Οι Ελληνες αγοραστές είναι κατά κύριο λόγο ηλικίας 45 – 60 ετών και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί και δικηγόροι. Ανθρωποι που έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια και προχωρούν σε αγορά μίας εξοχικής κατοικίας, συνήθως χωρίς δανεισμό, ενώ παράλληλα στοχεύουν και στην τουριστική της εκμετάλλευση.
Παράλληλα, ισχυρή παραμένει η ζήτηση από Ελληνες ομογενείς, που είναι συνήθως Ελληνες δεύτερης ή ακόμα και τρίτης γενιάς, που έρχονται είτε από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, είτε από τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.
Οπως αναφέρεται σχετικά, πρόκειται για φαινόμενο που καταγράφηκε και πέρσι, καθώς σχεδόν το 10% των πωλήσεων της εταιρίας αφορούσε ομογενείς αγοραστές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Elxis, Γιώργος Γαβριηλίδης, ανέφερε σχετικά ότι «το τελευταίο εξάμηνο παρατηρούμε τη σχεδόν εντυπωσιακή είσοδο Ελλήνων στην αγορά εξοχικών και μάλιστα χωρίς να προσφεύγουν σε δανεισμό. Οι αγοραστές αυτοί κινούνται σε σπίτια υψηλής αισθητικής, τα οποία πωλούνται από τα σχέδια, σε τιμές που κινούνται μεταξύ 250.000 και 350.000 ευρώ, χωρίς να έχουν ως αποκλειστικό τους μέλημα την πολύ χαμηλή τιμή».
Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν περιοχές ανερχόμενες και όχι ιδιαίτερα κορεσμένες τοποθεσίες. Το παράδειγμα που δίνεται είναι η Κρήτη. Εκεί κινούνται σε περιοχές των Νομών Ρεθύμνου και των Χανίων, μέρη χωρίς μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρείται και σε όλη την ακτογραμμή από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πρέβεζα και την Πάλαιρο. Παρόμοια είναι και η εικόνα στη Ρόδο, όπου η ζήτηση επικεντρώνεται στην κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, που δεν είναι τόσο αναπτυγμένη. Σημαντική κινητικότητα παρατηρείται από Ελληνες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η πρώτη φορά μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, που υπάρχει τέτοιο ελληνικό ενδιαφέρον για αγορά εξοχικών.
Αυτή η κατηγορία αγοραστών, φαίνεται να προτιμούν νέες μονοκατοικίες μικρού εμβαδού, με καλές προοπτικές για εισοδήματα από βραχυχρόνιες εκμισθώσεις. Επομένως, έχουν ως βασικό κίνητρο την επένδυση, με στόχο την εκμετάλλευση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προχωρούν και σε ίδια χρήση των ακινήτων που αγοράζουν.
ΑΝΟΔΟΣ 24,5% ΣΤΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ Α’ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2024
Αυξημένες 20% οι κρατήσεις για την έξοδο του Πάσχα
Ισχυρές τουριστικές επιδόσεις το πρώτο δίμηνο του έτους, με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να βλέπουν «έκρηξη» στις κρατήσεις του Πάσχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από την αρχή του έτους, έως και τον Φεβρουάριο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 24,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 569,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι ταξιδιώτες αυξήθηκαν κατά 20,7% και διαμορφώθηκαν σε 1,46 εκατ. έναντι 1,21 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Μόνο τον Φεβρουάριο, καταγράφηκε άνοδος 22,2% στις εισπράξεις και 26% στους επισκέπτες, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2023.
Από την πλευρά των τουριστικών γραφείων, περιμένουν σημαντική κίνηση φέτος το Πάσχα. H FEDHATTA, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, κάνει λόγο για ισχυρή άνοδο της τάξης του 20%, στις κρατήσεις οργανωμένων διακοπών, σε σύγκριση με το 2023. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι τιμές διαμορφώνονται στα περσινά και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία, στις πρώτες θέσεις προτίμησης για τους εγχώριους προορισμούς, είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με τη Χίο, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη σε πρώτη θέση, ενώ ισχυρή είναι και φέτος η ζήτηση για παραδοσιακούς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με Τήνο, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Μύκονο και Ρόδο, να πρωτοστατούν. Στους ηπειρωτικούς προορισμούς, αναφέρουν ότι και φέτος υψηλή ζήτηση υπάρχει για το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια και τα Ιωάννινα, ενώ και η Πελοπόννησος θα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα η Μονεμβασιά, η Στούπα, το Ξυλόκαστρο και το Ναύπλιο.