Πρακτικά η Ελλάδα απαλλάσσεται από τις τακτικές τριμηνιαίες αξιολογήσεις και τον ασφυκτικό έλεγχο που είχε μέχρι τώρα για κάθε μέτρο που ήθελε να εφαρμόσει και είχε δημοσιονομικό κόστος. Το συμβολικό μήνυμα για τις αγορές είναι ότι η Ελλάδα έχει βγει από τη… θερμοκοιτίδα των θεσμών και μπορεί πλέον να πορευτεί μόνη της δίπλα στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
To τέλος της ενισχυμένης εποπτείας επικύρωσαν την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αποδεχόμενοι η επιτροπή να μην παρατείνει περαιτέρω το ειδικό καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018, και μετά τον Αύγουστο.
Οπως, όμως, ήταν αναμενόμενο δεν ξέχασαν και τις ουρές των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα και δεν έχει προλάβει να εκπληρώσει λόγω κυρίως της πανδημίας.
Ετσι, με έπαθλο την τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων που εκκρεμεί από το 2019, θα ζητήσουν την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων μέχρι τον Οκτώβριο οπότε η Ελλάδα θα περάσει την πρώτη εξαμηνιαία αξιολόγησή της. Αν είναι θετική, θα οδηγήσει στην εκταμίευση και της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων περί τα τέλη του χρόνου. Από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν οι σπουδαιότερες είναι πέντε.
» Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα κάνει και την αξιολόγηση αναμένει την τελική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων και εκκρεμών συντάξεων μέχρι και τον Αύγουστο. Στον θεσμό του Clawback η επιτροπή αναμένει την έναρξη της διαδικασίας για την είσπραξη του υπολοίπου 30% του συνολικού clawback (από φαρμακευτικές και διαγνωστικά κέντρα) για το 2021 μέσω δόσεων που θα συμφωνηθούν με τους οφειλέτες έως τα τέλη Ιουλίου. Επίσης, πρέπει να γίνει η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022 έως τον Οκτώβριο.
» Εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων δανείων: Στην προσπάθεια οριστικής εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπάρχουν δύο συν μία βασικές εκκρεμότητες:
- Να προχωρήσει ουσιαστικά η εκκαθάριση των 30.000 εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας του παλιού νόμου Κατσέλη. Το 95% των υποθέσεων με επανακαθορισμένες ημερομηνίες ακρόασης θα πρέπει να έχει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο 5% θα έχει ημερομηνία ακρόασης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022. Θα πρέπει επίσης να έχουμε τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το 25% των υποθέσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
- Στον νέο πτωχευτικό νόμο θα πρέπει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρξει η διαβούλευση με τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους για τον νέο φορέα διαχείρισης ακινήτων όπου θα μεταφέρονται τα ακίνητα των νοικοκυριών που δηλώνουν «προσωπική πτώχευση».
- Επίσης, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα πρέπει να εξεταστούν οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια ύψους 470 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες.
» Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Θα πρέπει έως τέλος Ιουνίου να εγκριθεί το παράγωγο δίκαιο για το σύστημα των ηλεκτρονικών εγγραφών και ραντεβού, αλλά και η εγγραφή ασθενών στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού. Στόχος είναι να φτάσει στο 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και στο 50% έως το τέλος του 2022. Επίσης, έως τα τέλη Ιουλίου θα γίνει η εγγραφή των αυτοαπασχολούμενων οικογενειακών γιατρών στο σύστημα και θα πρέπει να φτάσει σε επίπεδο που θα επιτρέπει την κάλυψη τουλάχιστον του 85% του πληθυσμού.
» Δικαιοσύνη: Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η βελτιωμένη λειτουργικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την έκδοση και τη διαχείριση δικογράφων και να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία έως τα τέλη Ιουνίου.
» Δασικοί χάρτες: Κρίσιμη εκκρεμότητα αποτελεί και η έγκριση στην τελική τους μορφή των δασικών χαρτών ώστε να προχωρήσει ταχύτερα η ολοκλήρωση του κτηματολογίου που θεωρείται μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις η οποία θα καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.
Τέλος, ως εκκρεμότητα για το φθινόπωρο υπάρχει και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.