Είναι το βασικό εύρημα της πρώτης μέχρι σήμερα έκθεσης του ΟΗΕ για την κατάστασή τους, που προκαλεί σοκ.
Την έλαβαν στα χέρια τους οι σύνεδροι της πενθήμερης διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για την προστασία της βιοποικιλότητας που άρχισε χθες στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. Περίπου 130 χώρες έχουν αποστείλει αντιπροσωπείες. Απουσιάζουν ΗΠΑ, Ρωσία και άλλες μεγάλες χώρες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Οι ερευνητές εστίασαν στα 1.189 είδη που προστατεύονται βάσει της λίστας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Προστασία των αποδημητικών ειδών άγριας ζωής (CMS). Εκπέμπουν ΣΟΣ. Πέρα από το 25% για το οποίο κτυπά κόκκινος συναγερμός, για το 44% των ειδών καταγράφονται σημαντικές μειώσεις πληθυσμών τα τελευταία χρόνια.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι η κύρια αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Καταστροφή ή υποβάθμιση οικοσυστημάτων, κυνήγι, αλιεία, γεωργία, μόλυνση του περιβάλλοντος με πλαστικά, χημικά, φως και θόρυβο. Η λίστα είναι μακρά.
Κλιματική αλλαγή: Σοβαρός κίνδυνος για τη Μεσόγειο που θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Η κλιματική κρίση αλλάζει θερμοκρασίες ανά εποχή, φέρνει πιο συχνά και πιο ακραία φαινόμενα, όπως παρατεταμένες ξηρασίες, επηρεάζει τις μεταναστευτικές οδούς.
«Το ίδιο το φαινόμενο της μετανάστευσης των ειδών απειλείται», προειδοποιεί η Εϊμι Φρένκελ, επικεφαλής της διοικούσας επιτροπής της CMS ή Σύμβασης της Βόννης που υπογράφηκε το 1979.
Η έκθεση που υπογράφουν επιστήμονες του Κέντρου Επιτήρησης Προστασίας της Βιοποικιλότητας του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) δείχνει ότι στα τελευταία 30 χρόνια 70 είδη της λίστας της Σύμβασης πλησιάζουν περισσότερο στο σημείο χωρίς επιστροφή, ανάμεσά τους αετοί της στέπας και καμήλες της Αιγύπτου.
Το 40% από τα 158 θηλαστικά της λίστας κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και το 97% των ειδών ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών, από οξύρρυγχους και σαλάχια μέχρι καρχαρίες και φάλαινες. Στα πτηνά 134 είδη βρίσκονται ήδη στο κόκκινο.
«Ο χρόνος πιέζει. Απαιτείται άμεση συντονισμένη δράση από όλους να ανακοπεί η πορεία προς την καταστροφή», τονίζει η Ινγκερ Αντερσεν, επικεφαλής του UNEP.
Ειδήσεις σήμερα
Ήταν ο Κριστιάν Ντιόρ και η Κοκό Σανέλ συνεργάτες των Ναζί;
H πρώτη φωτογραφία του Καρόλου ενώ πηγαίνει για θεραπεία – Στο πλευρό του η Καμίλα