Πρόκειται για επιτροπές που λειτουργούν ή θεσπίζονται εδώ και χρόνια για να γνωμοδοτούν σε διάφορα θέματα, υποβοηθώντας το έργο των δήμων. Σε αυτές τοποθετούνται ως μέλη κάποιοι αιρετοί, αλλά πολύ συχνά και απλοί πολίτες που τυγχάνουν της εμπιστοσύνης της εκάστοτε δημοτικής αρχής ή και συγκεκριμένων παρατάξεων.
Το ζήτημα που προέκυψε και οδηγεί τους πολίτες σε παραίτηση είναι η ενημέρωση που έλαβαν ότι οφείλουν υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες. Πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά επίπονη, καθώς γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και χιλιάδες υπόχρεοι την αναθέτουν επ’ αμοιβή σε λογιστικά γραφεία.
Τα μέλη των επιτροπών ενημερώθηκαν ότι εφόσον δεν υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες απειλούνται και με πρόστιμο 400 ευρώ, ακόμη και αν δεν είχαν οριστεί τακτικά αλλά αναπληρωματικά μέλη – ακόμη, δε, και αν είχαν οριστεί αλλά ουδέποτε παρέστησαν στις συνεδριάσεις τους!!! Το ζήτημα έθεσε ενώπιον της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Φ. Χατζηδιάκος, λέγοντας, μάλιστα, ότι υπάρχουν δήμοι, ειδικά σε μικρά νησιά, που δεν έχουν καν γενικό γραμματέα να ασχολείται με τα διοικητικά θέματα και πολύ συχνά επιστρατεύουν ως μέλη τέτοιων επιτροπών ανθρώπους του μεροκάματου ή ψαράδες που δεν μπορούν να τρέχουν σε λογιστές. Κατόπιν αυτού, με ομόφωνο αίτημα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να υπάρξει εξαίρεση από την υποχρέωση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης μη αιρετών μελών και αναπληρωτών τους σε επιτροπές των δήμων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η εξαίρεσή τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν οι επιτροπές.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από τη στήλη Παράτυπος της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου