«Η πολιτική τους στην Παιδεία έχει λειτουργήσει σαν οδοστρωτήρας», λένε συχνά στην Πειραιώς. Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα η κυβέρνηση «αντί να σκέπτεται με όρους 2030, μας επιστρέφει ουσιαστικά πίσω στο 1982. Εκδηλώνει όλα τα νεομαρξιστικά της απωθημένα στον πολύπαθο χώρο της Εκπαίδευσης», έχει πει χαρακτηριστικά. Οι δε αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζονται ως «οπισθοδρόμηση» και στην Πειραιώς μιλούν για «παροχολογία, ψευδείς υποσχέσεις, έλλειψη σχεδιασμού και πόρων για να υλοποιηθούν όσα εξαγγέλθηκαν».
Η ηγεσία της Ν.Δ. διαβεβαιώνει ότι θα αντιμετωπίσει την Παιδεία ως «εθνικό θέμα», πιστεύοντας ότι πρέπει να αποτελεί κεντρικό μέρος ενός Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης. «Στόχος του δικού μας προγραμματικού πλαισίου δεν είναι να προστεθεί μια ακόμα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη μεγάλη λίστα όσων προηγήθηκαν, αλλά, αντίθετα, να λειτουργήσει η εκπαίδευση ως ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης και να αναδειχθεί η Ελλάδα σε διεθνές κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών», διαβεβαιώνουν στην Πειραιώς.
Οι γαλάζιες προγραμματικές κατευθύνσεις για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:
● Ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων.
● Διαρκή και σταθερή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, των μονάδων και των παιδαγωγικών μεθόδων.
● Υποστήριξη και ανάδειξη των «εστιών αριστείας», όπου και αν βρίσκονται.
Πανελλαδικές
Απέναντι στην κυβερνητική προσέγγιση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, που έκανε τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταγγείλει «ανεύθυνα παιχνίδια με την αγωνία των νέων», η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διατήρηση των θετικών στοιχείων του σημερινού συστήματος εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Και βελτίωσή του με ουσιαστική συμμετοχή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στον καθορισμό των αριθμό εισακτέων αλλά και του ελάχιστου βαθμού εισαγωγής.
Το παρασκήνιο πίσω από τη νέα πρόκληση της Τουρκίας για ΑΟΖ με Συρία
Οι προγραμματικές κατευθύνσεις περιλαμβάνουν επίσης «την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ως εργαλείου για τη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των νέων και την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα υψηλής νεανικής ανεργίας», ενώ υιοθετούνται και «πετυχημένες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί για τους νέους εφάμιλλη επιλογή με τις σπουδές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ». Μεταξύ αυτών, «η δημιουργία Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων και η στενή συνεργασία στην κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών με τους φορείς της επιχειρηματικότητας».
Πρόθεση της Ν.Δ. είναι να προωθήσει εκτεταμένες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, «με επίκεντρο την τακτική και σε βάθος αξιολόγηση και την ενθάρρυνση και ανάδειξη του θετικού αποτελέσματος σε όλα τα επίπεδα». Γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι οι προτάσεις της «διαμορφώνουν ένα πιο δημιουργικό μοντέλο διοίκησης των ιδρυμάτων με πιο σύγχρονα προγράμματα σπουδών, δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση και υποστηρίζουν τις διασυνδέσεις μεταξύ εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας».
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Στο επίκεντρο ο ασθενής και το δικαίωμά του σε αποτελεσματικές και ποιοτικές υπηρεσίες»
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα για την Υγεία, η οποία βρίσκεται τον τελευταίο μήνα στο επίκεντρο συστηματικών δράσεων που περιλαμβάνουν επαφές των αρμόδιων στελεχών με τους φορείς της Υγείας σε ολόκληρη την χώρα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει την τακτική των αιφνιδιαστικών επισκέψεων σε μεγάλα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Παίδων «Αγία Σοφία»), σε ώρα εφημερίας, χωρίς τηλεοπτικές κάμερες, προκειμένου να συζητά με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Στη Ν.Δ. τονίζουν ότι στον τομέα αυτό, που έχει άμεσες επιπτώσεις για την καθημερινότητα των πολιτών, η κατάσταση «επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα λόγω των άστοχων πολιτικών, των ιδεολογικών εμμονών και της έλλειψης προετοιμασίας της κυβέρνησης».
Οι δικές της προτάσεις «τοποθετούν στο επίκεντρο τον ασθενή, τις ανάγκες του και το δικαίωμά του σε αποτελεσματικές και ποιοτικές υπηρεσίες» και θα κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, στους εξής άξονες:
● Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας μέσα από σειρά παρεμβάσεων, όπως η καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού και η κατάρτιση εθνικού σχεδίου δημόσιας υγείας, που θα περιλαμβάνει λεπτομερή σχέδια για την πρόληψη και καταπολέμηση των χρόνιων παθήσεων, των εξαρτήσεων και άλλων σοβαρών καταστάσεων.
● Σε ό,τι αφορά τις νοσοκομειακές μονάδες, αλλά και τις υπόλοιπες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας προώθηση σημαντικών αλλαγών στο οργανωτικό και διοικητικό μοντέλο τους. Στόχος η παροχή σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών, χωρίς καθυστερήσεις και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, καθώς και με αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της τεχνολογίας υγείας στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
● Μετασχηματισμός του μοντέλου χρηματοδότησης του συστήματος υγείας. Πρακτικά, προτείνεται ο συνδυασμός του βασικού πακέτου παροχών για όλους τους πολίτες με το δικαίωμα επιλογής για συμπληρωματικά προγράμματα ασφάλισης. Με στόχο οι δημόσιοι πόροι και οι εισφορές των ασφαλισμένων να αξιοποιούνται κατά τον καλύτερο, δικαιότερο και αποδοτικότερο τρόπο.
● Πρόταξη της ανάγκης διατήρησης και ενίσχυσης του υψηλού επιπέδου προσωπικού του συστήματος υγείας. Με διαρκή αξιολόγηση και αναγνώριση της προσπάθειας, αλλά και με συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να συμβαδίζει με τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Παράλληλα, προτείνεται η ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ό,τι έχει να κάνει με επαγγέλματα υγείας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής