«Σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση πλήττει σοβαρά όλη την Ευρώπη, αυτό που χρειάζονται οι Έλληνες είναι υπεύθυνη πολιτική στήριξης που αποσκοπεί στην ελάφρυνση των υποχρεώσεών τους κι όχι διαστρέβλωση της αλήθειας για επιδίωξη μικροκομματικών κερδών.
Η αλήθεια είναι ότι η κρίση αυτή συνεχώς επιδεινώνεται, με πιο πρόσφατο γεγονός την πλήρη διακοπή λειτουργίας του Βορείου Διαδρόμου (Nord Stream 1) για τρεις μέρες στο τέλος Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η ρωσική Gazprom. Αυτή η εξέλιξη προστίθεται στην προηγούμενη κατάσταση που διαμόρφωσε ο πόλεμος και οδηγεί σε εκρηκτικές αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, που συνεχώς επιδεινώνονται. Μόλις την Παρασκευή το φυσικό αέριο ξεπέρασε τα 240 ευρώ, αυξημένο κατά 9 φορές σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία του 2021.
Οι Έλληνες πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό και γι αυτό οι αρνητές της πραγματικότητας που επιχειρούν να το αποδώσουν στην ελληνική κυβέρνηση, απλώς ματαιοπονούν. Κάνουν ότι δεν άκουσαν τις δραματικές επισημάνσεις Ευρωπαίων ηγετών όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που προ ημερών ξεκαθάρισε ότι «η ενέργεια και τα τρόφιμα αποτελούν στρατιωτικά εργαλεία στην υπηρεσία ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου» της Ρωσίας.
Είναι κοινή συνείδηση των Ελλήνων αλλά και όλων των Ευρωπαίων ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, με τις τιμές λιανικής στην ενέργεια να καταγράφουν ιστορικά υψηλά. Είναι όμως πλέον κοινή συνείδηση και το ότι η Κυβέρνηση έχει προνοήσει εγκαίρως ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επώδυνες συνέπειες από μια πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση.
Αυτό επιτυγχάνεται:
– Με μέτρα ρυθμιστικά, όπως ο νέος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τη δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής.
– Με τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών κάθε μήνα, απορροφώντας το 80%- 90%
των αυξήσεων και έχοντας διαθέσει από την έναρξη της κρίσης μέχρι τον περασμένο μήνα, ποσό που ξεπερνά τα 6,2 δισεκ.€
– Με την επέκταση της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επάρκεια φυσικού αερίου ακόμα και υπό τα πλέον δυσμενή σενάρια για την εξέλιξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης
Συνεπώς, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και τον μήνα Σεπτέμβριο αλλά και όλους τους επόμενους μήνες που θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Έλληνες καταναλωτές.
Όσοι επιδιώκουν να κατασκευάσουν μια εικόνα καταστροφής και να «επενδύσουν» μικροπολιτικά σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση, θα διαψευσθούν το ίδιο ηχηρά, όπως συνέβη και τον προηγούμενο μήνα. Η μικροπολιτική και η πολιτική ψευδολογία, στην οποία τόσο αρέσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστή και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών».
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Ρεύμα: Σοκάρουν τα νέα τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο – Οι τιμές ανά εταιρεία και κιλοβατώρα
Μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων, ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, ενώ και η ξηρασία στην Ευρώπη που έριξε τη στάθμη των ποταμών και εμπόδισε τη λειτουργία των πυρηνικών και θερμικών μονάδων συμπαρασύρει τα τιμολόγια ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.
Οι νέες τιμές από τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνονται ως εξής:
- Η ΔΕΗ στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 έχει χρέωση 0,788 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh και 0,800 για πάνω από 500 KWh.
- Η Protergia έχει χρέωση 0,78213 ευρώ για την ημέρα και 0,77855 για τη νύχτα στο Protergia Home MVP.
- Η NRG έχει χρεώση στα 0,768 με εξαίρεση το πρόγραμμα prime όπου εμπεριέχει εφάπαξ συνδρομή. Επίσης στα επαγγελματικά τιμολόγια είναι στα 0,758
- Η Hρων στο πρόγραμμα Ήρων Generous έχει τιμή 0,750 ευρώ με έκπτωση συνέπειας 20%.
- Η Elpedison έχει το φθηνότερό της τιμολόγιο στα 1,0804 ευρώ, στα οποία εφαρμόζεται έκπτωση συνέπειας 0,400 ευρώ, όπως σε όλα τα προγράμματα της εταιρείας.
- Η Zenith έχει χρέωση 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Τον Αύγουστο η κρατική επιδότηση ήταν στα 0,337 ευρώ η κιλοβατώρα, για να μη δουν οι καταναλωτές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, η επιδότηση για τον επόμενο μήνα θα πρέπει να ανέλθει στα 0,41-0,45 ευρώ. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως για να μπορέσει η κυβέρνηση να διατηρήσει την τιμή της κιλοβατώρας στα προηγούμενα επίπεδα θα πρέπει να διαθέσει κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ από 1,136 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Δεύτερο ηλεκτροσόκ στο ρεύμα σε ένα σαββατοκύριακο
Πέραν από τις αυξημένες έως και 60% τιμές που έδωσαν οι εγχώριοι προμηθευτές για το Σεπτέμβριο, το ράλι στο κόστος συνεχίζεται αμείωτο.
Ετσι, τη Δευτέρα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος εκτινάσσεται στη χώρα μας σε νέο ρεκόρ φτάνοντας τα 539,54 ευρώ η μεγαβατώρα. Μπαίνει έτσι για τα καλά στο κλαμπ των χωρών στις οποίες οι τιμές διαμορφώνονται πάνω από τα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτές άλλωστε είναι και η πλειονότητα. Χαμηλότερα κινείται μόνο η Ιβηρική χερσόνησος (σε Πορτογαλία και Ισπανία που έχουν κερδίσει ειδικό καθεστώς από τις Βρυξέλες αύριο η τιμή είναι 176 ευρώ), η Πολωνία (328 ευρώ) και η Ιρλανδία (409 ευρώ).
Χαρακτηριστικό είναι ότι έως σήμερα η μέση τιμή Αυγούστου στη χώρα μας είναι στα 391,2 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η έκρηξη του κόστους εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις υψηλές τιμές που έδωσαν οι προμηθευτές για το Σεπτέμβριο. Κλειδί για τις εξελίξεις θα είναι η επιδότηση που καλείται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και η οποία θα πρέπει να είναι σημαντικά αυξημένη για να μετριάσει το αντίκτυπο.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στη Δράμα: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στο όρος Φαλακρό μετά από χτύπημα κεραυνού
Ρωσία: Σκοτώθηκε μετά από βομβιστική επίθεση η κόρη του συνεργάτη του Πούτιν Αλεξάντερ Ντούγκιν
Καιρός: Μετά τον καύσωνα βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας