Το μήνυμα αυτό φέρεται να μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, χθες, κατά την αυθημερόν επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που διαβεβαίωνε για την εποικοδομητική στάση της Αθήνας, ζητούσε από τους Σκοπιανούς αξιωματούχους, με τους οποίους συναντήθηκε, να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ίδιο εποικοδομητικό και συναινετικό πνεύμα. Κάτι που ουδόλως έχει επιδείξει το γειτονικό κράτος, ιδιαιτέρως την περίοδο που πρωθυπουργός του ήταν ο Νίκολα Γκρουέφσκι, και η αδιαλλαξία σε συνδυασμό με τον αλυτρωτισμό έφτασαν στο απόγειό τους.
Από τη μεριά τους, τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, επανέλαβαν τις γνωστές (επικοινωνιακές;) «επιθέσεις φιλίας» προς την Αθήνα, που ξεκίνησαν ευθύς όταν συγκροτήθηκε η νέα -πλην ασταθής, με μόλις 62 ψήφους στο σύνολο των 120 μελών του Κοινοβουλίου- κυβέρνηση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κλίμα στις συναντήσεις ήταν φιλικό. Ιδιαίτερα ο κ. Ζάεφ, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν προ μηνών στα Σκόπια, με την εισβολή τραμπούκων στο Κοινοβούλιο και τον ξυλοδαρμό του, θυμήθηκε ότι αμέσως του είχε τηλεφωνήσει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του. «Μόνο φίλοι κάνουν κάτι τέτοιο», φέρεται να είπε ο Ζ. Ζάεφ στον Ν. Κοτζιά.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, εκφράστηκε η ισχυρή βούληση των δύο πλευρών για την ενίσχυση και επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ο Ελληνας υπουργός, πάντως, υπογράμμισε ότι «το ζήτημα είναι να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να πούμε ότι θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα». Σημείωσε, επίσης, ότι «δικαιώθηκε η πολιτική μας της μη επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας σας», ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Παράλληλα, εξέφρασε την ελληνική υποστήριξη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης της ΠΓΔΜ, αλλά διευκρίνισε ότι ο δρόμος προς την Ε.Ε. απαιτεί να εγκαταλειφθεί ο αλυτρωτισμός, να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος, καλλιεργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης. Επανέλαβε, δε, τη θέση του περί της ανάγκης δημιουργίας κουλτούρας συναίνεσης και συμβιβασμού στα Βαλκάνια.
Ως γνωστόν, η ελληνική θέση είναι ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εσπευσμένες παραχωρήσεις σε σχέση με την ευρωατλαντική πορεία της γείτονος χωρίς την επίλυση του ονοματολογικού. Κάτι, άλλωστε, για το οποίο υπάρχουν και οι σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, τα Σκόπια, με τις κατά καιρούς δηλώσεις των αξιωματούχων τους, επιδιώκουν την ένταξή τους, ειδικά στο ΝΑΤΟ, με την προσωρινή ονομασία τους (FYROM), χωρίς προηγούμενη επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα υποστηρίζει σαφώς τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος. Ως γνωστόν, το ονοματολογικό είναι διεθνές πρόβλημα, όπως αναφέρεται και στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1993).
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συνομιλίες, ο κ. Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι δεν είναι η Αθήνα η οποία επιδεικνύει έλλειψη ευελιξίας και επέμεινε στις συστηματικές παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 από τα Σκόπια.
Επίσης, συζητήθηκε το ονοματολογικό με θετική διάθεση, εστιάζοντας όχι στην ουσία, αλλά στη διαδικασία που θα μπορέσει να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις, ενώ διατυπώθηκε η στήριξη της Ελλάδος για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές, αλλά υπό την προϋπόθεση της εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού, της επίλυσης του ονοματολογικού και της εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες. Τέλος, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να στηρίξει έμπρακτα την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας, ως το παλαιότερο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου