Παρά ταύτα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε ειδική συνεδρίασή του, επαναβεβαίωσε την αποστολή του στην Κύπρο (Unficyp) και επανέλαβε τη δέσμευσή του να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
Χθες, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιόδευε σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, όπως στη Χίο, στη νήσο Παναγιά, στη Λήμνο και στον Αγιο Ευστράτιο, και επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, σημειώθηκαν 27 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Με σαφή τρόπο απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις τη στιγμή της κατάθεσης στεφάνου στον Αη Στράτη, στο μνημείο του υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά. «Το μόνο μήνυμα που μας έμαθε η Ιστορία μας και οι πρόγονοί μας: Μολών λαβέ», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος πάνω από το μνημείο του υποσμηναγού που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τουρκικού αεροσκάφους. «Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι εδώ. Και φυλάσσουν πάντοτε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία μας, αλλά και τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ιερή του μνήμη, όμως, εκπέμπει κι ένα άλλο μήνυμα προς κάθε έναν που προκαλεί και, κυρίως, προς κάθε επίδοξο εισβολέα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Επίσης, χθες έγιναν δύο υπερπτήσεις από ένα ζεύγος μαχητικών, τύπου F-4, στις νήσους Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι (συγκρότημα νήσων Φούρνοι) στα 8.900 πόδια. Ολα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά. Προχθές, επίσης, η Αγκυρα είχε προβεί σε «παρενοχλήσεις», μέσω ασυρμάτου, στο ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Παυλόπουλο σε νησιά στο Αιγαίο.
Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε για έξι μήνες την αποστολή της Unficyp, ενώ, όπως σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρός του, πρέσβης Λίου Τζιέι, τα μέλη του «επαναβεβαίωσαν τη συνεχή δέσμευσή τους προς υποστήριξη των δύο πλευρών στις προσπάθειές τους να φτάσουν σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ». Πρόσθεσε επίσης ότι τα μέλη του ΣΑ «θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες τους» προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ κάλεσε τις δύο πλευρές να διατηρήσουν τα κέρδη του Κρανς Μοντάνα.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης ανακυκλώνει τα σκουπίδια για το δημοψήφισμα και τα capital controls»
Ωστόσο, σήμερα στήνεται σόου στα Κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής, με παρόντα τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στους συνήθεις ετήσιους εορτασμούς. Την ίδια στιγμή, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στο άκαρπο -κατά την τουρκική πλευρά- τέλος της Διάσκεψης για το Κυπριακό, συμπλέοντας με την Αγκυρα που αφήνει να εννοηθεί ότι πλέον θα προωθήσει «λύση» εκτός ΟΗΕ, εκτόξευσε απειλές, λέγοντας πως «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει (σ.σ.: λύση), σίγουρα δεν θα περιμένουμε εμείς να τους έρθει η επιθυμία. Θα συνεχίσουμε το δρόμο μας».
Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μπαρθ Αϊντα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΣΑ, επέρριψε σε όλες τις πλευρές ευθύνες για το αδιέξοδο της Διάσκεψης, κάνοντας λόγο για «συλλογική αποτυχία να επιτύχουμε μαζί συμφωνία». Απάντηση εδόθη διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είπε ότι προφανώς ο κ. Αϊντα περιλαμβάνει και τον εαυτό του μέσα στον όρο «συλλογική αποτυχία». Υπογράμμισε, επίσης, ότι ήταν «εμφανής η αδυναμία της Τουρκίας στη διαπραγμάτευση και γι’ αυτό επιχειρεί ένα αποτυχημένο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, κατηγορώντας από τη μια την ελληνοκυπριακή πλευρά και την άλλη την Ελλάδα». Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε κατηγορήσει τον κ. Αϊντε ότι δεν είχε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία ώστε να έχει η Διάσκεψη αίσιο τέλος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου