Πρόκειται για νέο δερματοφάγο έντομο, το οποίο ο καθηγητής ανακάλυψε περιμετρικά της Θεσσαλονίκης και πλέον έχει πάρει το… επίθετό του και ονομάζεται: Anthrenus bakaloudisi!
Όπως εξήγησε στον ΕΤ, το γένος Anthrenus περιλαμβάνει περίπου 280 είδη, ανήκει στην οικογένεια Dermestidae και συναντάται σε όλον τον κόσμο. Το… «δικό» του είδος έχει μήκος από 2,5 χιλιοστά (αρσενικά) έως τρία χιλιοστά (τα θηλυκά). «Το χρονικό διάστημα από το 2019 έως το 2021, τα εντόπισα στον Κέδρινο Λόφο του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, την Περαία, την Αγία Τριάδα, το Καλοχώρι, την Επανομή, ακόμη και τις Σέρρες. Αρχικά, νόμιζα ότι επρόκειτο για κάποιο υποείδος αλλά η αναλυτικότερη επιστημονική μελέτη απέδειξε ότι είναι ένα νέο ξεχωριστό είδος», είπε και ευχαρίστησε τους συγγραφείς Graham Holloway, Γιώργο Θανασούλια και Andreas Herrmann για την ονοματοδοσία.
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
Το Anthrenus bakaloudisi έχει μόνο έναν σκούρο κεχριμπαρένιο φωτο-υποδοχέα στη μέση του κεφαλιού, ακριβώς κάτω από την κορυφή των ματιών. Το περίβλημα του σώματος είναι σκούρο καφέ και στο κέντρο φέρει ανοιχτές λευκωπές κηλίδες σε κάθε έλυτρο. «Τα δερματοφάγα έντομα είναι κολεόπτερα και τρέφονται κυρίως με το δέρμα νεκρών οργανισμών, για αυτό θεωρούνται σημαντικοί αποικοδομητές στα οικοσυστήματα. Ορισμένα όμως από αυτά, μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές σε αποθηκευμένα αγαθά και σε εκθέματα μουσείων», είπε. Το Anthrenus bakaloudisi περνά τρεις διαδοχικές φάσεις στην ετήσια ζωή του. Τις περισσότερες μέρες, περίπου 320, ζει ως προνύμφη απομονωμένο και κρυμμένο μέσα στα σπίτια όπου τρέφεται με οτιδήποτε νεκρό ζωικό ιστό και επιδερμίδα φυτών. Στη συνέχεια, μεταμορφώνεται για περίπου 15 μέρες σε νύμφη. Ακολουθεί στις αρχές Μαΐου, η αλλαγή του σε τέλειο έντομο, το οποίο εγκαταλείπει τους κλειστούς χώρους και απομακρύνεται από το σπίτι έως και 50 μέτρα, αναζητώντας ανθοφόρα φυτά λευκού χρώματος. Ζει περίπου 10-40 ημέρες και επιστρέφει στους κλειστούς χώρους όπου γεννάει μέχρι 100 αβγά, τα οποία εκκολάπτονται μετά από περίπου δέκα ημέρες για να συνεχίσουν ως προνύμφες τον επόμενο κύκλο ζωής.
«Κολεόπτερα τέτοιου είδους ζουν ανέκαθεν μέσα στα σπίτια. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο. Η επαφή μαζί τους μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει έναν απλό κνησμό. Η καταπολέμηση των δερματοφάγων εντόμων επιτυγχάνεται με καψύλλια που περιέχουν μείγμα αιθέριων ελαίων λεβάντας και ευκάλυπτου», κατέληξε, εκφράζοντας τη χαρά του που η επιστήμη διαθέτει πλέον ένα ξεχωριστό είδος Anthrenus που φέρει το επίθετό του!