάς ήταν το δώρο της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, Βλασίας Παυλοπούλου προς τη σύζυγο του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της πρωινής επίσκεψής τους στην Αρχαία Αγορά. Η κ. Μακρόν το φόρεσε αμέσως με τη βοήθεια της κ. Παυλοπούλου, ευχαρίστησε και είπε: «Μου θυμίζει Αρχαία Ελλάδα».
Και δώρο μια φανέλα του Ολυμπιακού!
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα δέχθηκε με πολύ μεγάλη χαρά και ένα διαφορετικό δώρο. Ο Καρεμπέ έδωσε στον Εμανουέλ Μακρόν μια φανέλα του Ολυμπιακού και αυτός με πολύ μεγάλη χαρά πόζαρε μαζί της στον φωτογραφικό φακό.
«I hope to come back to Greece and to see Betty»: Το αντίο του Τσίπρα στο ζεύγος Μακρόν
Το απόγευμα της Παρασκευής αναχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για το Παρίσι.
Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας αποχαιρέτισε με θερμό εναγκαλισμό τον Αλέξη Τσίπρα, που τους συνόδεψε μέχρι την σκάλα του προεδρικού αεροσκάφους.
Λίγο πριν από την αναχώρηση, οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν είχαν κατ’ ιδίαν σύντομη συνομιλία σε αίθουσα του αεροδρομίου. Ακολούθησε ο θερμός τους εναγκαλισμός ενώπιον του φωτογραφικού φακού, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να λέει κάτι στο αυτί του Έλληνα πρωθυπουργού, σε πολύ φιλικό τόνο.
Είχε προηγηθεί η χειραψία του κ. Τσίπρα με την Μπριζίτ Μακρόν, στην οποία ο πρωθυπουργός μίλησε στα αγγλικά, λέγοντας: «It was a pleasure to see you. I hope to come back to Greece and to see Betty also».
«Goodbye, thank you» ήταν, με χαμόγελο, η απάντηση της κυρίας Μακρόν.
Αναχώρησαν με διαφορετικά αεροσκάφη
Με διαφορετικά αεροσκάφη αναχώρησαν από την Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μπριζίτ Τρονιέ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αυτό ήταν κάτι προγραμματισμένο ενώ δεν έχουν γίνει γνωστοί, για λόγους ασφαλείας, οι προορισμοί των δύο πτήσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος φίλησε την σύζυγο του ενώ στη συνέχεια η Μπριζίτ Μακρόν κατευθύνθηκε προς δεύτερο αεροσκάφος.