Σε αντιδιαστολή, η ευρωπαϊκή αγορά μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης βλέπει τις αγοραπωλησίες να έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, με απώλειες 26% (34,5 δισ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI Real Assets.
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα, «γιατί τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη;», όπως και «γιατί η Ευρώπη να έχει γυρίσει σε πτώση;». Το πρώτο είναι εύκολο να απαντηθεί, καθώς η απάντηση είναι «τα Μνημόνια». Οταν η Ελλάδα βρισκόταν εντός της κρίσης, η ελληνική αγορά ακινήτων όχι μόνο δεν ακολούθησε την ανάπτυξη που έβλεπαν οι άλλοι Ευρωπαίοι, αλλά αντίθετα η ζήτηση εξαϋλώθηκε και οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν πρωτοφανή μείωση σε καιρό ειρήνης, που ξεπέρασε το 40%.
Από το 2017, βρισκόμαστε σε συνεχή άνοδο, αλλά ακόμα η αγορά δεν έχει φτάσει τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, οπότε έχουμε χώρο για να συνεχίσει το «πάρτι». Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη η ζήτηση και οι τιμές είχαν φυσιολογικούς ανοδικούς ρυθμούς, όλο το διάστημα μέχρι και την πανδημία. Τότε πήραν μία ανοδική ώθηση προς νέα υψηλά. Μετά ήρθε το 2022 και τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ. Το χρήμα έγινε ακριβό, οι επενδύσεις σε ακίνητα δεν είχαν την ίδια απόδοση και οι επενδυτές έπιασαν το «χειρόφρενο», επιστρέφοντας από πλευρά ζήτησης κοντά στα επίπεδα του 2011.
Τώρα, στην Ολλανδία η πτώση φτάνει το 47%, στη Γαλλία το 44% και στην Ισπανία οι απώλειες είναι στο 45%. Σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα η Γερμανία, με 41%, ενώ πιο συγκρατημένη ήταν η πτώση σε Ιταλία με 33%, στη Σουηδία με 29% και στο Ηνωμένο Βασίλειο με 28%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στα επαγγελματικά ακίνητα, με μειωμένους όγκους πωλήσεων κατά 45%. Η διαφορά με τις ελληνικές επιδόσεις είναι χαώδης, καθώς το 2022 η ελληνική αγορά χτύπησε ρεκόρ 10ετίας στις αγοραπωλησίες με ετήσια αύξηση 7,2%, για να ακολουθήσει το επίσης θετικό 2023, όπου στη μεγαλύτερη αγορά της χώρας, την Αττική, η άνοδος ήταν κοντά στο 37%, θετική τάση που πέρασε και στην αρχή του 2024.
Στα θετικά ότι εντός του έτους αναμένεται σημαντική πτώση των επιτοκίων. Το χρήμα θα γίνει σταδιακά φθηνότερο και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ζήτηση θα ανακάμψει στην ευρωπαϊκή αγορά.