Η ανώμαλη προσγείωση του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που είχαν καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας, εν αναμονή του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και αφού προηγουμένως είχαν σωματοποιήσει ένα ακόμα Μνημόνιο, μετατρέπει σε… Γολγοθά τις επόμενες τρεις εβδομάδες, μέχρι και τη νέα ημερομηνία-κλειδί της 15ης Ιουνίου.
Οι πιστωτές, αφού… χτύπησαν στην πλάτη τον κεντρικό διαπραγματευτή, Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρέπεμψαν άπαντα τα ανοιχτά ζητήματα για το επόμενο Eurogroup, χωρίς την πιθανότητα έκτακτης συνάντησης νωρίτερα, γεγονός που καταδεικνύει και τη διάσταση ανάμεσα σε Βερολίνο και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο σύντομος απολογισμός της χθεσινής πολύωρης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι ότι η Ελλάδα έφυγε με… άδεια χέρια. Χρέος, ένταξη της Αθήνας στην ποσοτική χαλάρωση, αλλά και έξοδος στις αγορές, σύμφωνα και με την υποσχεσιολογία του πρωθυπουργού, θολώνουν όσο στο βάθος του ορίζοντα γνέφει μία λιτότητα δεκαετιών, κόντρα στα μεγάλα κυβερνητικά λόγια της ανάπτυξης.
Πλέον, η κυβέρνηση μετά την αμηχανία σε φόντο Βρυξελλών ψάχνει για νέο αφήγημα, στριμωγμένη ανάμεσα στη… Σκύλλα των αποτελεσμάτων του κατενάτσιο που έπαιξε στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και στη… Χάρυβδη του χάσματος Γερμανίας και ΔΝΤ. Το Μέγαρο Μαξίμου και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου κατόρθωσαν να περάσουν από τη Βουλή μέτρα επιπλέον 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και τελικά, πέρα από κάποια καλά λόγια, παίρνουν παράταση της λιτότητας μέχρι το 2022 (ενώ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το διάστημα έφτανε έως το 2021) καθώς και εποπτεία (από την οποία θα βγαίναμε σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα) για πολλές δεκαετίες. Δηλαδή, μέχρι το 2060.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Σε ό,τι αφορά στο χρέος, η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου πήρε για μία ακόμη φορά υπόσχεση πως μπορεί να υπάρξει κάτι καλύτερο στις 15 Ιουνίου κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και όχι σε μία έκτακτη όπως ήλπιζαν οι μαξιμινοί. Το οικοσύστημα ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, μάλιστα, δεν κατόρθωσε να πάρει ούτε καν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, με όλα να δείχνουν πως θα δοθεί στο παρά πέντε της ημερομηνίας αποπληρωμής των περίπου επτά δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, εάν ληφθεί υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να αποδεσμεύσει τη δόση ο ESM.
Ολα αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, τινάζουν στο αέρα τα κυβερνητικά σχέδια για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Οπως ανέφερε και η Citigroup σε σημείωμά της, η εκταμίευση της δόσης που είναι απαραίτητη για την Αθήνα, έτσι ώστε να καλύψει τις αποπληρωμές τον Ιούλιο, θα συμφωνηθεί τελικά ακόμη και χωρίς επίσημο deal για την ελάφρυνση του χρέους και την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει. Ωστόσο χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (απαιτεί «ορισμένο βαθμό εξειδίκευσης» της ελάφρυνσης του χρέους) παραμένει στο κενό, όπως και η βραχυπρόθεσμη επιστροφή της χώρας μας στις αγορές, την οποία έσπευσε να… διαφημίσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να πετάξει… πολιτικό και επικοινωνιακό σωσίβιο στους «153» της συμπολίτευσης.
Ακόμα και στην περίπτωση που, κόντρα στο συγκεκριμένο momentum διάστασης Βερολίνου-ΔΝΤ, προκύψει λευκός καπνός στις 15 Ιουνίου για το χρέος, στο καλύτερο σενάριο αυτό που μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι να καθοριστούν οι λεπτομέρειες των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και όχι η εφαρμογή τους. Οπως, άλλωστε, έχει διαμηνύσει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και έχει ξεκαθαρίσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οδηγός ήταν και παραμένει το deal του Μαΐου του 2016, που αναφέρει ρητά πως η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αφορά στο διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος (τον Αύγουστο του 2018) κι αν κριθεί πως χρειάζεται. Ολα αυτά, δε, σε μία κοινωνία που έχει ξεπεράσει πλέον το όριο της φοροδοτικής της ικανότητας και καλείται καθημερινά να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, την ώρα που πραγματική οικονομία και επενδύσεις βρίσκονται κολλημένες σε κινούμενη άμμο.
Επιχειρώντας να… βαφτίσει το κρέας σε ψάρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφού χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός πως τα πλεονάσματα αυτή τη στιγμή φαίνεται πως καταλήγουν στο 3,5% για τέσσερα χρόνια μετά το 2018, ανέφερε ότι η βασική διαφωνία μεταξύ του Ταμείου και του Βερολίνου είναι, πρώτον, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και, δεύτερον, ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να προχωρήσει σε συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων για το χρέος όπως θέλει το ΔΝΤ. Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συμβεί εάν τελικά το Ταμείο αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο Μνημόνιο, δήλωσε πως θα τεθεί επί τάπητος το σύνολο των παραμέτρων και θα χρειαστούν τροποποιήσεις στο τρέχον πρόγραμμα.
«Από την κυβέρνηση και μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων ήταν σαφές ότι επιδιώκουμε μία λύση αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού. Γνωρίζαμε ωστόσο ότι από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προετοιμαζόταν τα τελευταία 24ωρα μια λύση που δεν θα έδινε έναν καθαρό διάδρομο. Για αυτό λέγαμε ότι θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Δεν θεωρώ ότι υπήρξε λανθασμένη εκτίμηση ή υπεραισιόδοξη πρόβλεψη. Η διαφωνία Γερμανών-ΔΝΤ είναι μια πραγματική διαφωνία και ακριβώς αυτές τις διαφορές προσπαθούμε να γεφυρώσουμε», είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση που δέχθηκε η κυβέρνηση αλλά απέρριψε, μίλησε για ασάφειες που δεν αντιστοιχούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εταίροι μας. Ως εκ τούτου, χαρακτήρισε ορθή πολιτική επιλογή την απόφαση να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό μία πιο καθαρή λύση στο επόμενο Eurogroup.
Ο κ. Τζανακόπουλος θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων και την εκταμίευση της δόσης. «Δεν υπάρχει θέμα με την εκταμίευση της δόσης. Δεν υπάρχει σύνδεσή της με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Η τεχνική συμφωνία στην οποία έχουμε καταλήξει με τους θεσμούς έχει εγκριθεί, είμαστε βέβαιοι ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε θετική κατάληξη», σημείωσε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου