Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τουλάχιστον μια εταιρία του κλάδου με κύκλο εργασιών γύρω στα 7 εκατ. ευρώ και κερδοφόρο αποτέλεσμα προετοιμάζεται για να μπει στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. μέσα στη φετινή χρονιά.
«Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, προγραμματίζουμε να δημοπρατηθούν πάνω από 60 έργα με προϋπολογισμό περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ 89 είναι οι υπογεγραμμένες προγραμματικές συμφωνίες δημόσιων έργων που αθροίζουν το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης στην έναρξη του πρόσφατου 24ου ετήσιου Συνεδρίου Greek ICT Forum – InfoMobility World με βασικό θέμα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Διαχειριστικές και Οικονομικές Εφαρμογές σε Επιχειρήσεις και Φορείς.
Μεγάλη ρευστότητα
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, «οι εταιρίες πληροφορικής ξεκίνησαν τη χρονιά με ταχεία αύξηση των εργασιών τους, έχουν υψηλά ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων, διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα, δεν επηρεάζονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και είναι έτοιμες να διεκδικήσουν μεγάλο ύψος εργασιών, που θα προκύψει από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παράλληλα, οι πολύ ισχυρές επιδόσεις τους, κατά τα τελευταία χρόνια, συνδυάζονται με τόσο υψηλές θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, έτσι ώστε να τους δίδεται η δυνατότητα να προχωρούν σε μπαράζ εξαγορών άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, χωρίς να διαταράσσεται στο παραμικρό η πλεονάζουσα ρευστότητά τους».
BROWN HOTELS GREECE: Διπλή υποψηφιότητα στα βραβεία World’s Best Awards 2025 του Travel + Leisure
Το γεγονός ότι πολλές βρίσκονται με υπερεπάρκεια ρευστότητας, ενώ τράπεζες, Χρηματιστήριο και Funds δείχνουν μεγάλη προθυμία να τις χρηματοδοτήσουν με ευνοϊκούς όρους, αποτελεί σημαντικό καταλύτη για τη σύναψη νέων deals, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οδηγούν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Ενας από αυτούς είναι πως η αγορά, παραμένει κατακερματισμένη με σειρά εταιριών να διαθέτουν μεν αξιοσημείωτα συγκριτικά πλεονεκτήματα (π.χ. μερίδια αγοράς, τεχνογνωσία), πλην όμως είτε οι βασικοί τους μέτοχοι δεν έχουν διάδοχη κατάσταση είτε δεν διαθέτουν τα μεγάλα ποσά που θα αναγκαστούν να επενδύσουν, προκειμένου να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στις νέες απαιτήσεις τη εποχής.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, «οι εισηγμένες αγοράζουν τις άλλες εταιρίες με πολλαπλασιαστές κερδών και ιδίων κεφαλαίων πολύ ελκυστικότερους από αυτούς με τους οποίους οι ίδιες διαπραγματεύονται στο ταμπλό του Χ.Α., ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας». Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων τους, για τα μεγέθη του 2021, ήταν τουλάχιστον ικανοποιητικό, ενώ οι εταιρίες δεν κινούνται στη λογική άλλων εποχών, που η συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του Δημοσίου εξασφάλιζε μεν ένα καλό ανεκτέλεστο, είχε ωστόσο επισφαλή και απροσδιόριστο χρόνο εξόφλησης.
Επομένως οι τζίροι μπορούν να θεωρηθούν υγιείς, τα λειτουργικά περιθώρια άκρως ικανοποιητικά και οι δυνατές συγκινήσεις αναμένονται στις χρήσεις 2023-2025. Οι αποτιμήσεις στο Χ.Α. δεν είναι χαμηλές, οι λόγοι της επιχειρηματικής αξίας είναι σε υψηλά διψήφια νούμερα, ακόμα και με τα μεγέθη του 2021, ωστόσο και η ανάπτυξη δεν είναι αμελητέα. Το δε ανθηρό ταμείο υπόσχεται προσθήκες που μπορούν αλλάξουν άρδην την εικόνα του ισολογισμού. Και αυτό ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από μεγάλα χαρτοφυλάκια.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι για αρκετές η οικονομική χρήση δεν ξεκινά από το μηδέν όπως π.χ. στις εμποροβιομηχανικές, αλλά από ένα υψηλό επίπεδο κερδών (συχνά άνω του 50%) που διασφαλίζεται είτε από υπογεγραμμένα παλαιότερα συμβόλαια έργων είτε από προσφερόμενες υπηρεσίες συντήρησης – υποστήριξης. Πέραν αυτού, χρηματιστηριακοί κύκλοι επισημαίνουν την ύπαρξη ευρύτερου ενδιαφέροντος από το εξωτερικό.