Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την έξοδο της χώρας στις αγορές.
«Εχουμε αφήσει τα πιο δύσκολα πίσω μας. Θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. Και αυτό φάνηκε χθες. Ηταν ιστορική στιγμή η 15η Ιουνίου», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2018 η Ελλάδα θα έχει βγει από τα Μνημόνια, προσπάθησε να εμφανίσει το δικό του success story, λέγοντας πως «η ανεργία μειώνεται, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε επενδυτές», ενώ υποσχέθηκε «ελαφρύνσεις» σε εκείνους που «σήκωσαν τα περισσότερα βάρη», ίσως και πριν από την εφαρμογή των αντιμέτρων, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση που έκανε, χαμογελώντας: «Στο τέλος του προγράμματος, τότε θα κριθεί ότι ορθώς πράξαμε, αν τα μέτρα πετύχουν. Αν τα μέτρα πετύχουν και ο ασθενής συνεχίσει να είναι κλινήρης, τότε θα έχουμε αποτύχει». Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ότι «τζογάρει ποντάροντας στο μαύρο», ενώ υποστήριξε πως η Ν.Δ. καταθέτει πρόταση για Εξεταστική για να αλλάξει την ατζέντα. «Στο τέλος το 2019 θα κάνει καμπάνια αγκαζέ με τον κ. Βαρουφάκη», είπε ο κ. Τσίπρας.
Η τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Τσίπρα εντάσσεται στη στρατηγική του κυβερνητικού επιτελείου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη θετική συγκυρία της εξόδου της χώρας στις αγορές.
Καμία απάντηση
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του απέφυγε να απαντήσει σε πολλά φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι οι αποκαλυπτικοί διάλογοι που φέρεται να είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος στο βιβλίο του περιγράφει μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός «φοβόταν πραξικόπημα» και ότι ήθελε να «αρπάξει τα 16 δισ. της ΕΚΤ για να φορτώσει τα ΑΤΜ».
Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντησε σε όσα του καταλογίζει ο πρώην υπουργός του. «Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας και να πουλήσει το βιβλίο του», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Επιχειρείται ελλείψει επιχειρημάτων από την πλευρά της αντιπολίτευσης και Μέσων που τη στηρίζουν να δημιουργηθεί ένα κλίμα αλλαγής της ατζέντας. Εγώ θα πω ένα πράγμα για τον κ. Βαρουφάκη και δεν θα ξαναμιλήσω. Το εξάμηνο του 2015 ήταν ένα εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης. Είναι καταγεγραμμένη ως μια πολύ σημαντική υπόθεση για να την ευτελίζουμε με το διογκωμένο εγώ του καθενός μας».
Για τη Δικαιοσύνη
Ερωτηθείς για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν υπάρχει σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη», αλλά όπως είπε είναι «άλλο ανεξάρτητη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη», ενώ πέταξε το γάντι στους δικαστές, κάνοντας αναφορά στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στη Δικαιοσύνη από τους πολίτες. «Υπάρχουν αποφάσεις που δεν συμβάλλουν στην επανάκτηση του αισθήματος δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, λέγοντας: «Δεν θα σταματήσουμε να έχουμε άποψη και να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα και του τελευταίου πολίτη να ασκεί κριτική σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα. Αλλο είναι η διάκριση των εξουσιών και άλλο είναι η εξουσία των διακρίσεων».
Αντιδράσεις
Την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού ακολούθησε ομοβροντία επίθεσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σχολιάζοντας η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για ρεσιτάλ θράσους, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό με ρεσιτάλ θράσους και ψεμάτων για να καλύψει την ανικανότητα και την αποτυχία του».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει για τον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Βλέπει γύρω του χαμογελαστά πρόσωπα. Είναι προφανώς από τη χαρά που υποδεχόμαστε όλοι οι πολίτες τα εκκαθαριστικά της εφορίας αυτές τις μέρες. Ισως κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι η ζωή στο γυάλινο πύργο του Μαξίμου έχει ημερομηνία λήξης, όσες ώρες συνεντεύξεων και αν κάνει», ενώ καταλήγει λέγοντας πως «θα έχει εξασφαλίσει μια καριέρα ηθοποιού για το μέλλον».
Σκληρή ήταν η ανακοίνωση και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ να αναρωτιέται: «Ολοι ξέρουν ότι φόρτωσε τη χώρα και τους πολίτες με νέα δυσβάσταχτα βάρη, δεσμεύσεις, εποπτεία και Μνημόνια μέχρι το 2060, ενώ παράλληλα παρέδωσε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας για… έναν αιώνα. Για ποιο τέλος των Μνημονίων το 2018 μιλά, λοιπόν»;
Από την πλευρά του το ΚΚΕ υποστήριξε πως «το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο κ. Τσίπρας, με αφορμή την έξοδο στις αγορές, συντρίβεται κάτω από τη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός, τα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για μετά το 2018, αλλά και τις νέες δεσμεύσεις εν όψει της τρίτης αξιολόγησης».
Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου για αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και προβολής του success story αναμένεται να πλαισιωθεί με συνεχείς παρεμβάσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, ακόμη και εν μέσω θέρους.
Αύριο ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στη Λαμία, όπου θα μιλήσει σε κλειστή συγκέντρωση του 2ου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο προστατευμένο περιβάλλον του δημοτικού θεάτρου Ρούμελης, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο θα έρθει αντιμέτωπος με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο, λόγω του φονικού σεισμού στην Κω.
Ωστόσο, στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου δεν αναμένονται ιδιαίτερες αντιδράσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, που το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν δυσφορία και αμηχανία στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν η πλήρης κάλυψη στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα στελέχη θα τηρήσουν στάση αναμονής, εν όψει μάλιστα και του διαφαινόμενου ανασχηματισμού.
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου