Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, το «Κασκαβάλι Πίνδου» είναι ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται με την τεχνική της θερμαινόμενης τυρόμαζας. Εχει υπόλευκο έως κιτρινωπό χρώμα και κυλινδρικό σχήμα. Η γεύση του είναι ελαφρώς όξινη και λίγο αλμυρή, γεγονός που το διακρίνει από τα τυριά του ίδιου τύπου. Η τακτική προσθήκη αλατιού κατά τη διαδικασία παραγωγής, το χρησιμοποιούμενο γάλα, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και το ισχυρό και μεστό του άρωμα συμβάλλουν στα γευστικά του χαρακτηριστικά.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
Η περιοχή προέλευσης είναι η γενέτειρα βλαχόφωνων κτηνοτρόφων-νομάδων, οι οποίοι έχουν αναπτύξει έναν ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής του τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου», που είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στο δύσκολο και ορεινό ανάγλυφο της περιοχής, ενώ αποτέλεσε και τον κύριο λόγο για την κατάταξή του μεταξύ των κυριότερων προϊόντων της περιοχής και τη μεγάλη φήμη του.
Αυτή η νέα ονομασία θα ενταχθεί στον κατάλογο των 3.619 προϊόντων που ήδη προστατεύονται στο σύνολο της κοινοτικής επικράτειας.
Ειδήσεις σήμερα
«Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Σήμερα πληρωμές ύψους 3,6 εκατ. ευρώ σε 600 δικαιούχους
Τρεις μνηστήρες για την απόκτηση του ξενοδοχείου Grand Hyatt Athens
Πέθανε στα 67 του χρόνια ο διάσημος γκαλερίστας Γεράσιμος Καππάτος
Εκλογές ΗΠΑ: Αρχισε ξανά να… τραμπουκίζει ο Τραμπ
Επιχειρήσεις: Υπερτριπλάσια είναι τα… εγκαίνια από τα λουκέτα το 2024