Συγκεκριμένα, το 2023, ο κρατικός προϋπολογισμός συγκέντρωσε φορολογικά έσοδα περίπου 61,95 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του προηγούμενου χρόνου ξεκίνησε με εκτίμηση εσόδων 54,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από την αύξηση αυτή τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο σύνολο τα 23,3 δισ. από 21,3 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Επειδή ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 9,2% το 2022 στο 4% το 2023 το «κέρδος» από τον ΦΠΑ των υψηλότερων τιμών δεν ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ήταν το κέρδος από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και τη μείωση της ανεργίας, δηλαδή από «υγιείς» πηγές. Τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ της αύξησης των φορολογικών εσόδων από χρόνο σε χρόνο προήλθαν από άμεσους φόρους.
Το «μυστήριο» αυτής της συνεχούς αναθεώρησης προς τα πάνω των φορολογικών εσόδων σχεδόν κάθε τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το 2023 ήταν χρονιά διαδοχικών εκλογών κατά την οποία υπήρχε (όπως σε κάθε ανάλογη περίσταση) ένα ράλι πλειοδοσίας, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Το οικονομικό επιτελείο, έχοντας μπροστά μια διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ, παρουσίασε πακέτο μέτρων ανάλογο με τις συντηρητικές προβλέψεις που είχε κάνει για τα φορολογικά έσοδα. Εκ των υστέρων, όσο τα υψηλότερα έσοδα ενσωματώνονταν, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 1,9% του ΑΕΠ, χωρίς να μείνουν πίσω οι πρόσθετες, έκτακτες δαπάνες, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που δόθηκαν για τις φυσικές καταστροφές της καταιγίδας «Daniel» και των πυρκαγιών του Εβρου και οδήγησαν σε δύο αναθεωρήσεις δαπανών του προϋπολογισμού.
Τα θετικά μηνύματα
Τα θετικά μηνύματα για τα φετινά έσοδα έχουν έρθει ήδη, με βάση τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η «καθαρή» υπέρβαση των φορολογικών εσόδων το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έφτασε τα 620 εκατ. ευρώ και οφείλεται στην υπέρβαση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ) κατά 430 εκατ. ευρώ και κατά 250 εκατ. ευρώ από τους άμεσους φόρους. Η υπέρβαση των έμμεσων φόρων, με δεδομένη την υποχώρηση του πληθωρισμού και σταδιακά και των τιμών, υποδηλώνει την ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπέρβαση αυτή των φορολογικών εσόδων καταγράφεται πριν ξεκινήσει η πληρωμή των άμεσων φόρων, αφού, μετά τις διαδοχικές παρατάσεις στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα αρχίσουν να πληρώνονται από τον Αύγουστο.
Ωστόσο η ολοκλήρωση της κατάθεσης των δηλώσεων έστειλε πολύ θετικά μηνύματα, αφού ο βεβαιωθείς φόρος για τα φυσικά πρόσωπα άγγιξε τα 4,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ, από 3,8 δισ. ευρώ που ήταν το 2023. Επίσης και ο φόρος για τα νομικά πρόσωπα αναμένεται από 5,5 δισ. ευρώ το 2023 να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ φέτος, λόγω της πορείας της αγοράς το 2023.
Από πού θα προέλθει η υπέρβαση
– Από το νέο ρεκόρ εισπράξεων στον τουρισμό, την ανάπτυξη της οικονομίας και κάποιες εισπρακτικές παρεμβάσεις, συνολικού ύψους 1,2 δισ., που έχουν θεσμοθετηθεί από το τέλος του περασμένου χρόνου.
– Από τους φόρους των νομικών προσώπων, που θα αποδώσουν σε άμεσους φόρους παραπάνω από το αναμενόμενο με βάση τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων το 2023.
– Ενα μεγάλο κομμάτι από την υπέρβαση των εσόδων θα αφορά τους έμμεσους φόρους, λόγω των προσδοκιών για νέο ρεκόρ εσόδων στον τουρισμό που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 21 δισ. ευρώ έναντι 19,5 δισ. ευρώ το 2023.
– Ενα απροσδιόριστο ποσό αναμένεται ως απόδοση της καμπάνιας κατά της φοροδιαφυγής που έχει ξεκινήσει από το τέλος του 2023 με εντατικοποίηση των ελέγχων και αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τούτο χωρίς να συνυπολογίζεται ο πρόσθετος «καθαρός» φόρος ύψους 530 εκατ. ευρώ που αναμένεται από την τεκμαρτή φορολόγηση των μη μισθωτών.
Επιπλέον, για το 2024, υπάρχουν «σίγουρα» πρόσθετα έσοδα 1,2 δισ. ευρώ εξαιτίας παρεμβάσεων που θεσμοθετήθηκαν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Η πρώτη είναι ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων των μη μισθωτών που αναμένεται να φέρει πρόσθετα έσοδα 532 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη παρέμβαση είναι το αυξημένο τέλος διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα ώστε να υπάρχουν έσοδα κάλυψης ζημιών από φυσικές καταστροφές. Με συντηρητικές εκτιμήσεις η αύξηση του τέλους θα φέρει πρόσθετα έσοδα 650 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το ποσό έχει υπολογιστεί με βάση την περσινή τουριστική κίνηση, αν έχουμε καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του τουρισμού και μεγαλύτερα έσοδα, θα έχουμε και περισσότερα έσοδα από την αύξηση του τέλους διανυκτέρευσης. Ηδη τα πρώτα έσοδα από το τέλος που έχουν μπει στα δημόσια ταμεία τον Ιούλιο γεννούν αισιοδοξία ότι οι αρχικές εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεραστούν.
Η φορολόγηση των παρόχων ρεύματος
Πρόσφατα, μπήκε στο τραπέζι και το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι ώστε να γίνει επιδότηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Από την έκτακτη φορολόγηση αναμένεται να προκύψουν πρόσθετα έσοδα περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν ως επιδότηση. Ωστόσο και τα χρήματα αυτά θα αθροιστούν στον λογαριασμό των φορολογικών εσόδων από φέτος.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το επίδομα στους λογαριασμούς ρεύματος να συνεχιστεί όσο οι τιμές είναι ψηλά. Συνεπώς, θα συνεχιστεί και η φορολόγηση των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.
Εκτός όμως από τις γνωστές ή τις καινούργιες πηγές φορολογικών εσόδων, το δημόσιο ταμείο θα ευνοηθεί και από την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν κανονικά τους φόρους σε ποσοστό 83% έναντι 78% πριν από τρία χρόνια. Εκτός από την έγκαιρη πληρωμή βεβαιωμένων υποχρεώσεων, στη φορολογική συμμόρφωση συμβάλλει και η αποφυγή από τους φορολογούμενους κάθε είδους ρυθμίσεων.
Ειδήσεις σήμερα
To προφίλ των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων επτά νησιά της χώρας για εύρεση λύσεων στο πρόβλημα της λειψυδρίας