Οι νεκροί αναμένεται να είναι πολλές χιλιάδες, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει πόσοι είναι οι αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια που κάλυπταν ολόκληρες περιοχές σε αρκετές πόλεις στην επαρχία Γκαζιαντέπ της Ανατολικής Τουρκίας και στη Βόρεια Συρία. Για περισσότερους από 2.300 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 7.000 τραυματίες μιλούσαν χθες το απόγευμα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης (η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε 1.530 νεκρούς), ενώ στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση αναφέρθηκαν πάνω από 800 θύματα. Στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου η συριακή κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο, οι αντάρτικες ομάδες που κατέχουν τα εδάφη αυτά είπαν ότι οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 380 και οι τραυματίες εκατοντάδες.
Ο πρώτος ισχυρότατος σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο το Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχραμανμαράς, περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία. Στις 12:24 ώρα Ελλάδας, σημειώθηκε δεύτερος σεισμός 7,5 βαθμών στο ίδιο ρήγμα αλλά με άλλο επίκεντρο, αρκετά μακριά από το πρώτο, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ικίνοζου. Το συγκεκριμένο ρήγμα επηρεάζει τις περιοχές Χατάι, Οσμάνιγιε, Καχραμανμαράς και Γκαζιαντέπ στην Τουρκία και, όπως ανέφεραν σεισμολόγοι, η κάθε δόνηση είχε ισχύ 130 ατομικών βομβών! «Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων, της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της αραβικής τεκτονικής πλάκας και του τόξου της Κύπρου», τόνισε ο σεισμολόγος Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν. Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην Κύπρο, τη Συρία, το Λίβανο, το Ισραήλ, έως το Ιράκ και την Αίγυπτο, ακόμη και τη Γεωργία! Στην Κύπρο, αναφέρθηκαν μάλιστα «μικρά τσουνάμι» μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό. Οι επιστήμονες προβλέπουν μεγάλη περίοδο ισχυρών μετασεισμών, που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 10.000! Πολλοί επανέφεραν τις οδυνηρές μνήμες του σεισμού του 1999 στη Νικομήδεια, που έπληξε ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη και προκάλεσε το θάνατο σε 17.500 ανθρώπους. Ο σεισμός εκείνος των 7,6 βαθμών ήταν μεγάλο πλήγμα για την Τουρκία, καθώς αποτέλεσε μία από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.
Αποσβολωμένοι από τον τρόμο και τη θλίψη, πολλοί κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας -αρκετοί με πιτζάμες, καθώς ο πρώτος σεισμός τους έπιασε στον ύπνο- στέκονταν έξω από τα μισογκρεμισμένα κτίρια και δεν μπορούσαν να πιστέψουν την καταστροφή. «Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Πολλοί έχουν παγιδευτεί στα χαλάσματα», έλεγε ένα μέλος σωστικού συνεργείου στο Ντιγιάρμπακιρ, στο τουρκικό δίκτυο NTV.
Μέσω των κοινωνικών δικτύων Τούρκοι πολίτες ανέφεραν ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε πολλές πόλεις.
«Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο στα 40 μου χρόνια», έλεγε ο Ερντέμ στο BBC, ενώ μια γυναίκα δεν μπορούσε να πιστέψει ότι βγήκε ζωντανή. «Είπα στους δικούς μου, ας πεθάνουμε όλοι μαζί», έλεγε η Νιλοφέρ.
Η Μελίσα Σαλμάν, που ζει στο Καχραμανμαράς, τόνισε ότι ήταν πρωτοφανές αυτό που έζησε και φυσικά πρόσθεσε ότι δεν έχει πια σπίτι γιατί η πολυκατοικία όπου διέμενε κατέρρευσε. «Ηταν η Αποκάλυψη», υπογράμμισε μιλώντας κι εκείνη στο BBC.
Την άμεση αποστολή βοήθειας στην Τουρκία αποφασίζουν πολλές χώρες, που μπροστά στον όλεθρο που σκόρπισε ο Εγκέλαδος παραμερίζουν τις όποιες διαφορές τους με την Αγκυρα. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε. βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις Αρχές στην Τουρκία για να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη εάν χρειαστεί.
Η Κύπρος, που ταρακουνήθηκε από το σεισμό, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Τουρκία, με το υπουργείο Εξωτερικών να σημειώνει ότι «οι φυσικές καταστροφές δεν διακρίνουν ανθρώπους και εθνικότητες». Το Ισραήλ είναι έτοιμο να επεκτείνει τη βοήθεια που θα παράσχει στην Τουρκία που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό και στα θύματά του στη Συρία, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ένα σπάνιο άνοιγμα προς το εχθρικό κράτος.
