Η βασική αγορά της Ασίας, από την οποία η Ελλάδα προμηθεύεται προϊόντα, είναι η κινεζική, με την αξία των εισαγωγών να αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένη κατά 33,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε επίπεδο προϊοντικών κατηγοριών, στην πρώτη θέση κατατάσσονται οι εισαγωγές ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίες σε αξία αγγίζουν τα 442,7 εκατ. ευρώ, ακολουθούν οι ηλεκτρικές διατάξεις με ημιαγωγό, οι τηλεφωνικές συσκευές ενσύρματης τηλεφωνίας και οι συσκευές φωτισμού. Την πρώτη δεκάδα των ελληνικών εισαγωγών από την ηπειρωτική Κίνα συμπληρώνουν τα παιχνίδια, τα διαγνωστικά τεστ για Covid, οι τσάντες και οι βαλίτσες, τα τεχνουργήματα από πλαστικές ύλες και, τέλος, τα ρούχα και τα υποδήματα.
Σημαντικές είναι και οι εισαγωγές κατεψυγμένων αλιευμάτων στην ελληνική αγορά από την Ινδία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και τη Νότια Αφρική, καθώς και ρυζιού, τσαγιού και μπαχαρικών από την Ινδοκίνα, τη Μιανμάρ και την Καμπότζη.
«Η Διώρυγα του Σουέζ είναι η θαλάσσια αρτηρία σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη. Οι διελεύσεις από το σημείο έχουν μειωθεί κατά 67%, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μεταφορικό κόστος με τριπλασιασμό των ναύλων. Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου τα ναύλα για κάθε κοντέινερ ήταν στα 1.875 ευρώ και τώρα αγγίζουν τις 6.150 ευρώ. Μιλάμε για αύξηση κατά 285%», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης. Προσθέτει δε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης νέων πληθωριστικών πιέσεων και αυξήσεων στην ευρωζώνη εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στις εμπορευματικές ροές.
Μπορεί η χώρα μας να μην κινδυνεύει άμεσα με ελλείψεις στα ράφια, ωστόσο οι ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων του λιανεμπορίου, σε πρώτη φάση τα είδη ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα έπιπλα θα ανατιμηθούν σε ποσοστό έως 10%, ενώ στο δυσμενέστερο σενάριο κι εφόσον οι επιθέσεις των Χούθι συνεχιστούν επί μακρόν, δεν αποκλείεται οι αυξήσεις των τιμών σε ορισμένα είδη να αγγίξουν ακόμα και το 30%.
«Οι παραγγελίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα κι έχουν πληρωθεί προχωράνε. Ωστόσο, είναι αβέβαιο τι θα γίνει στην πορεία, καθώς για τα ογκώδη παιχνίδια, που χρειάζονται πολλά κοντέινερ, αν συνεχίσουν να είναι τόσο υψηλά τα ναύλα, οι αλυσίδες δεν θα μπορούν να τα φέρουν», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιδικών Παιχνιδιών, Γιάννης Παπαδόπουλος. Εκτιμά, δε, ότι αναπόφευκτα θα υπάρξουν και μεγάλες ανατιμήσεις.
Στον αέρα… και οι εξαγωγές
Σε κίνδυνο όμως βρίσκονται και οι ελληνικές εξαγωγές προς χώρες της Ασίας, όπου αποστέλλονται κυρίως ορυκτέλαια, μάρμαρα και γρανίτες, αλλά και φράουλες, ακτινίδια και χυμοί. «Εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να χάσεις τις αγορές που έχει κατακτήσει, καθώς μπορεί να αναζητήσουν άλλες πηγές για να εισάγουν τα εν λόγω προϊόντα», δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Ο χάρτης εισαγωγών από την Ασία
Χώρα Εισαγόμενα προϊόντα
Κίνα Η/Υ, ηλεκτρικές διατάξεις με ημιαγωγό,
τηλεφωνικές συσκευές, συσκευές
φωτισμού, παιχνίδια, διαγνωστικά τεστ
Covid, τσάντες & βαλίτσες,
τεχνουργήματα από πλαστικές ύλες,
ρούχα, υποδήματα
Ινδία, Ινδονησία, κατεψυγμένα αλιεύματα
Ταϊλάνδη, Βιετνάμ,
Νότια Αφρική
Ινδοκίνα, Μιανμάρ,
Καμπότζη ρύζι, τσάι, μπαχαρικά