Αντίστοιχη πορεία διαγράφει και το φυσικό αέριο στην αγορά του Άμστερνταμ υποχωρώντας στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δύο είναι οι λόγοι της πτώσης: πρώτον ο καλός σχετικά καιρός στην Ευρώπη που διατηρεί τα αποθέματα σε καλά επίπεδα και δεύτερον η επερχόμενη από την Κομισιόν πρόταση για πλαφόν στο σημείο αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ (BRENT) 99,41 ΔΟΛ/ΒΑΡΕΛΙ (4 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ ) 92,267 ΔΟΛ/ΒΑΡΕΛΙ (17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (TTF) 125,18 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ (4 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ ) 104 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ (17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
Στην Ελλάδα ψηφίστηκε ήδη στη Βουλή ο μηχανισμός φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών ενώ κατατέθηκε και η νέα τροπολογία για την επιβολή φόρου στα υπερ-έσοδα αυτή τη φορά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Διαδικασία ψήφισης και για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αποτυπώνει όλο το χρονοδιάγραμμα καταβολής επιδομάτων και αυξήσεων σε εκατομμύρια συνταξιούχους.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Τέλος Δεκεμβρίου 2022:
• κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
• 4 δόση αναδρομικών
• Επίδομα 250 ευρώ
Τέλος Ιανουαρίου 2023
• Αύξηση 7,5-8% στις συντάξεις
Τέλος Ιανουαρίου 2024
• Διόρθωση αύξησης του 2023
• καταβολή αύξησης για το 2024 (περίπου 3%)
Την ίδια ώρα σχέδιο για εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού ενόψει Χριστουγέννων επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε 10 ημέρες αναμένονται τα «καλάθια» και για τους πολίτες με ειδικές διατροφικές ανάγκες.
Πληθωρισμός φωτιά καίει τα βρετανικά νοικοκυριά – Προϋπολογισμό λιτότητας και αυξημένης φορολογίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει η νέα βρετανική κυβέρνηση
Τέλος αυστηροποίηση του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ζητούν οι ξενοδόχοι. Από την πλευρά του ο Σύλλογος Βραχυχρόνιων Μισθώσεων αντιδρά υποστηρίζοντας ότι η αυξημένη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύει τη δυναμική του κλάδου και ότι η στρέβλωση της αγοράς δεν προέρχεται από την βραχυχρόνια μίσθωση αλλά από τα πολύ υψηλά ενοίκια στην μακροχρόνια μίσθωση. Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο μελετά και η κυβέρνηση σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού.
Σε ευρωπαϊκό έδαφος το βλέμμα της αγοράς συναλλάγματος και των ομόλογων στρέφεται στη Βρετανία, όπου ανακοινώνεται σήμερα ο νέος προϋπολογισμός από τη νέα κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ στη σκιά της εκτίναξης του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 41 ετών.
Πηγή: ΕΡΤ