Το τροπικής προέλευσης φύκι έχει καταγραφεί στις μεσογειακές ακτές από τη δεκαετία του 1990, ωστόσο η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε υπερθέρμανση τα νερά των ημι-τροπικών θαλασσών γύρω από την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα του δηλητηριώδους φυκιού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Ισπανίας.
Τα συμπτώματα μετά από επαφή με τα τοξικά φύκια περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος, ναυτία, εμετούς καθώς και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως πυρετό, πονόλαιμο, φτέρνισμα και καταρροή.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι παραθεριστές, οι ψαράδες και οι καθαριστές των ακτών, καθώς και αυτοί που μένουν κοντά στη θάλασσα και όσοι καταναλώσουν μολυσμένα θαλασσινά.
Προειδοποιήσεις
Με 40σέλιδη έκθεσή της, η Γαλλική Αρχή για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία που κυκλοφόρησε το Μάιο, προειδοποιεί ότι τα μικροφύκη μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση στον άνθρωπο όταν τα κύτταρά τους ή οι τοξίνες που παράγουν είναι παρόντα στο νερό ή σε θαλασσινά, ενώ μπορούν να απελευθερώσουν αέρια που προσβάλλουν τους πνεύμονες.
Οι Αρχές ενημερώνουν το κοινό όταν υπάρχουν φύκια στο νερό, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία επαγγελματιών και τουριστών στις παραλίες, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, απαγορεύουν ακόμα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται και κλείσιμο κάποιων παραλιών.
Ηδη από τον Ιανουάριο φέτος έχουν καταγραφεί αυξημένα επίπεδα τοξικής άλγης στον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα 900 άνθρωποι να αρρωστήσουν, όταν ήρθαν σε επαφή με τα δηλητηριώδη φύκια.