Εχοντας φορτώσει στις πλάτες των πολιτών μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ και λιτότητα δεκαετιών, προκειμένου να πάρει το πράσινο φως στη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας πανηγύρισε για τα αποτελέσματα της… ηρωικής διαπραγμάτευσης και υποσχέθηκε και πάλι καλύτερες ημέρες σε μία κοινωνία στριμωγμένη ανάμεσα στη Σκύλλα της υπεροφορολόγησης και στη Χάρυβδη ενός νέου δημοσιονομικού πακέτου-φωτιά.
Οσο, μάλιστα, ο πήχυς για τα μείζονα κυβερνητικά αφηγήματα του χρέους και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση παραμένει αδύνατο να ξεπεραστεί για τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η υιοθέτηση ενός κλίματος θριαμβολογίας αποτελεί ιδανικό επικοινωνιακό απάγκιο για το Μέγαρο Μαξίμου.
Η ομιλία, μέσω της οποίας ο πρωθυπουργός προσπάθησε να υπερασπιστεί τις κυβιστήσεις της κυβέρνησης μέχρι το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, περιείχε όλα εκείνα τα συστατικά προς τόνωση του εσωτερικού ακροατηρίου.
Δρόμοι για έξοδο από την κρίση χτίστηκαν, γκάζια προς τους υπουργούς να τρέξουν τα χαρτοφυλάκιά τους υιοθετήθηκαν και τέμπο στήριξης της πραγματικής οικονομίας (της ίδιας που βρέθηκε να ισορροπεί σε λεπτή κλωστή, ελέω της πολύμηνης διαπραγμάτευσης) ήρθε να δομήσει την παρέμβαση του κ. Τσίπρα.
Νέες αυταπάτες από την κυβέρνηση
«Η απόφαση του Eurogroup δίνει για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια έναν καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα Μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας… Δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα Μνημόνια, τον οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να διαβούμε τους επόμενους μήνες.
Αρα, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός. Αντιθέτως, τώρα που βλέπουμε την έξοδο, χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να εκπληρώσουμε αυτόν το στόχο», σημείωσε, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Αποστρέφοντας το βλέμμα του από την ωμή για τη συγκυβέρνηση πραγματικότητα (έμειναν με άδεια χέρια στα ζητήματα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης), ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία συμφωνία η οποία αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχαν τεθεί πριν από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Κωνσταντίνος Τασούλας: Ποιος είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Εγινε αποδεκτή η λεγόμενη “γαλλική πρόταση” για συμπερίληψη στα μέτρα της ρήτρας ανάπτυξης. Περιλαμβάνει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη.
Υπάρχει συγκεκριμένη πλέον δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και την απόφαση για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στήνοντας σκηνικό εν αναμονή επιτυχίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως υπάρχει ανάγκη για εδώ και τώρα αξιοποίηση του θετικού momentum στο οποίο βρίσκεται η οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους υπουργούς του να ανεβάσουν στροφές και να βγάλουν από τα συρτάρια ώριμα επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν λόγω γραφειοκρατίας (αν και η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη δυόμισi χρόνια στην εξουσία) και προανήγγειλε την κατάθεση δύο νομοσχεδίων για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την πρωτοβάθμια Υγεία. «Για εμάς δεν υπάρχει διάστημα καλοκαιρινών διακοπών.
Η Βουλή θα κλείσει λίγες μέρες, αλλά πρέπει να αξιοποιήσουμε το διάστημα των καλοκαιρινών μηνών ώστε να προχωρήσουμε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες… Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε, και όχι μόνο μία, αλλά δύο και τρεις φορές, το πιο δύσκολο έργο στη σύγχρονη Iστορία του τόπου.
Την έξοδο από την κρίση με εντιμότητα και δικαιοσύνη. Και με τις λιγότερες δυνατές πληγές στο κοινωνικό σώμα. Σας ζητώ να αγνοήσετε αυτό το επικοινωνιακό περιβάλλον και να κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε. Και θέλω να σας θυμίσω ότι θα πρέπει να μιλούν τα έργα και όχι τα λόγια», είπε.
Σε πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός στόχευσε να φρενάρει τη σεναριολογία για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, μιλώντας για εξάντληση της τετραετίας και διεκδίκηση εκ νέου της εντολής το 2019. «Από σήμερα θεωρώ ότι εκκινεί για τη χώρα και για τη σημερινή κυβέρνηση, που έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, μία νέα περίοδος.
Με έναν ορίζοντα δύο ετών διακυβέρνησης με την παρούσα εντολή και άλλων τεσσάρων ετών με την εντολή που θα διεκδικήσουμε στο τέλος της θητείας μας από τον ελληνικό λαό, συγκρίνοντας τα πεπραγμένα μας με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων», υποστήριξε.
Ο Τσίπρας για τον Καμμένο
Ο κ. Τσίπρας, για πρώτη φορά δημόσια, αναφέρθηκε στο ζήτημα που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Δηλαδή, την επικοινωνία που φέρεται να είχε ο κ. Καμμένος με ισοβίτη για την υπόθεση του Noor1.
«Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων και της δικαιοκρατίας, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε η ελληνική Δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις και ο ελληνικός λαός να μάθει, αλλά και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν», σημείωσε.
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου