Στην απαντητική επιστολή του ο κ. Κοντονής διαμαρτύρεται για προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού και του ναζισμού και χαρακτηρίζει «πολύ ατυχή» την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου ειδικά – όπως αναφέρει – σε μια περίοδο κατά την οποία αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε., από την άνοδο ακροδεξιών και νεοναζί.
Η λογική του επίμαχου συνεδρίου «σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η οποία είναι πως ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Ο κ. Κοντονής υποστηρίζει ότι η Ιστορία «δεν μπορεί να παραχαραχτεί παρόλο που μπορεί να γράφεται κυρίως από τους νικητές», προσθέτοντας ότι βάσει «ιστορικών στοιχείων» τα στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης ήταν απελευθερωτές της Ευρώπης από τους Ναζί. Προσθέτει δε ότι ενώ ο κομμουνισμός γέννησε «δεκάδες ιδεολογικά ρεύματα», ο ναζισμός είχε μόνο την εκδοχή της φρίκης.
Η ιστορική έρευνα, ειδικά μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ, αναγνωρίζει μεν την μεγάλη συνεισφορά των Σοβιετικών στη νίκη επί τον Ναζί, αλλά συνάμα καταγράφει το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από στερήσεις, λιμό – ειδικά στη σημερινή Ουκρανία τη δεκαετία του 1930 – στο «αρχιπέλαγος των γκούλαγκ» αλλά και στην αιματηρή καταστολή αντι-σοβιετικών κινημάτων στην Ανατολική Ευρώπη.
«Έχει γίνει σαφές ότι η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο εν θέματι Συνέδριο», καταλήγει η επιστολή του κ. Κοντονή.