Οι θεράποντες γιατροί κρίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ότι από εδώ και πέρα ο κ. Παπαδήμος πρέπει να συνεχίσει τη θεραπεία του κατ’ οίκον, καθώς υπάρχει πάντα -όπως συμβαίνει σε αυτά τα περιστατικά- ο κίνδυνος προσβολής του από κάποιο ανθεκτικό μικρόβιο εντός του νοσοκομείου. Η περαιτέρω θεραπεία του αφορά στον καθαρισμό του τραύματος και στην αλλαγή γάζας στο πόδι του ανά δύο με τρεις ημέρες.
Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ξεπερνάει το πολύ ισχυρό σοκ των πρώτων εβδομάδων και πλέον βρίσκεται σε εμφανώς καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Ο ίδιος θεώρησε ότι το αποστειρωμένο νοσοκομειακό περιβάλλον θα τον βοηθήσει να ηρεμήσει και έτσι δεν επεδίωξε να πάρει γρηγορότερα εξιτήριο ακούγοντας κατά γράμμα τις συμβουλές των γιατρών του.
Ο λόγος που παραμένει στον «Ευαγγελισμό» για τόσο μεγάλο διάστημα είναι το βαθύ τραύμα (περίπου 4-5 πόντοι) στο μηρό, το οποίο προκλήθηκε από την έκρηξη του φακέλου-βόμβα στα πόδια του εντός του αυτοκινήτου. Οι θεράποντες ιατροί είναι δύο, ένας γενικός χειρουργός και πλαστικός χειρουργός, οι οποίοι δεν τον αφήνουν από τα μάτια τους. Ο πλαστικός χειρουργός έχει προχωρήσει από την αρχή της νοσηλείας του σε περίπου 15 αλλαγές τραύματος. Ο κ. Παπαδήμος εξαρχής ξεκαθάρισε ότι εμπιστεύεται απόλυτα τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων (και εν προκειμένω του «Ευαγγελισμού») και ότι δεν επιθυμεί να νοσηλευτεί οπουδήποτε αλλού, παρότι θα μπορούσε αν το ζητούσε.
«Η νοσηλεία του θα μπορούσε να διαρκέσει από 10 έως 12 ημέρες. Παρατάθηκε για προληπτικούς λόγους. Εξαρχής γνωρίζαμε ότι η παραμονή του στο νοσοκομείο θα ξεπεράσει τον ένα μήνα. Το αναπνευστικό του δεν έχει κανένα πρόβλημα. Αυτό που θα του μείνει είναι ένα σημάδι στο μηρό. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά συνεργάσιμο ασθενή, που λόγω και της καλλιέργειάς του δεν έδειξε καμία δυσαρέσκεια στην παράταση της νοσηλείας. Αντιθέτως τη θεώρησε μία ευκαιρία να ηρεμήσει», αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος.
Η «γραμμή» του υπουργείου Υγείας για την ενημέρωση των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της υγείας του ήταν να μη γίνονται διαρροές, κάτι που διαβιβάστηκε στο προσωπικό του «Ευαγγελισμού» ύστερα από σχετικές συσκέψεις.
Μέτρα φύλαξης
Το δωμάτιο αυξημένης φροντίδας στο οποίο βρίσκεται ο κ. Παπαδήμος θυμίζει πραγματικό «φρούριο», καθώς φυλάσσεται όλο το 24ωρο από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών. Ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων ασφαλείας είναι ότι ακόμα και τα μέλη της διοίκησης του «Ευαγγελισμού» πρέπει να πάρουν ειδική άδεια για να τον επισκεφτούν. Στο δωμάτιο έγιναν κάποιες μικροαλλαγές τις πρώτες ημέρες, όπως ήταν η τοποθέτηση σκούρων κουρτινών για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θέασης από «αδιάκριτα» βλέμματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του απέναντι σε μερίδα του πολιτικού κόσμου -συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ- για την παλιότερη ακραία ρητορική του, η οποία στοχοποιούσε με βαρείς χαρακτηρισμούς κυβερνήσεις. Ειδικότερα, φέρεται να εξομολογήθηκε στο στενό περιβάλλον του ότι οι κραυγές μίσους απέναντι στις λεγόμενες μνημονιακές κυβερνήσεις συνέβαλαν στη δημιουργία κλίματος σε βάρος του.
Στο μεταξύ, η Αντιτρομοκρατική έχει συντάξει νέο σχέδιο φύλαξής του τόσο κατά την παραμονή του στην οικία του στο Παλαιό Ψυχικό όσο και κατά τις μελλοντικές μετακινήσεις του. Αυτονόητο θεωρείται ότι δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά ο ίδιος την αλληλογραφία του. Στην κατάθεση που είχε δώσει στην Αντιτρομοκρατική είχε αναφέρει ότι την ημέρα της έκρηξης είχε παραλάβει την αλληλογραφία του θεωρώντας ότι έχει ελεγχθεί. Οι φάκελοι που έφταναν στο σπίτι του παραλαμβάνονταν από τον υπεύθυνο αστυνομικό, ο οποίος τους μετέφερε στη Βουλή για έλεγχο από μηχανήματα ανίχνευσης εκρηκτικών.
Το «τρομοπακέτο» έφτασε στις 23 Μαΐου στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι από γραμματοκιβώτιο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού στο Παλαιό Ψυχικό. Εκεί παρέμεινε για περίπου 24 ώρες, καθώς ο κ. Παπαδήμος δεν μετακινήθηκε. Στις 10:40 το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου, όπως κατέθεσε ο αρχιφύλακας συνοδός του Λουκά Παπαδήμου, που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο της αλληλογραφίας, έφυγαν από την κατοικία του. Ο αστυνομικός είχε πάρει μαζί του στην μπαγκαζιέρα της μοτοσικλέτας συνολικά τέσσερις φακέλους, ανάμεσα στους οποίους και αυτόν με το εκρηκτικό περιεχόμενο, και τους πήγε για έλεγχο στο μηχάνημα X-RAY της Βουλής. Το γιατί δεν ανιχνεύτηκαν τα εκρηκτικά παραμένει ακόμα ένα αναπάντητο ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου