«Οσο κάνεις λιγότερη τη γραφειοκρατία και ευκολότερη τη λειτουργία των επιχειρήσεων τόσο κινητροδοτείς περισσότερο τους ανθρώπους να ιδρύουν επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής.
Διεύρυνση
Η σύσταση εταιριών σε χρόνο-ρεκόρ προβλεπόταν ήδη και μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης (ΥΜΣ) είτε διαδικτυακά, μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ). Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα -όπως, δηλαδή, διαμορφώθηκε ο σχετικός νόμος- διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των Υπηρεσιών Μίας Στάσης και εντάσσονται σε αυτό όλοι οι νομικοί τύποι που εγγράφονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
Ειδικότερα, μέχρι πρότινος είχαν τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των υπηρεσιών οι: Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, Ο.Ε. και Ε.Ε. Πλέον, την αποκτούν και οι επιχειρήσεις των παρακάτω νομικών μορφών: Αστικοί Συνεταιρισμοί του ν. 1667/1986 (περιλαμβάνονται ο Πιστωτικός, ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός και η Ενεργειακή Κοινότητα), Ε.Ε. με μετοχές, ΚοινΣΕπ και Συνεταιρισμοί Εργαζομένων του ν. 4430/2016, ΚοινΣΕπ, Αστική Εταιρία, με οικονομικό σκοπό του άρθρου 784 Α.Κ. και του άρθρου 270 του ν. 4072/2012, Ευρωπαϊκοί Ομιλοι Οικονομικού Σκοπού, Ευρωπαϊκή Εταιρία, Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρία και Κοινοπραξία του άρθρου 293 του ν. 4072/ 2012.
Ταυτόχρονα, με το πρόσφατο «λίφτινγκ» στη νομοθεσία περί σύστασης εταιριών προβλέπονται και οι εξής διευκολύνσεις:
• Η νεοσυσταθείσα εταιρία μπορεί να υποβάλει αίτημα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της επιλογής της, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΥΜΣ.
• Γίνεται επέκταση της χρήσης του προτύπου καταστατικού -για τη σύσταση εταιρίας που καταχωρίζεται και δηµοσιεύεται στο ΓΕΜΗ µε τη µορφή του ιδιωτικού εγγράφου- με πρόσθετο περιεχόμενο σε όλες τις νομικές μορφές.
• Ολα τα καταστατικά διατίθενται και στην αγγλική γλώσσα.
• Ορίζεται ότι το κόστος σύστασης εταιρίας μέσω της e-ΥΜΣ δεν θα υπερβαίνει το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη του κόστους παροχής επιγραμμικών υπηρεσιών.
• Από την ΥΜΣ ή την e-ΥΜΣ αντίστοιχα αποστέλλεται, αυτομάτως, ηλεκτρονικό μήνυμα ενημέρωσης στα ορισθέντα ως μέλη διοίκησης και διαχείρισης που δεν έχουν την ιδιότητα του ιδρυτή.
Αξίζει να επισημανθεί πως τα απαιτούμενα για τη σύσταση νομιμοποιητικά έγγραφα τηρούνται στο αρχείο του νομικού προσώπου που συστήθηκε και, σε περίπτωση διεξαγωγής δειγματοληπτικού ελέγχου, πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα προς την αρμόδια για τον έλεγχο ΥΓΕΜΗ.
ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΙΓΑ… ΚΛΙΚ
Για την ίδρυση εταιρίας, μέσω της e-ΥΜΣ, τα βήματα έχουν ως εξής:
1 Στην ψηφιακή πλατφόρμα https://eyms.businessportal.gr/auth η σύσταση εταιρίας πραγµατοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.
2 Οι ιδρυτές ή τα νόµιµα εξουσιοδοτηµένα από αυτούς πρόσωπα:
α) Επαληθεύουν την ταυτότητά τους µέσω ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (e-ID) ή µέσω του ονόµατος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης που ήδη διαθέτει κάθε ενδιαφερόµενος για την πρόσβαση στο TAXISnet ή σε άλλη διαδικτυακή πύλη του Δηµοσίου.
β) Χορηγούν εξουσιοδότηση στην υπηρεσία, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία τους, που βρίσκονται σε ηλεκτρονικές βάσεις του Δηµοσίου.
γ) Συµπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία για τη σύσταση της εταιρίας, την εγγραφή της στο Φορολογικό Μητρώο και την απόδοση ΑΦΜ, καθώς και την εγγραφή στο Μητρώο Εργοδοτών του e-ΕΦΚΑ και την απόδοση Αριθμού Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ), όπου απαιτείται από τη νοµοθεσία περί κοινωνικής ασφάλισης.
3 H e-ΥΜΣ κάνει, αυτομάτως, τους απαραίτητους ελέγχους (π.χ. αίτηση σύστασης εταιρίας ως προς την επαλήθευση της ταυτότητας του αιτούντος, την πληρότητα, την ορθότητα και τη νοµιµότητα των στοιχείων που απαιτούνται για την ηλεκτρονική συµπλήρωση της εταιρικής σύµβασης ή του καταστατικού κ.ά.).
4 Oι ιδρυτές: α) Υπογράφουν ηλεκτρονικά το καταστατικό σύστασης της εταιρίας. β) Καταβάλλουν το τέλος κόστους σύστασης και, εφόσον πρόκειται για Α.Ε., το τέλος υπέρ Επιτροπής Ανταγωνισµού µέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωµής.
5 Μέσω της e-ΥΜΣ πραγµατοποιούνται, αυτομάτως, μεταξύ άλλων, το άνοιγµα του ηλεκτρονικού φακέλου της εταιρίας στο ΓΕΜΗ, η εγγραφή στο Φορολογικό Μητρώο και η απόδοση ΑΦΜ από το TAXISnet στην εταιρία, η εγγραφή στο Μητρώο Εργοδοτών, που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ και η λήψη Αριθµού Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ), όπου απαιτείται από την ασφαλιστική νοµοθεσία, η ενηµέρωση των ενδιαφεροµένων για την ολοκλήρωση της σύστασης της εταιρίας µε την ηλεκτρονική αποστολή ψηφιακά υπογεγραµµένης ανακοίνωσης – βεβαίωσης σύστασης της εταιρίας κ.λπ.