Σε έναν δεύτερο γύρο μπρα ντε φερ προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με τις εμπορικές τράπεζες, αφού από τον Δεκέμβριο, που είχαμε την τελευταία έντονη διαβούλευση των δύο πλευρών για μια σειρά θεμάτων, το μόνο που έχει οριστικοποιηθεί και δρομολογηθεί είναι η ρύθμιση για 30.000 οικονομικά ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επανήλθε, μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, ζητώντας οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μια σειρά από θέματα όπως είναι τα επιτόκια καταθέσεων και το ύψος των 12 κατηγοριών προμηθειών, που είναι πολύ υψηλές. Σε επιστολή του προς τους διευθύνοντες συμβούλους των λεγόμενων «συστημικών» τραπεζών ζητά να μάθει και την εξέλιξη των επιτοκίων νέων δανείων, με δεδομένη και την τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη.
Χάσμα…
Ο νέος γύρος του διαλόγου μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζών, ο οποίος μάλλον θα συνεχιστεί και πάλι διά ζώσης τις επόμενες μέρες, αναμένεται ότι θα είναι το ίδιο έντονος με αυτόν που προηγήθηκε των εορτών των Χριστουγέννων, καθώς θα γίνει με νέα, χειρότερα δεδομένα για τους καταναλωτές. Τούτο με δεδομένο ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να ενσωματώνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ σε αυτά των χορηγήσεων νέων δανείων, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων με πρακτικά μηδενικό επιτόκιο.
Τρανή απόδειξη τούτου αποτελούν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τα οποία η διαφορά μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων, αντί να περιοριστεί με βάση τις υποσχέσεις που είχαν δώσει οι τράπεζες πριν τις εορτές, διευρύνθηκε.
Συγκεκριμένα έφτασε το 4,96% από 4,83% που ήταν τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων έχει φτάσει το 5,06% από 4,89% τον Νοέμβριο, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων αυξήθηκε από το 0,6% στο 0,10%. Ειδικά για τις καταθέσεις, φαίνεται ότι, παρότι οι τράπεζες είχαν παραδεχθεί ότι το επιτοκιακό περιθώριο είχε αυξηθεί υπερβολικά τον Δεκέμβριο, δεν ήταν πολύ δραστήριες στο να μειώσουν τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων.
Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 0,05% από 0,03% τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 0,33%.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Διεύρυνση
Η ανησυχία του ΥΠΟΙΚ είναι ότι, αν δεν υπάρξει μια άμεση προσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων, η «απόσταση» με τα επιτόκια δανείων θα διευρυνθεί περαιτέρω στο τέλος Ιανουαρίου, αφού είχαμε ήδη άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,50%, και ακόμη περισσότερο στο τέλος Μαρτίου, όταν, όπως προανήγγειλε η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του ευρώ, τα επιτόκια του ευρώ θα πάρουν άλλη μια ίδια αύξηση φτάνοντας το 3,5%. Την ίδια ώρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση πιέζει για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, ενώ και οι καταναλωτές περιμένουν να δουν τις αποδόσεις των καταθέσεών τους να αυξάνονται από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των τραπεζών.
Μειώσεις σε τραπεζικές προμήθειες
Στο θέμα της μείωσης των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους έχουν γίνει περισσότερες παρεμβάσεις, αλλά η κάθε τράπεζα έχει κινηθεί με βάση τα δικά της δεδομένα είτε μειώνοντας απευθείας συγκεκριμένες προμήθειες είτε αυξάνοντας τα κίνητρα αγορών με τις δικές της πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
Καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε οριζόντια μείωση και των 11 κατηγοριών προμηθειών που είχε θέσει το ΥΠΟΙΚ. Με αυτό το δεδομένο, στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για βελτίωση των προμηθειών, ειδικά σε μια περίοδο που οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και πλέον το σύνολο των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και οι συναλλαγές τραπεζών, περνά μέσα από τις εμπορικές τράπεζες.
Περαιτέρω επιτάχυνση ζητά το ΥΠΟΙΚ και στο θέμα της αποδοχής ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι το ποσοστό των εγκρίσεων έχει βελτιωθεί μεν, φτάνοντας κοντά στο 70%, αλλά υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης, αφού το αντίστοιχο ποσοστό του Δημοσίου ξεπερνά το 90%.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Τουρκία: Σκηνές «Αποκάλυψης» με χιλιάδες νεκρούς