Το μικρόβιο που ανακαλύφθηκε σε μια ηφαιστειακή θερμή πηγή, καταβροχθίζει το διοξείδιο του άνθρακα «εκπληκτικά γρήγορα», σύμφωνα με τους επιστήμονες που το βρήκαν. Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν μικρόβια που έχουν εξελιχθεί φυσικά για να απορροφούν CO2, ως αποτελεσματικό τρόπο απομάκρυνσης των αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα. Ο τερματισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων είναι κρίσιμος για τον έλεγχο της κλιματικής κρίσης, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν πως το CO2 θα πρέπει επίσης να απομακρυνθεί από τον αέρα, προκειμένου να περιοριστεί η μελλοντική ζημιά.
Το νέο μικρόβιο, ένα κυανοβακτήριο, ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο σε ηφαιστειακές διαρροές κοντά στο ιταλικό νησί Vulcano, όπου το νερό περιέχει υψηλά επίπεδα CO2. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το βακτήριο μετέτρεψε το CO2 σε βιομάζα πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο γνωστό κυανοβακτήριο.
Τον Φεβρουάριο η ομάδα εξερεύνησε επίσης θερμές πηγές στα Βραχώδη Όρη στο Κολοράντο των ΗΠΑ, όπου τα επίπεδα CO2 είναι ακόμη υψηλότερα. Αυτά τα αποτελέσματα αναλύονται τώρα. Οι ερευνητές λένε ότι όλα τα δεδομένα τους για τα μικρόβια θα δημοσιευθούν και θα διατεθούν σε άλλους επιστήμονες, ως βάση δεδομένων που συνδυάζει αλληλουχίες DNA με δείγματα βακτηρίων τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα σε τράπεζα.
Volcanic microbe eats CO2 ‘astonishingly quickly’, say scientists https://t.co/9NthornquA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ17/12/2024|16:24Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
— The Guardian (@guardian) April 19, 2023
Ο Δρ Braden Tierney, στο Weill Cornell Medical College και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είπε: «Ο κύριος συνεργάτης μας στο Χάρβαρντ απομόνωσε αυτόν τον οργανισμό που αναπτύχθηκε εκπληκτικά γρήγορα, σε σύγκριση με άλλα κυανοβακτήρια. Το έργο εκμεταλλεύεται 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια μικροβιακής εξέλιξης», πρόσθεσε. «Το ωραίο με τα μικρόβια είναι ότι είναι αυτοσυναρμολογούμενες μηχανές. Δεν το έχουμε αυτό με τις πιο πολλές από τις χημικές προσεγγίσεις (για τη δέσμευση CO2)», συμπλήρωσε.
Το νέο μικρόβιο είχε μια άλλη ασυνήθιστη ιδιότητα, είπε ο Tierney: βυθίζεται στο νερό, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη συλλογή του CO2 που απορροφά. Όμως, το μικρόβιο δεν είναι η μαγική σφαίρα, είπε ο Tierney. «Δεν υπάρχει πραγματικά μια ενιαία λύση για την κλιματική αλλαγή και τη δέσμευση άνθρακα. Θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου το δέντρο θα ξεπεράσει σε απόδοση τα μικρόβια ή τους μύκητες. Όμως, θα υπάρξουν επίσης περιπτώσεις όπου θέλουμε πραγματικά ένα ταχέως αναπτυσσόμενο υδρόβιο μικρόβιο που να βυθίζεται», συνέχισε. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μεγάλες λίμνες δέσμευσης άνθρακα», συμπλήρωσε». Το μικρόβιο θα μπορούσε επίσης να είναι σε θέση να παράγει ένα χρήσιμο βιοπλαστικό.
Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Seed Health, η οποία έχει επίσης προσλάβει τον Tierney ως σύμβουλο. Η εταιρεία πουλά ήδη προβιοτικά για την ανθρώπινη υγεία, έχει αναπτύξει ένα προβιοτικό για τις μέλισσες και ερευνά τη χρήση μικροβιακών ενζύμων για τη διάσπαση των πλαστικών. «Η Seed Health ιδρύθηκε χάρη στην πεποίθηση ότι ξεκλειδώνοντας τις τεράστιες δυνατότητες του μικροβιώματος, θα έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ουσιαστικά βήματα στην τομέα της προστασίας της υγείας του ανθρώπου και του πλανήτη», δήλωσε ο συν-διευθύνων σύμβουλός της, Raja Dhir. «Η δουλειά μας με τον Dr Tierney είναι ακριβώς σύμφωνη με αυτήν την αποστολή και μπορεί να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα νέων μοντέλων για τη δέσμευση άνθρακα», συνεχίζει
Η ιδέα της χρήσης βακτηρίων για τη δέσμευση του CO2, που δυνητικά ενισχύεται από τη γενετική μηχανική, είναι ένας ενεργός ερευνητικός τομέας. Μια πρόσφατη ανασκόπηση ανεφερε ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να παράγουν χρήσιμες χημικές ουσίες, καθώς και να παγιδεύουν το CO2 : «Η χρήση τροποποιημένων βακτηρίων για τη διαχείριση του CO2 έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της παραγωγής χρήσιμων βιομηχανικών υποπροϊόντων όπως βιοκαύσιμα, φαρμακευτικές ενώσεις και βιοπλαστικά», καταλήγει.
Η αμερικανική εταιρεία LanzaTech ήδη χρησιμοποιεί βακτήρια για τη μετατροπή του CO2 σε εμπορικά καύσιμα και χημικά. Η CyanoCapture με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, με την υποστήριξη της Shell και του Elon Musk, αξιοποιεί κυανοβακτήρια για την παραγωγή βιομάζας και βιολογικών ελαίων. Πολλές εταιρείες εργάζονται πάνω στη χρήση φυκιών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, αν και η ExxonMobil διέκοψε πρόσφατα την έρευνά της σε αυτο το τομέα.
Όταν καίγονται βιοκαύσιμα, το CO2 που δεσμεύεται επιστρέφει στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, η έρευνα στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley των ΗΠΑ διερευνά τη χρήση βακτηρίων για την καθίζηση ορυκτών που δεσμεύουν τον άνθρακα από το θαλασσινό νερό, κλειδώνοντας το CO2. Αυτή η εργασία βασίζεται σε ένα ένζυμο καταλύτη που εξετάζεται επίσης από επιστήμονες στην Κίνα, οι οποίοι ερευνούν θερμές οπές στον πυθμένα του ωκεανού – αναζητώντας ένζυμα ανθεκτικά στη θερμότητα.
Τα βακτήρια που βρίσκονται σε σπηλιές έχει επίσης αποδειχθεί ότι μετατρέπουν το CO2 σε ορυκτά. Τέλος, άλλοι επιστήμονες στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν βακτήρια για να μειώσουν τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή τσιμέντου.