Πέρυσι είχε κάνει λόγο για «απομείωση του χρέους» και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα από το βήμα της 81ης ΔΕΘ υποσχέθηκε -μεταξύ πολλών άλλων- ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τους επιχειρηματίες και πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.
Αυτήν την χρονιά, για πρώτη φορά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη κι όχι στην Αθήνα. Προχθές το μεσημέρι, οι παραγωγικοί φορείς βρέθηκαν στο Διοικητήριο έτοιμοι να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό. Για σχεδόν τρεις ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας και οι λιγοστοί υπουργοί που τον συνόδευαν άκουγαν τα αιτήματα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για την ικανοποίησή τους, γνωρίζοντας ότι έχει «δεμένα τα χέρια» και πως οποιαδήποτε παροχή ή ικανοποίηση αιτήματος που να σχετίζεται με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να έχει το «πράσινο φως» από την τρόικα.
Ετσι, αρκέστηκε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση επαναλαμβάνοντας το βασικό κυβερνητικό αφήγημα περί ανάταξης της οικονομίας, σημαντικών ρυθμών ανάπτυξης, εξόδου από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 κ.λπ.
Ενδεχομένως, ως προοίμιο του τρόπου με τον οποίο σκοπεύει να κινηθεί και κατά την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.
Οι φορείς έθεσαν τα ζητήματα της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της υπερφορολόγησης αλλά και της φοροδιαφυγής. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό την εφαρμογή μιας πιο συνεκτικής στρατηγικής που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις «ούτως ώστε να έρθει ξανά η βιομηχανία στο επίκεντρο της πολιτικής της χώρας και να δούμε φως στο τούνελ». Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, τόνισε ότι τέθηκαν τα ζητήματα που τίθενται τα τελευταία 15 χρόνια στον εκάστοτε πρωθυπουργό και «δυστυχώς δεν λύνονται τα προβλήματα».
Οπως είπε, αυτό που αυτή τη στιγμή «καίει όλο τον κόσμο» είναι τα «κόκκινα δάνεια», ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων. «Ο πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση […] αλλά είπε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα όσα ζητάμε», δήλωσε.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι αναλύθηκαν τα θετικά θέματα που υπάρχουν στην οικονομία, όπως είναι «η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί ο ΟΛΘ η ατμομηχανή για μεταποιητικές δραστηριότητες στην περιοχή. Ο γ.γ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαργιάμης, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε -και πάλι- για το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει άμεσα κάποια ρύθμιση για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό.
Στη συνάντηση συμμετείχαν τα Επιμελητήρια (Εμπορικό-Βιομηχανικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό, Οικονομικό, Γεωτεχνικό, ΤΕΕ), οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων και η ΔΕΘ-Helexpo.
Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού για τα όσα είπε στους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη αλλά και εν όψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ εξαπέλυσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Σάββας Αναστασιάδης. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών Κωνσταντίνος Γκιουλέκας σε δήλωσή του τονίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας ήλθε, είδε και… απήλθε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη θυμίζοντας τον χειρότερο εαυτό του» μοιράζοντας, όπως λέει χαρακτηριστικά, «πάλι ψέματα και έωλες υποσχέσεις, θεωρώντας ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς».
Από την πλευρά του ο Σταύρος Καλαφάτης τονίζει πως «η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης, δεν αλλάζει την πραγματικότητα της ελληνικής, αλλά και της τοπικής κοινωνίας», καθώς «όπως λέει ο ίδιος στη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς, θα χρειαστεί υπομονή… άλλων δύο ετών!». «Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να έχει αυταπάτες. Ξεκίνησε φέτος τις καθιερωμένες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του (ψέματα τις λένε στην καθομιλουμένη) στη ΔΕΘ νωρίς νωρίς. Πολιτική τακτική στα πρότυπα των λατινοαμερικάνικων συντρόφων του, που υποτιμά τους Θεσσαλονικείς και όλους τους Ελληνες», τονίζει ο Σάββας Αναστασιάδης.
Άγγελος Αγγελίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου