Ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, αμφισβήτησε την ύπαρξη της εθνικής κόκκινης γραμμής για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που έχει διατυπωθεί από το 2008 και αποτελεί μέχρι σήμερα την επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών, επιμένοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιασδήποτε μορφής σύνθετη ονομασία.
Ο πρόεδρος τη Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, με όσα ανάφερε ο Πάνος Καμμένος τίθεται πρόβλημα δεδηλωμένης επί θέματος εθνικής πολιτικής.
To χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αναδείχθηκε όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την «αναγκαία εθνική πολιτική των αποφασιστικών παρεμβάσεων όλων των κομμάτων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής» είπε πως «η Ν.Δ. με τον ίδιο τρόπο που εργάζεται για το Κυπριακό κινείται και στο θέμα της ονομασίας της έτερης γειτονικής χώρας. Καταστούμε σαφές τόσο στη διεθνή κοινότητα όσο και στην κυβέρνηση των Σκοπίων ότι, ενώ αξιολογούμε θετικά την αλλαγή ατμόσφαιρας και μηνυμάτων, δεν πρόκειται να μετακινηθούμε από τη θέση του Βουκουρεστίου και την εκεί ομόφωνη απόφαση της Συμμαχίας, που άλλωστε έχει υιοθετηθεί και από την Ε.Ε.», δηλαδή περί μιας «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία, που θα ισχύει έναντι όλων, erga omnes για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».
Διάσταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Ο κ. Καμμένος ανέδειξε τη διάσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων λέγοντας: «Εγώ, λοιπόν, θα σας παραπέμψω στο δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Αεροδρόμιο, όταν ανακοίνωσε ότι είναι μία και μοναδική η Μακεδονία. Και η μόνη απόφαση που υπάρχει σε επίπεδο εθνικής θέσεως είναι αυτή του Συμβούλιου Αρχηγών Κομμάτων υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ομόφωνα, εκτός του ΚΚΕ, πήρε την απόφαση για τη μη χρήση του όρου “Μακεδονία”. Αν επιθυμείτε, κ. Μητσοτάκη, να αλλάξετε τη θέση της Ν.Δ. μπορείτε να ζητήσετε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών από τον κ. Παυλόπουλο… αλλά πριν φτάσετε εκεί καλό είναι να ρωτήσετε τους βουλευτές της Μακεδονίας να σας απαντήσουν ποια είναι η θέση τους…».
O πρόεδρος της Ν.Δ. μπροστά σε αυτή τη μεγάλη διάσταση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα ανέφερε «το ερώτημα για εσάς κ. πρωθυπουργέ και για εσάς κ. Καμμένε είναι εάν η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπίας, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007, επικυρώθηκε στο Βουκουρέστι και η οποία είναι η επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών, εάν αυτή λοιπόν η θέση αντιπροσωπεύει συνολικά την κυβερνητική πλειοψηφία».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα «θύμισε» στον Πάνο Καμμένο ότι «ως βουλευτής της Ν.Δ. το 2007 και ως υφυπουργός της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή είχε συνταχθεί διά της ψήφου του με αυτό το οποίο είναι σήμερα η επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών…». Και πρόσθεσε «έχετε δικαίωμα, κ. Καμμένε, να αλλάξετε γνώμη.
Συμμαχία αλά καρτ
Εδώ, όμως, εγείρεται ένα μείζον ζήτημα. Δεν μπορεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η ετερόκλητη συμμαχία, την οποία έχετε οικοδομήσει για την παραμονή σας στην εξουσία, δεν μπορεί να είναι μια συμμαχία αλά καρτ. Εδώ, κ. πρωθυπουργέ, σ’ ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής τίθεται επί της ουσίας ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην έχει μια ενιαία θέση. Αναδεικνύεται μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε εσείς, όχι ο κ. Καμμένος, να τοποθετηθείτε επ’ αυτού του ζητήματος. Πώς είναι δυνατόν να έχετε υπουργό Εθνικής Αμυνας έναν πολιτικό ο οποίος αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής».
Διαβεβαιώσεις Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε να διαβεβαιώσει τη Βουλή ότι «με την ίδια υπευθυνότητα που διαχειριστήκαμε τις κρίσιμες φάσεις του Κυπριακού, με την ίδια υπευθυνότητα θα διαχειριστούμε όταν έρθει η ώρα και το ονοματολογικό των Σκοπίων…», λέγοντας πως «έχει αλλάξει η κυβέρνηση στη γειτονική χώρα.
Επίκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης. Οταν ξεκινήσει, θα υπάρχει πλήρης και ανοιχτή ενημέρωση των κομμάτων. Και όταν έρθει και αν έρθει εκείνη η ώρα να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις, να μην ανησυχείτε, διότι μέλημά μας δεν θα είναι απλά και μόνο να συγκροτήσουμε μια σύμπτωση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά μια ευρεία σύμπτωση απόψεων για τη θέση και τη στάση της χώρας απ’ όλες τις πτέρυγες του ελληνικού Κοινοβουλίου» και σαφώς απευθυνόμενος και στον Πάνο Καμμένο ανέφερε ότι «τα κρίσιμα αυτά θέματα δεν ενδείκνυνται για τέτοιου είδους μικροκομματικές αντιπαραθέσεις…».
Το «χαλί» της παραπληροφόρησης και των εντυπώσεων του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό τράβηξε και η τέως γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας πως «ο κ. Καμμένος θεωρεί τον εαυτό του ερμηνευτή των συναντήσεων των επικεφαλής των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συναντήσεις στις οποίες δεν ήταν μέσα, αλλά επειδή εγώ, καλώς ή κακώς, ήμουν εκεί, θέλω μόνο να πω δύο λόγια… Δεν ήταν μόνο το όνομα “Μακεδονία”, τότε έμπαιναν και τα άρθρα του Συντάγματος των Σκοπίων και τα αλυτρωτικά, όπως το θέμα της μακεδονικής εθνότητας… Εμείς είχαμε ένα πακέτο διαφωνίας. Η θέση των κομμάτων μέσα στο χρόνο άλλαξε. Δεν κρίνω αν ήταν σωστή ή όχι η αλλαγή. Η στάση των κομμάτων σταδιακά άλλαξε και δεν έγινε αδιαφανώς. Και ο Συνασπισμός άλλαξε θέση και η Ν.Δ. επεξεργάσθηκε τη θέση της και το ΠΑΣΟΚ κ.λπ… Ας δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα και τις εντυπώσεις που ο καθένας επιδιώκει…».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του μπορεί να μην έκρυψε τις προσωπικές του θέσεις και «αντιθέσεις» για το θέμα των Σκοπίων, ανέφερε όμως πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει κρατήσει την «κόκκινη εθνική γραμμή» του Κώστα Καραμανλή του 2007-2008, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε «πως το θέμα θα συζητηθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς, στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου