Λίγες μέρες πριν τη κατάθεσή του και την ψήφιση στη Βουλή, η συνάντηση του Κώστα Γαβρόγλου με τους πρυτάνεις οδηγήθηκε ακόμα μια φορά σε αδιέξοδο. Και από τις δύο πλευρές εκδόθηκαν ολιγόγραμμες ανακοινώσεις που αποτύπωναν το «χάσμα» μεταξύ των θέσεών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί σειρά ανακοινώσεων από Ιδρύματα που τάσσονται κατά της φιλοσοφίας των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Παιδείας.
Την ώρα που ο διάλογος συνεχίζεται, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του (στην εφημερίδα Καθημερινή) απορρίπτει εξ ολοκλήρου το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και σημειώνει: «Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να περάσει. Αν περάσει, θα πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη αλλά και η δική μας δέσμευση».
Επόμενος σταθμός για το υπουργείο Παιδείας είναι μια νέα συνάντηση εντός των επόμενων ημερών με το προεδρείο της Συνόδου για τις τελικές βελτιώσεις και στη συνέχεια η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Στην ανακοίνωσή του ο Κώστας Γαβρόγλου εστιάζει στη ρύθμιση που αφορά τον τρόπο εκλογής των πρυτανικών αρχών, σημείο που έχει προκαλέσει τεράστιες τριβές μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των πρυτάνεων, καθώς η λογική του πρώτου είναι να υπάρχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τους αντιπρυτάνεις.
Βέβαια, στις έντονες διαφωνίες περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις που αφορούν τα μεταπτυχιακά, τη διαχείριση των ΕΛΚΕ (σ.σ. κονδύλια για την έρευνα), το άσυλο αλλά και η αντικατάσταση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων από τα περιφερειακά συμβούλια.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα καταργήσει το νόμο»
Στο άρθρο του για τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από το κάλεσμα ώστε να μην ψηφιστεί αλλά και τη δέσμευση κατάργησης του νόμου άμα τη αναλήψει της κυβερνητικής εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, παραθέτει και τις κατευθυντήριες γραμμές του κόμματός του για την ενίσχυση των Πανεπιστημίων.
Κρατική χρηματοδότηση: Με τα Ιδρύματα να έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών έως και 70% της κρατικής χρηματοδότησης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της αναζήτησης πόρων των Πανεπιστημίων από την αγορά. «Είναι σημαντικό να συνδεθούν τα ΑΕΙ με την παραγωγή, κάτι που θα βοηθήσει και τους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με την πραγματική οικονομία. Εξίσου κρίσιμη είναι η υλοποίηση προγραμμάτων που θα φέρουν φοιτητές και έσοδα από το εξωτερικό, όπως π.χ. τα ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα καλοκαιρινά τμήματα σπουδών. Τα πανεπιστήμια έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούν».
Υποδομές: Τάξη, ασφάλεια και καθαριότητα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης ώστε να διατηρηθούν όσο το δυνατόν σε καλύτερη κατάσταση οι υποδομές στα Πανεπιστήμια, ενώ επαναφέρει και το θέμα του ασύλου σημειώνοντας: «με σεβασμό στο πανεπιστημιακό άσυλο ως θεσμό κατοχύρωσης της ελεύθερης έκφρασης, όχι ως εργαλείο συγκάλυψης έκνομων συμπεριφορών».
Ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας ΑΕΙ: Ενα επιχείρημα μεγάλης μερίδας πρυτάνεων που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μέσω του νομοσχεδίου προωθεί τον κρατισμό στα Πανεπιστήμια υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. προτείνοντας αξιοκρατία, εξωστρέφεια, αυτονομία και αυτοτέλεια. «Η σημερινή κυβέρνηση αντί να κοιτάζει μπροστά τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, γυρίζει τα πανεπιστήμια πίσω, σε ιδεοληπτικές αγκυλώσεις που τις έχουν ξεπεράσει και η πολιτική και η κοινωνία και, τελικά, η ίδια η ζωή».
«Ασυλο παράνομων πράξεων»
Με κοινή τους δήλωση οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης τοποθετήθηκαν για το άσυλο ρίχνοντας ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις που επέτρεψαν τη διόγκωση και την επικράτηση των φαινομένων ανομίας στα πανεπιστήμια. «Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα του ευνομούμενου και δημοκρατικού κόσμου στην οποία ΔΕΝ τηρείται το πανεπιστημιακό άσυλο. Γιατί πανεπιστημιακό άσυλο σημαίνει διασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Παρ’ όλα αυτά ταυτίζεται εν τέλει με ένα ιδιότυπο “άσυλο” για παράνομες και αντικοινωνικές πράξεις από κάθε είδους εγκληματικές ομάδες που βρίσκουν την ευκαιρία να δρουν ανενόχλητες στον χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία των πόλεων».
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου