Για φέτος, το επίδομα θέρμανσης θα έχει τα ίδια, υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με μια σημαντική διαφορά την ενίσχυση των οικογενειών. Συγκεκριμένα, η προσαύξηση λόγω παιδιών ανεβαίνει στις 5.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Έτσι, για μια 4μελή οικογένεια, το εισοδηματικό όριο που πέρσι είχε τεθεί στις 30.000 ευρώ, φέτος ανεβαίνει στις 34.000 ευρώ, καλύπτοντας περισσότερες οικογένειες.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Τί δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης
Ωστόσο, δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
«Θα είναι όπως έχω ξαναπεί ένα επίδομα βασικά με τα χαρακτηριστικά που είχε και πέρσι, και με τον ίδιο περίπου προϋπολογισμό. Δεν θα υπάρξουν αλλαγές», ανέφερε αρχικά ο υπουργός
Όσο για την επιδότηση στην αντλία τόνισε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: «Η αντλία είναι κάτι διαφορετικό. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κατεύθυνση από τις Βρυξέλλες για έναν σταδιακό περιορισμό επιδομάτων. Το αν οι εταιρείες θα δώσουν βοήθεια προς τον πολίτη, είναι δική τους δουλειά και όχι του υπουργείου. Οι τράπεζες έδωσαν χρήματα για τους πλημμυροπαθείς, το ίδιο θα κάνουν και οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
«Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για την εταιρική κοινωνική ευθύνη των εταιριών, εγώ είμαι υπεύθυνος για την τήρηση του προϋπολογισμού για να μην ζήσουμε εκ νέου μία κρίση, όπως αυτή που βιώσαμε και πληρώσαμε ακριβά», κατέληξε για το σχετικό ζήτημα.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποιες αλλαγές έρχονται στο επίδομα θέρμανσης για τα νοικοκυριά
Οι βενζινοπώλες προβλέπουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στη περιοχή του 1,5 ευρώ ενώ η κυβέρνηση υπό την πίεση των αυξημένων δαπανών για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχουν προκαλέσει οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία προχωρά σε κατάργηση της κρατικής επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αποσύρει την οριζόντια επιδότηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι το μέτρο που εφαρμόστηκε τη περυσινή χειμερινή σεζόν ήταν προσωρινό λόγω της ενεργειακής κρίσης και της μεγάλης αύξησης της τιμής του ντίζελ κίνησης σε επίπεδα άνω των 2 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται ότι πέρυσι εκτός από την κρατική επιδότηση έβαλαν πλάτη και τα διυλιστήρια και τα νοικοκυριά ζέσταναν τα σπίτια με πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές κάτω ακόμη και από 1,10 ευρώ το λίτρο.
Η κατάργηση της κρατικής επιδότησης στην αντλία δεν είναι η μοναδική αλλαγή. Καταργείται και η χορήγηση διπλού επιδόματος θέρμανσης για τη μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με πέρυσι. Επισημαίνεται ότι για τους νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ.
Ωστόσο δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα ποσά καθώς και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά «διαχειριστικού τύπου» διορθώσεις με ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταβολών στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τους δικαιούχους.
Με βάση τα παραπάνω το επίδομα θέρμανσης θα ξεκινά από 100 ευρώ και θα φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.
Το επίδομα θα καταβληθεί στα νοικοκυριά που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
– Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
– Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.