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
«Ανηφόρα» για τον Ερντογάν
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Μπροστά σε μια νέα, επώδυνη πραγματικότητα βρέθηκαν ξαφνικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία. Υστερα από την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, το μέγεθος της οποίας θα φανεί μετά από εβδομάδες, οδεύει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά στις οριακές για το μέλλον της εκλογές της 14ης Μαΐου.
Στο εσωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τα μικροπολιτικά παιχνίδια. Αντί να προχωρήσει σε μια χειρονομία εθνικής ενότητας, τηλεφώνησε χωριστά στον σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και τη «λύκαινα» πρόεδρο του «Καλού Κόμματος» (Iyi Partisi), Μεράλ Ακσενέρ, τη μόνη από τους έξι αρχηγούς της αντιπολίτευσης με την οποία θα μπορούσε να βρει κοινή γλώσσα. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απέφυγε σε αυτή τη φάση να εκμεταλλευτεί το γεγονός. Αντίθετα, σε μια επίδειξη εθνικής ενότητας, τόνισε πως «το μεγάλο έθνος μας θα γιατρέψει τις πληγές του». Υπό άλλες συνθήκες και σε μια άλλη χώρα ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να ευνοήσει την κυβέρνηση, αν κατόρθωνε να κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό και να περιθάλψει τους πληγέντες. Ομως το χάος που επικρατεί στην υποβαθμισμένη Νοτιοανατολική Τουρκία, με το έντονο κουρδικό στοιχείο (το μεγαλύτερο κόμμα του οποίου, το HDP, η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου), τις ανύπαρκτες υποδομές, τα χάρτινα κτίρια που πλάκωσαν τους κατοίκους τους και το δράμα που θα εκτυλιχθεί μέσα στην παγωνιά στους καταυλισμούς Τούρκων αστέγων και Σύρων προσφύγων εκατέρωθεν των συνόρων, η αποστολή του αυταρχικού ισλαμιστή ηγέτη μοιάζει ακατόρθωτη.
Με τέτοιες συμπεριφορές, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν κινδυνεύει να θαφτεί πολιτικά κάτω από τα ερείπια, όπως συνέβη με τους κεμαλικούς προκατόχους του (Ετζεβίτ και Σία), που απαξιώθηκαν μετά τον πολύνεκρο σεισμό της Νικομήδειας το 1999.
Φονικοί σεισμοί στην Τουρκία
10 Σεπτεμβρίου 1509
Ο σεισμός έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στις 22:00. Η έντασή του εκτιμάται στους 7,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ακολούθησε τσουνάμι και 45 μέρες μετασεισμών. Ο ακριβής αριθμός θανάτων ποικίλλει ανάλογα με την εκτίμηση. Υπολογίζεται πως ενδεχομένως να έχασαν τη ζωή τους 13.000 άτομα.
19 Αυγούστου 1966
Ο σεισμός στο Βάρτο της Ανατολικής Τουρκίας ήταν 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Περισσότερα από 4.000 σπίτια κατέρρευσαν σε 150 χωριά των επαρχιών Ερζερούμ, Μους, Μπινγκέλ και Μπιτλίς. Ο απολογισμός ήταν τραγικός, καθώς 2.394 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
17 Αυγούστου 1999
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην πόλη Ιζμίτ, πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζαελί, κοντά στη Κωνσταντινούπολη, και είχε μέγεθος 7,6 ρίχτερ. Η επίσημη διάρκεια του σεισμού ήταν 37 δευτερόλεπτα. Από το σεισμό έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι, αν και σύμφωνα με κάποιες ανεπίσημες εκτιμήσεις, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να ξεπέρασε τις 35.000.
24 Ιανουαρίου 2020
Ο σεισμός στο Ελαζιγ σημειώθηκε στις 20:55. Το μέγεθός του ορίστηκε στα 6,7 ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν κοντά στην πόλη του Σίβριτζε, στην επαρχία Ελαζιγ, και έγινε αισθητός στις γειτονικές επαρχίες Ντιγιάρμπακιρ, Μαλάτεια, Αντιγιαμάν και Σαμψούντα. Εγινε αισθητός και σε γειτονικές χώρες όπως η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράν. Τουλάχιστον 41 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 1.600 τραυματίστηκαν.
30 Οκτωβρίου 2020
Ο σεισμός μεταξύ Σμύρνης και Σάμου σημειώθηκε στις 13:51 και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης και στο νησί της Σάμου. Είχε αποτέλεσμα 114 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στα τουρκικά παράλια και άλλοι δύο στη Σάμο. Tο μέγεθός του ήταν 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα, καταγράφηκε τσουνάμι, το οποίο έπληξε και τη Σάμο, με μέγιστο ύψος τα 3,35 μέτρα.