Η άμμος είναι ο πιο εκμεταλλεύσιμος φυσικός πόρος στον κόσμο μετά το νερό, αλλά η εξόρυξή της για βιομηχανική χρήση όπως οι κατασκευές δεν ρυθμίζεται μεθοδικά, και για αυτό ο ΟΗΕ αποφάσισε να εγκρίνει ψήφισμα πέρυσι για την προώθηση της πιο βιώσιμης εξόρυξης.
Τα ευρήματα από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) συμπίπτουν με την έναρξη μιας νέας πλατφόρμας Marine Sand Watch που χρηματοδοτείται από την ελβετική κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί τις δραστηριότητες βυθοκόρησης χρησιμοποιώντας θαλάσσια παρακολούθηση και τεχνητή νοημοσύνη.
ΟΗΕ: Η βυθοκόρηση άμμου στραγγίζει τον θαλάσσιο βυθό
«Η ποσότητα άμμου που βγάζουμε είναι σημαντική και έχει μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον», δήλωσε ο Πασκάλ Πεντούτσι, διευθυντής της Βάσης Δεδομένων Παγκόσμιων Πόρων του UNEP, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Δείχνοντας μια εικόνα ενός πλοίου που τον περιέγραψε ως «γιγάντια ηλεκτρική σκούπα», είπε ότι τέτοια πλοία «ουσιαστικά στράγγιξαν το βυθό της θάλασσας καταστέλλοντας όλους τους μικροοργανισμούς που τρέφουν τα ψάρια».
ΟΗΕ: 6 δισεκατομμύρια άμμου εξορύσσονται κάθε χρόνο
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες αφαιρούν όλη την άμμο από τον πυθμένα, που σημαίνει ότι «η θαλάσσια ζωή μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ», πρόσθεσε ο Pascal Peduzzi.
Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 6 δισεκατομμύρια άμμου που εξορύσσονται είναι λιγότερα από την άμμο που εναποτίθεται κάθε χρόνο από τα ποτάμια του κόσμου, σε ορισμένες περιοχές η εξόρυξη άμμου υπερβαίνει τα ποσοστά επαναφόρτισης, ανέφερε η UNEP.
Κλιματική αλλαγή: Σοβαρός κίνδυνος για τη Μεσόγειο που θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
ΟΗΕ: Οι θάλασσες που εκπέμπουν SOS
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Βόρεια Θάλασσα και η ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μεταξύ των περιοχών όπου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη βυθοκόρηση, δήλωσε ο Arnaud Vander Velpen, υπεύθυνος βιομηχανίας άμμου και ανάλυσης δεδομένων στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Επίσης πρόσθεσε ότι η Κίνα, η Ολλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βέλγιο είναι από τις πιο δραστήριες χώρες στον τομέα αυτό, σύμφωνα με το abcnews.al.
Πώς σχηματίζεται η άμμος;
Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η άμμος σχηματίζεται όταν οι βράχοι διασπώνται από τις καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση για χιλιάδες, ακόμη και εκατομμύρια χρόνια. Τα πετρώματα χρειάζονται χρόνο για να αποσυντεθούν, ειδικά ο χαλαζίας (πυρίτιο) και ο άστριος.
Συχνά ξεκινώντας χιλιάδες μίλια από τον ωκεανό, οι βράχοι ταξιδεύουν αργά στα ποτάμια και τα ρυάκια, καταρρέοντας συνεχώς στην πορεία, ανέφερε η NOAA.
Το μαύρισμα των περισσότερων παραλιών με άμμο είναι αποτέλεσμα οξειδίου του σιδήρου, πρόσθεσε η NOAA.
Απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων
Μεταξύ των συστάσεων της έκθεσης ήταν η απαγόρευση της εξόρυξης παραλιών και η δημιουργία ενός διεθνούς προτύπου για τη θαλάσσια βυθοκόρηση που μπορεί να βλάψει τη βιοποικιλότητα των ωκεανών.
Ζήτησε επίσης τη μείωση της ζήτησης με την επαναχρησιμοποίηση άμμου από ανακυκλωμένα υλικά, όπως το σκυρόδεμα και τα απορρίμματα εξόρυξης αντί της χρήσης της φυσικής άμμου.