Σε ενημέρωση που έκανε χθες στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου στην Αθήνα άλλαξε πλευρά τονίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που θέλει περισσότερο από όλους λύση για την Ελλάδα: «Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Περισσότερο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση στο θέμα της Ελλάδας παρ’ όλα όσα είπε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου», είπε στην τοποθέτησή του.
«Ολες οι πλευρές πιέζουν πλέον για να έχουμε συμφωνία», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Δεν έχω καταλάβει να μην υπάρχει βούληση για συμφωνία».
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Σημείωσε παρ’ όλα αυτά ότι το τελευταίο σενάριο που ήρθε στο τραπέζι με τη συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση και την αναβολή της περιγραφής της λύσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές απλώς δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. «Δεν ζητάμε μια τέλεια λύση αλλά μια καλή λύση. Aυτό που μας προσφέρθηκε δεν μπορείς να το ονομάσεις λύση», είπε ο υπουργός
Οικονομικών και επέρριψε εμμέσως την ευθύνη για τη μη συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας στη σκληρή στάση και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον τόνισε: «Ολα εξαρτώνται από το ΔΝΤ, αν θα είναι στο πρόγραμμα ή όχι. Θα έπρεπε να είχε αποφασίσει από τον Μάιο του 2016, τώρα έχουμε Μάιο 2017, σχεδόν Ιούνιο. Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος».
Η ένταξη στο QE
Σε ερώτηση που έγινε για την προοπτική στο Eurogroup του Ιουνίου η Ελλάδα να πάρει εγγυήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ο υπουργός απέφυγε να πάρει σαφή θέση.
«Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη και όπως και ο Κύριός μας λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές», είπε και τόνισε ότι για την ένταξη της Ελλάδας στο QE θα πρέπει να βοηθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
«Αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, εξέφρασε έναν προβληματισμό για το κατά πόσο θα αποδώσει η ένταξη στο QE αν το ΔΝΤ τελικά αποφασίσει να επανεξετάσει τη θέση του για ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τις γερμανικές εκλογές ή αν δεν θα μπει καθόλου στο ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών», κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει τρόπο να επανέλθει σε δανεισμό από τις αγορές ακόμη και χωρίς την ένταξή της στο QE.
Μέτρα και ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά τη θέση του πρωθυπουργού ότι αν δεν είναι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου, που ψήφισε πρόσφατα, απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμέτοχη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (φορολογικές αυξήσεις, μειώσεις συντάξεων) για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του, άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία».
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου