Ειδικά για το σκέλος που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, αυτό που κυριάρχησε ήταν οι αρχειοθετήσεις: Για τέσσερις από τους δέκα εμπλεκόμενους πολιτικούς (Πικραμμένος, Βενιζέλος, Λυκουρέντζος, Κουτρουμάνης) η υπόθεση «έκλεισε» οριστικά, με τη δικογραφία να μπαίνει στο αρχείο, αφού η ποινική αξιολόγηση των στοιχείων από την Εισαγγελία Διαφθοράς δεν κατέληξε σε ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων.
Προς το παρόν, η διερεύνηση της υπόθεσης δεν οδήγησε στο αίτημα προς τη Βουλή για παροχή εξηγήσεων για πέντε ακόμη πολιτικά πρόσωπα (Σαμαράς, Στουρνάρας, Γεωργιάδης, Αβραμόπουλος, Σαλμάς), η αξιολόγηση για τα οποία παραμένει ανοιχτή. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο νέος κύκλος δικαστικής κρίσης δεν θα αργήσει, αφού η κ. Ελ. Τουλουπάκη αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση αυτού του «πακέτου» στοιχείων ίσως και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως και ο δεύτερος αυτός «κύκλος» συμπερασμάτων από πλευράς των εισαγγελέων θα οδηγήσει σε περισσότερες αρχειοθετήσεις, παρά κλήσεις και διαβιβάσεις στη Βουλή. Η πλειοψηφία από τις εκκρεμούσες δικογραφίες αναμένεται να πάρει τον δρόμο για το αρχείο.
Φάμελλος προσερχόμενος για το debate του ΣΥΡΙΖΑ: Θα γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση
Η δικογραφία προς το παρόν διαβιβάστηκε στη Βουλή μόνο για το σκέλος που αφορά τον Ανδρέα Λοβέρδο, για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, οπότε ο κ. Λοβέρδος διατηρούσε τον θώκο του υπουργείου Υγείας. Ο νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, εφόσον η Βουλή αποφασίσει την άρση της ασυλίας του την επόμενη Παρασκευή, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για τέσσερα φάρμακα της Novartis, τα οποία επί υπουργίας του, σύμφωνα με τους εισαγγελείς Διαφθοράς, τιμολογήθηκαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και σε πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα η φαρμακευτική εταιρία να αποκομίσει τεράστια χρηματικά οφέλη.
Μεταξύ των στοιχείων που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή και έχουν τεθεί υπόψη των βουλευτών, εν όψει της ψηφοφορίας για την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου, περιλαμβάνεται και οπτικοακουστικό υλικό: Πρόκειται για εσωτερικά βίντεο από μια σειρά από συσκέψεις ανώτατων στελεχών της Novartis, όπου φαίνεται να μιλά ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis Hellas και να συγχαίρει την ομάδα Market Axxess της εταιρίας για την ταχύτατη προώθηση του Gilenya, φαρμάκου της εταιρίας για την καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Σε σύσκεψη, στις 16 Δεκεμβρίου 2011, ο πρόεδρος της ελληνικής Novartis αναφέρεται σε νόμο που είχε ψηφιστεί μία ημέρα νωρίτερα στη Βουλή και επέτρεπε τον συμψηφισμό απαιτήσεων του κράτους προς τη Novartis για τη λίστα φαρμάκων, με ποσά που οφείλονταν στην εταιρία.
«Ετσι εμείς, με όλες τις πολύ καλές επαφές που έχουμε με την κυβέρνηση, πιέσαμε για τη λύση αυτή (…) Μετά από πολλή πίεση, αφού χρησιμοποιήσαμε καλά τις επαφές μας, χθες στη Βουλή πέρασε ένας νόμος, ο οποίος μας επιτρέπει να κάνουμε τη συγχώνευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής