Ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, απαντώντας χθες ενώπιον της Ευρωβουλής σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Κύρτσου, στην ουσία «φωτογράφισε» την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος. Ο Ελληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί από τον Ευρωπαίοι αξιωματούχο κατά πόσο το Eurogroup θα λάβει υπόψη το γεγονός ότι τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων ήταν στο 4-5% όταν καθορίστηκαν τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα και σήμερα είναι στο 1,5%.
Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, τα σημερινά χαμηλά επιτόκια είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, η οποία επιτεύχθηκε χάρις τις προσπάθειες των πολιτών. Οντως χρειάζεται επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για τα επιτόκια στον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και έχουν ήδη επιληφθεί του θέματος αυτού οι θεσμοί, ώστε να ληφθούν υπόψη οι νέες εξελίξεις, τόνισε ο κ. Σεντένο.
Εξάλλου, η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει αύριο και μάλιστα με θετικά σχόλια την τέταρτη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για το «πράσινο φως» και από το Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου, με παράλληλη εκταμίευση προς τη χώρα μας κερδών ύψους 767 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, που έχουν ομόλογα της χώρας μας.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, η αξιολόγηση στην ουσία επαναλαμβάνει αυτά που ανέφερε και η τελευταία έκθεση της Κομισιόν (7 Νοεμβρίου), ότι δηλαδή η ελληνική οικονομία, μετά από μια υποδεέστερη των αρχικών προβλέψεων ανάπτυξη στις αρχές του έτους, αναμένεται να επιταχύνει και να φτάσει στο 1,8% το 2019 συνολικά, βασιζόμενη στην εσωτερική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Για το 2020 αναφέρει ότι θα κινηθεί στο 2,3% και θα είναι σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της ευρωζώνης (1,2%).
Η Επιτροπή αναφέρεται ακόμη στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, στην άρση όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, στη μείωση των επιτοκίων των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, αλλά και στις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Στη διαμόρφωση του θετικού αυτού κλίματος συνετέλεσαν και οι πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και της σημερινής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αναφέρει η έκθεση, η οποία χαρακτηρίζει ως πρόκληση για την Ελλάδα τη διατήρηση αυτής της πολύ θετικής δυναμικής.
Σε σχέση με τον δημοσιονομικό τομέα, η αξιολόγηση θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι υψηλότερο από τον στόχο (3,5% του ΑΕΠ) φέτος και θα κυμανθεί στο 3,8%, δεδομένου ότι αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από τους θεσμούς για τα μέτρα ύψους 0,7% του ΑΕΠ της προηγούμενης κυβέρνησης τον περασμένο Μάιο.
Για το 2020 η Κομισιόν, όπως και στην τελευταία έκθεση, έτσι και στην αξιολόγηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα. Σημειώνει δε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 περιλαμβάνει φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα ύψους 0,6% του ΑΕΠ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου