Με τον υδράργυρο να βρίσκεται τις τελευταίες βδομάδες στο… κόκκινο αλλά και την ενεργειακή κρίση με τις επιπτώσεις της να συνεχίζει να επηρεάζει τεράστια μερίδα πολιτών, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μονόδρομος.
Εκτός απρόοπτου, σε δύο 24ωρα κλείνει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», ύψους 150 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου περί τα 380.000 νοικοκυριά θα λάβουν χρηματοδότηση για να αλλάξουν κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες.
Παρότι, όπως φαίνεται, πιο ενεργοβόρα συσκευή είναι η σόμπα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του προγράμματος, δεν τη συμπεριέλαβε στην επιδότηση των συσκευών και αυτό γιατί τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και οι καταψύκτες κάνουν «ανάλογη ζημιά» στο πορτοφόλι των πολιτών και η αγορά τους είναι αρκετά υψηλότερη.
Οπως εξηγούν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ενεργοβόρες είναι αρκετές συσκευές που βρίσκονται σε ένα σπίτι αλλά σημαντική ενέργεια καταναλώνουν τα παλιά κλιματιστικά, τα πλυντήρια, ο θερμοσίφωνας και τα ψυγεία. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, κάθε νοικοκυριό χρησιμοποιεί διαφορετικά τις συσκευές, αφού για παράδειγμα ένας εργένης δεν βάζει τόσο συχνά πλυντήριο, όπως μια 4μελής οικογένεια.
Στην πρίζα
Σε κάθε περίπτωση, μια κακή και στο τέλος τσουχτερή συνήθεια που έχει μεγάλη μερίδα πολιτών, η οποία επιβαρύνει σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος, είναι ότι αφήνουν στην πρίζα συσκευές τις οποίες δεν χρησιμοποιούν, όπως η καφετιέρα, η τοστιέρα ή το λάπτοπ, ενισχύοντας χωρίς λόγο την κατανάλωση ενέργειας.
Οπως προκύπτει από σχετικές μελέτες, το πλυντήριο ρούχων καταναλώνει σχεδόν το 12% του ρεύματος που καταναλώνεις στο σπίτι, ενώ το 20% της κατανάλωσης ρεύματος οφείλεται στους θερμοσίφωνες.
Το ψυγείο αποτελεί μία οικιακή συσκευή που καίει επίσης πολύ ρεύμα. Ειδικότερα τα παλιά μοντέλα και όσα δεν ανήκουν στην κατηγορία Α+++ καίνε σχεδόν το 30% του ρεύματος.
Αντίστοιχα, ο φούρνος αποτελεί μια ηλεκτρική συσκευή που καίει επίσης αρκετό ρεύμα. Για παράδειγμα, ένας φούρνος 2.700W καίει περίπου 0,45 ευρώ την ώρα, ενώ ένα κλιματιστικό 2.200W καίει 0,37 ευρώ την ώρα.
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: Δείτε τις ημερομηνίες που θα πληρωθούν
Οι τιμές στην αγορά και τι προσφέρει το πρόγραμμα
Αν και απομένουν μόλις δύο ημέρες -εκτός απρόοπτου- για να κλείσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», η συμμετοχή των πολιτών από τις πρώτες κιόλας ώρες ήταν τεράστια.
Το πρόγραμμα επιδοτεί κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες και προβλέπει ότι όσοι υποβάλουν αίτηση για ανακύκλωση και επιδότηση νέας συσκευής θα επωφεληθούν με χρηματοδότηση από 135 έως 710 ευρώ, με τα ωφελούμενα νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές.
Κάθε αίτηση μπορεί δηλαδή να περιλαμβάνει αθροιστικά από 1 έως 3 συσκευές προς επιχορήγηση.
Πριν όμως βγει στον αέρα το πρόγραμμα, οι αλυσίδες ηλεκτρικών βρίσκονταν σε θέση μάχης, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες από αυτούς που τελικά θα πάρουν το πράσινο φως και θα λάβουν επιδότηση 30%-50%.
Πηγές από την αγορά σημειώνουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως ακόμα και επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στα ηλεκτρικά είδη έχουν προβεί σε ανάλογες ενέργειες ώστε να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα των επιδοτήσεων.
Σε σχέση με τις τιμές, δεν υπάρχει κάποιο «στάνταρ», καθώς ποικίλλουν, ανάλογα με τη μάρκα, το μοντέλο και την ενεργειακή κλάση. Ενδεικτικά, ένα κλιματιστικό 9.000 Btu A++, όχι πολύ γνωστής εταιρίας, κοστίζει 350 ευρώ. Με την επιδότηση, τα νοικοκυριά θα πληρώσουν για το ίδιο προϊόν 175-245 ευρώ.
Αντίστοιχα, ένα κλιματιστικό γνωστής εταιρίας 12.000 BTU ενεργειακής κλάσης Α++ που πωλείται 699 ευρώ, με την επιδότηση η τιμή του θα κυμανθεί από 349,5 ευρώ έως 489,3 ευρώ.
Ενας οικονομικός ψυγειοκαταψύκτης inox χωρητικότητας 559 λίτρων και ενεργειακής κλάσης Α++ που κοστίζει 699 ευρώ, με το πρόγραμμα αντικατάστασης θα πωλείται από 349,5 έως 489 ευρώ, ενώ ένα ψυγειοκαταψύκτης καλής εταιρίας της ίδιας χωρητικότητας και ενεργειακής κλάσης που πωλείται 1.049 ευρώ, με την επιδότηση ο καταναλωτής μπορεί να τον αγοράσει από 524,5 έως 734,3 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί μάλιστα το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.
Διευκρινίζεται πως δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, ωστόσο θα υπάρχει μοριοδότηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια.
Η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων είναι εξαιρετικά εύκολη και χωρίς να χρειαστεί οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να προσκομίσουν κανένα δικαιολογητικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι η καταχώρηση των κωδικών TAXISNET και του αριθμού παροχής κατοικίας.
Ολα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα, καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.
ΟΔΗΓΙΕΣ για εξοικονόμηση ενέργειας
- Αντικατάσταση ψυγείου με συσκευή απόδοσης Α+++: Μπορεί το κόστος αγοράς νέου ψυγείου να είναι αυξημένο, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια γίνεται η απόσβεση (όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές).
- Πλύσιμο ρούχων σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
- Περιορισμός χρήσης των κλιματιστικών και επιλογή στην οικονομική λειτουργία: Βάζοντας το κλιματιστικό να λειτουργεί σε θερμοκρασία +/-10 βαθμών κελσίου από την εξωτερική θερμοκρασία, πετυχαίνεις τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.
- Τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας στα φωτιστικά με λαμπτήρες led.