Πριν ακόμη η επιτροπή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου ανακοινώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, πέντε υποψηφιότητες έχουν τεθεί ήδη στο τραπέζι και τουλάχιστον ακόμη δυο αναμένονται τις επόμενες μέρες.
Αν και μέχρις στιγμής μόνο ο Γιάννης Ραγκούσης έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, η κυρία Φώφη Γεννηματά από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφια, ενώ αναμένεται να επισημοποιήσουν την υποψηφιότητά τους αύριο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και την Πέμπτη ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μανιάτης.
Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος όσο και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως περιμένουν πρώτα τις ανακοινώσεις της επιτροπής για να μπουν αμέσως μετά και εκείνοι επισήμως στην κούρσα της διεκδίκησης της ηγεσίας της ΔΗ.ΣΥ.
Η υποψηφιότητα του Σταύρου
Μετά τον Γιώργο Καμίνη, τα νερά της Κεντροαριστεράς ήρθε να ταράξει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και επισήμως την ερχόμενη Πέμπτη. Στελέχη της Σεβαστουπόλεως υποστηρίζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως «οι προϋποθέσεις που το ΠΟΤΑΜΙ είχε θέσει, δηλαδή η δημιουργία ενός νέου κόμματος με ανοικτές διαδικασίες, φαίνεται πως πληρούνται» και αυτός είναι ο λόγος που το κόμμα έχει άρει τις αρχικές επιφυλάξεις του. Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν πως «δεν μας ενδιαφέρει να υπάρξει συγκόλληση του ΠΑΣΟΚ με το ΠΟΤΑΜΙ. Μας ενδιαφέρει ένα νέο σχήμα».
Το πράσινο φως για την υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη έδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα στελέχη και βουλευτές διατύπωσαν ενστάσεις σε σχέση με το κατά πόσο το εγχείρημα αφορά πραγματικά στη δημιουργία ενός νέου φορέα, ενώ εξέφρασαν και επιφυλάξεις για τη στάση που θα τηρήσει ως το τέλος το ΠΑΣΟΚ. «Οπως έχει αποφασίσει το ΠΟΤΑΜΙ στο συνέδριό του, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ένα νέο κόμμα στο χώρο, το οποίο θα μπορεί να εκφράσει τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις μέσα από ανοικτές διαδικασίες, με εκλογή αρχηγού από τη βάση. Σε αυτή τη βάση γίνονται και οι σχετικές συζητήσεις», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Δημήτρης Τσιόδρας.
Ανοίγει το παιχνίδι
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θεωρείται πως προσέδωσε στο εγχείρημα νέα δυναμική, καθώς έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ψηφοφόρους από διαφορετική πολιτική προέλευση, κάτι που, όπως τονίζουν συνεργάτες του, έπραξε και στις δημοτικές εκλογές: μπορεί να συσπειρώσει αλλά και να «ανοίξει» το παιχνίδι.
Ο κ. Καμίνης αναμένεται αύριο το μεσημέρι να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, εξηγώντας τους λόγους για την απόφασή του, και να παρουσιάσει τις πολιτικές του δράσεις τα τελευταία χρόνια. Λίγη ώρα μετά αναμένεται να συναντηθεί με τη Φώφη Γεννηματά.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Θεοχαρόπουλος «βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο να είναι και εκείνος υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα» και εκτός απροόπτου θα γνωστοποιήσει την απόφασή του λίγο μετά τις ανακοινώσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. επιμένει στην άποψή του πως πρέπει να στηθεί και δεύτερη κάλπη ώστε η βάση να αποφασίσει και για τη μορφή του φορέα, αν δηλαδή θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός.
Στο στρατόπεδο του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούν με προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις και, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται και εκείνος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τις επόμενες μέρες. «Αν συμμετάσχει και το ΠΟΤΑΜΙ στο εγχείρημα, τότε αυτό αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πρέπει όμως να αποσαφηνιστούν οι όροι της εκλογής αρχηγού. Οι όροι πρέπει να είναι ξεκάθαροι», επισημαίνει συνεργάτης του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη άνοιξε τα χαρτιά του, ξεκαθάρισε πως με την υποψηφιότητά του σκοπεύει να αφαιρέσει «το ηθικό πλεονέκτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ηθικό πλεονέκτημα από την Ν.Δ.», ενώ την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο Γιάννης Μανιάτης, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για το μέλλον της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα.
Η αισιοδοξία της Φώφης
Το στρατηγείο της Φώφης Γεννηματά εκφράζει την αισιοδοξία του για την υπεροχή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προεξοφλώντας ότι η κ. Γεννηματά θα βρίσκεται στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Πηγές της Χ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι «επιδιώκεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία». Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη έγινε δεκτή με θετικό τρόπο από το ΠΑΣΟΚ. «Εφόσον τελικά ο κ. Θεοδωράκης είναι υποψήφιος, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία προσθέτει στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Φώφη Γεννηματά για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Χρηστίδης.
Οι προϋποθέσεις εκλογής
Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι κανόνες που θα τεθούν για την εκλογή ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, θα επισημοποιηθούν οι υποψηφιότητες και στη συνέχεια θα μεσολαβήσουν περίπου πέντε εβδομάδες για να στηθούν κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους για την ηγεσία επιθυμούν αυτό το διάστημα να επιμηκυνθεί και να φθάσει τις επτά με οκτώ εβδομάδες.
Η μορφή που θα έχει ο νέος φορέας, αν δηλαδή τα κόμματα θα κρατήσουν την αυτονομία τους ή αν θα προχωρήσουν σε αυτοδιάλυση, είναι ένα ζήτημα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί και δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακόμη και εσωτερικές αντιπαραθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η πρόταση που θα υποβληθεί για τον τρόπο της ψηφοφορίας θα είναι αυτή να μη γίνει τελικά ηλεκτρονικά, για πολιτικούς λόγους, καθώς η ΔΗ.ΣΥ. χρειάζεται τη δημιουργία ενός μητρώου της παράταξης, το οποίο δεν μπορεί να δημιουργηθεί με την ηλεκτρονική ψήφο. Αυτή τη στιγμή, το μοναδικό μητρώο που υπάρχει είναι αυτό του ΠΑΣΟΚ. Καθώς αυτοί που θα ψηφίσουν δεν θα είναι μόνο μέλη του ΠΑΣΟΚ, είναι αδύνατη η ηλεκτρονική ψήφος, αφού για τη δημιουργία του μητρώου χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία στην κάλπη.
Την επόμενη Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου, στην επετειακή εκδήλωση για τα 43 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, η κ. Γεννηματά θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει με πανηγυρικό τρόπο την επιστροφή του κόμματος στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας.
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθςερου Τύπου της Κυριακής