Η εφημερίδα «The Guardian» έφτασε στο παραπάνω πόρισμα, αναλύοντας τις θερμοκρασίες σε 27 ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ανάλυση, 12 από τις χώρες αυτές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες «ανωμαλίες» στη θερμοκρασία τους για τουλάχιστον ένα μήνα, μέσα στο 2022. Σε κάθε περίπτωση, οι ανωμαλίες αφορούσαν μια αύξηση της θερμοκρασίας μεγαλύτερη κατά 1,9 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με την μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε μεταξύ 1991 και 2020 και για διάστημα ενός μήνα τη φορά.
Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ Copernicus (C3S) δημοσίευσε νέα στοιχεία την Τρίτη, τα οποία δείχνουν ότι η Ευρώπη διένυσε το δεύτερο θερμότερο έτος και το πιο καυτό καλοκαίρι της που έχουν ποτέ καταγραφεί.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας καταγράφηκαν στα τέλη του καλοκαιριού, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Στην Αυστρία, ο μέσος όρος τον Οκτώβριο του 2022 ήταν 3,3 C υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου που καταγράφηκε μεταξύ 1991 και 2020. Η Γαλλία και η Σλοβενία κατέγραψαν επίσης ανωμαλίες θερμοκρασίας της τάξεως των 3 C ή περαπάνω, τον ίδιο μήνα. Η Κροατία και η Ελλάδα σημείωσαν 3C αύξηση της θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο.
Η Ιταλία ήταν θερμότερη από το μέσο όρο της για όλους τους μήνες του έτους, εκτός από δύο. Κατέγραψε την υψηλότερη μηνιαία ανωμαλία στη θερμοκρασία σε τρεις διαφορετικούς μήνες, τον Μάιο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έσπασαν επίσης το ρεκόρ μηνιαίων «ανωμαλιών» στη θερμοκρασία τους, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.
«Έβρασε» και ο Βορράς
Η Βόρεια και η Δυτική Ευρώπη παρουσίασαν παρατεταμένους και έντονους καύσωνες κατά τη διάρκεια του έτους. Μεγάλο μέρος της ηπείρου υπέστη ξηρασία και οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις πυρκαγιών ήταν στο υψηλότερο επίπεδο για 15 χρόνια.
Παγκοσμίως, το 2022 ήταν η πέμπτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, με τα τελευταία οκτώ χρόνια να είναι συνολικά τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με το Copernicus. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2022 ήταν 1,2 C υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.
Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλο τον κόσμο. Το φαινόμενο La Niña προκάλεσε χαμηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή του Ειρηνικού, που σημαίνει ότι η Αυστραλία και η Νότια Αμερική έτειναν να είναι πιο ψυχρές το 2022, σε σχέση με τον μέσο όρο τους.
Ιαπωνία: Επίθεση με μαχαίρι έξω από σιδηροδρομικό σταθμό – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
Ωστόσο, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλότερες στο βόρειο ημισφαίριο, ειδικά στην Αρκτική και την Ευρώπη. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στην Ευρώπη και τέσσερις φορές πιο γρήγορα στην Αρκτική.
Καθολικό φαινόμενο με ανησυχητικές προεκτάσεις
Η C3S εξήγησε ότι τμήματα της δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας, της Νέας Ζηλανδίας, της βορειοδυτικής Αφρικής και του Κέρατος της Αφρικής είχαν τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ γι’ αυτές τις περιοχές. Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης υψηλότερες κατά 2 βαθμούς Κελσίου -ή και παραπάνω- σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, σε περιοχές της βόρειας κεντρικής Σιβηρίας και κατά μήκος της χερσονήσου της Ανταρκτικής.
Η αναπληρώτρια διευθύντρια της C3S, Σαμάνθα Μπέρτζες, είπε ότι «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως 1,2 C υπερθέρμανσης, σε σχέση με τον προβιομηχανικό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο όριο της «επιτρεπτής» υπερθέρμανσης κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, όπως αυτό ορίστηλε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίσμα.
«Κάθε άνοδος, έστω και μικρή, έχει σημασία. Όσο πιο ζεστό είναι το παγκόσμιο κλίμα, τόσο πιο ακραία καιρικά φαινόμενα έχουμε. Είναι πιο έντονα, είναι πιο συχνά και αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και τους οικοτόπους».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Αυτοί είναι oι πίνακες με τα νέα ποσά για όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων
Γρίπη, Covid και ιώσεις γέμισαν τις ΜΕΘ Παίδων στην περιφέρεια
Κιβωτός του Κόσμου: Στο μικροσκόπιο 10 μεγάλες δαπάνες σε δομές