Το φαινομενικά παράδοξο της Ελλάδας ενδέχεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες όταν αναμένεται ότι θα κάνει άλλη μία έξοδο στις αγορές -μάλλον με επταετές ομόλογο- για να κλείσει για φέτος το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Tο 2021, όταν η οικονομία θα ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση που έφερε η υγειονομική κρίση, αναμένεται εκτός από την προσγείωση των αποδόσεων σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά των ιταλικών να δούμε και αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους διαβάθμισης, που θα βοηθήσει τη σταθεροποίηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων κοντά στο μηδέν.
Μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών και, τελικά, το κόστος χρήματος στην πραγματική οικονομία.
Απόδειξη της καλής πορείας των ελληνικών τίτλων αποτελεί η τελευταία δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ. Η επανέκδοση του 15ετούς, αν και συνέπεσε με την αυξανόμενη ανησυχία για το δεύτερο ξέσπασμα των κρουσμάτων, το lockdown της Ιρλανδίας και της Μ. Βρετανίας και τα τοπικά lockdowns σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, πέτυχε επιτόκιο 1,152%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για όλες τις εκδόσεις όλων των ομολόγων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της συνεχούς καθοδικής πορείας που είχαν οι ελληνικοί τίτλοι εδώ και πολλούς μήνες. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε μείωση κατά 38,7% από το 1,294% στο τέλος Οκτωβρίου του 2019 έφτασε να διαπραγματεύεται πριν από λίγες ημέρες στο 0,794%.
Ο 15ετής τίτλος από την έκδοση της 2ας Φεβρουαρίου που το έβαλε ξανά στο ταμπλό των διεθνών αγορών με επιτόκιο 1,87% κατέγραψε μείωση κατά 40% και διαπραγματεύεται πλέον με απόδοση κοντά στο 1%.
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην απόδοση των 5ετών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να έχουν μειωθεί κατά 60% σε έναν χρόνο από το 0,55% τον Οκτώβριο του 2019 στο 0,20% που ήταν στο τέλος της εβδομάδας.
Οι αιτίες της μεγάλης αυτής βελτίωσης στους όρους του δανεισμού του Δημοσίου είναι:
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
1 Η παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία ενέταξε τον περασμένο Μάρτιο τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP).
Η Ελλάδα από την αρχή του χρόνου έως και τις 21 Οκτωβρίου έχει δανειστεί 12 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ είχε αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά τίτλων ελληνικά ομόλογα αξίας 12,99 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ υπερκαλύπτει την προσφορά του Δημοσίου σε ομόλογα καθιστώντας τα περιζήτητα στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, η ΕΚΤ έκανε αποδεκτά τα ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, γεγονός που τα κάνει πιο ελκυστικά για τις ελληνικές τράπεζες. Το πρόγραμμα PEPP αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι του 2021, ενώ ήδη υπάρχουν φήμες να αυξηθεί από το 1,35 τρισ. σήμερα μέσα στον Δεκέμβριο.
2 Το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί ένα υψηλό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων που για τους διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων ομολόγων λειτουργεί ως εγγύηση. Τούτο, με την έννοια ότι όλοι γνωρίζουν ότι σε οποιαδήποτε ακραία μεταβολή η Ελλάδα έχει να πληρώσει άμεσα αυτά που δανείζεται.
3 Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ακόμη τις υψηλότερες αποδόσεις εντός της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από αυτά άλλων χωρών. Επιπλέον, η ρευστότητά τους είναι ακόμη χαμηλή, πράγμα που τα κάνει ακόμη περισσότερο ελκυστικά.
Δείγμα τούτου είναι ότι ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε την τελευταία φορά να βγει στις αγορές με ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο, το οποίο όμως ήταν αναμενόμενο, είχε έστω και λίγο μεγαλύτερο επιτόκιο από το 10ετές ή το 5ετές, όπως ζητούσαν εδώ και πολλούς μήνες ξένοι επενδυτές.
4 Το ελληνικό χρέος, παρότι υψηλό, είναι ρυθμισμένο μέχρι και το 2032, ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το χρέος να είναι από τις χαμηλότερες διεθνώς. Το 2021 οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το ελληνικό χρέος δεν ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, δηλαδή, περίπου 6% του ΑΕΠ.
5 H τακτική του ΟΔΔΗΧ να μην ανακοινώνει το ύψος της κάθε δημοπρασίας αλλά να επιλέγει εκ των υστέρων τις καλύτερες προσφορές είναι ακόμη ένα εργαλείο στο οποίο τα επιτόκια των εκδόσεων παραμένουν χαμηλά, καθώς η προσφορά τίτλων παραμένει πολύ χαμηλότερη από τη ζήτηση. Βεβαίως, την τακτική αυτή επιτρέπουν τα υψηλά διαθέσιμα του Δημοσίου που δεν αφήνουν τους πλειοδότες να υπολογίζουν τις ανάγκες και να ζητήσουν μεγαλύτερα επιτόκια.
6 Τέλος, η Ελλάδα είναι από τις περισσότερο ευνοημένες χώρες της Ε.Ε. στις κατανομές επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με συνολικούς πόρους ύψους 32 δισ. ευρώ από τους οποίους τα 5,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν το 2021 (χωρίς να υπολογίζονται και οι πόροι του ΕΣΠΑ) η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε δυναμική ανάκαμψη με ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ, πράγμα που, επίσης, ενδιαφέρει την αγορά ομολόγων.
Από την έντυπη έκδοση