Με αυτή την έξοδο στις αγορές, η Ελλάδα σκοπεύει να αντλήσει ένα ποσό μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πολυεπίπεδη κρίση που δημιουργούν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, καθώς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
H αρχική έκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου είχε γίνει τον Απρίλιο του 2020, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 2%. Το 7ετές ομόλογο έχει τρέχουσα απόδοση στο 2,4%.
Καθώς η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων σε hedge funds, αλλά σε άλλου τύπου επενδυτές. Συνδιαχειριστές της έκδοσης του ομολόγου θα είναι οι εξής έξι τράπεζες: BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.
Για την επανακυκλοφορία του 7ετούς ομολόγου, η Ελλάδα έδωσε mandate σε έξι επενδυτικές τράπεζες. Συνδιαχειριστές της έκδοσης θα είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.
Η νέα έξοδος της χώρας στις αγορές γίνεται σε μια στιγμή που ναι μεν το κλίμα είναι θετικό για την οικονομική προοπτική της, ωστόσο οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ελληνικό δημόσιο προχωρά στην επιλογή της επανέκδοσης ενός υφιστάμενου τίτλου αντί της της έκδοσης ενός νέου ομολόγου, καθώς μια νέα έκδοση θεωρείται πως ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο.
Ειδήσεις σήμερα
Φυσικό αέριο: Έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό
Ντόμινο τρόμου στην Μολδαβία – Σύννεφα πολέμου καλύπτουν την Υπερδνειστερία
Ηπατίτιδα: Συναγερμός στη Λάρισα για ύποπτο κρούσμα σε 16χρονη
Fuel Pass: Πρεμιέρα με πάνω από 200.000 αιτήσεις – Ερωτήσεις-απαντήσεις για τους τους δικαιούχους