Πριν από τον κορονοϊό, και με την οικονομία σε θετικό έδαφος, οι εκτιμήσεις ήταν για αύξηση διπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ. Με την καθίζηση της οικονομίας για το 2020 η αύξηση του μισθού για το 2021 θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρή και σταθερή θα είναι η εκτιμώμενη ανάπτυξη, για την οποία κάνουν όλοι λόγο ότι θα έρθει με την υποχώρηση της πανδημίας.
Στο μίνι εργασιακό νομοσχέδιο που είχε δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» με τις βασικές του διατάξεις την περασμένη Τετάρτη (2 Σεπτεμβρίου) έγιναν μικροβελτιώσεις στην υπερωριακή απασχόληση που θα αναπληρώσει τις ώρες απουσίας λόγω προληπτικής καραντίνας. Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι που θα μένουν σε προληπτική καραντίνα και αυτοπεριορισμό για 7 ή 14 μέρες λόγω κορονοϊού θα παρέχουν υπερωριακή εργασία μίας (1) ώρας την ημέρα χωρίς αμοιβή αντί 3 απλήρωτων ωρών ημερησίως που έλεγε το αρχικό σχέδιο, υποχρεωτικά. Στην πράξη, το 8ωρο θα γίνει 9ωρο με τον ίδιο μισθό, αντί 11ωρο που θα ήταν με την αρχική διάταξη. Η έξτρα ώρα δουλειάς θα σταματήσει μέχρι να καλύψουν τις μισές από τις ώρες που απουσίαζαν. Το διάστημα της απουσίας τους θα είναι με πληρωμένο το μισθό και τις εισφορές τους, ωσάν να εργάζονταν, από τους εργοδότες τους. Αν κατά την προληπτική καραντίνα συμφωνήσουν με τον εργοδότη να απασχοληθούν με καθεστώς τηλεργασίας, τότε δεν θα παρέχουν καμία πρόσθετη ωριαία απασχόληση.
Οι άλλες διατάξεις προβλέπουν -όπως πρώτος αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» στις 2/9, την πληρωμή ολόκληρου του Δώρου Χριστουγέννων σε εργαζομένους που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης από 1ης Μαΐου και μετά, με τη διαφορά ότι το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα της αναστολής δεν θα υπολογιστεί με τον ονομαστικό μισθό αλλά με την αποζημίωση των 534 ευρώ, γιατί αυτός ήταν ο «μισθός» κατά την αναστολή σύμβασης, κατά την οποία οι εργαζόμενοι δεν απασχολήθηκαν.
Η διάταξη για το Δώρο Χριστουγέννων 2020 προβλέπει ότι «στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο (από τον εργοδότη) λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της. Το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού».
Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:
* Ειδική άδεια 14 ημερών ή και περισσοτέρων, με πλήρεις αποδοχές σε γονείς με παιδιά ασθενείς από κορονοϊό. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία των παιδιών. Οι γονείς εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν αποδοχές κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό.
* Υπερωρίες χωρίς έγκριση από το ΑΣΕ για τις επιχειρήσεις που έχουν καλύψει το ανώτατο όριο των υπερωριών από τις 14/9/2020 ως 31/12/2020. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα τις πληρώνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους.
* Παράταση της επιδότησης μισθού 60% μέσα από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» ως και το τέλος Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα προβλέπει κάλυψη της απώλειας μισθού ως 60% σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης δουλεύουν τις μισές από τις κανονικές ώρες εργασίας και παράλληλα για το διάστημα της μειωμένης τους απασχόλησης οι εισφορές τους πληρώνονται από το κράτος.
* Επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα. Οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό θα μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας για 3 μήνες με 50 αντί 100 ένσημα εργασίας το 2020.
* Αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Οκτώβριο για όλες τις επιχειρήσεις και απαγόρευση απολύσεων ως και τον Νοέμβριο για όσους είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και τον Οκτώβριο. Η αποζημίωση θα είναι 17,80 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής και 534 ευρώ για αναστολή σύμβασης διάρκειας 30 ημερών.
* Ειδική οικονομική στήριξη, ύψους έως 534 ευρώ, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, θεσμοθετείται για τους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού καθώς και τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς, με προϋπόθεση να μην έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη και να μη λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας. Για τα 534 ευρώ υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr), χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.
Ξεκαθαρίζεται δε, για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, ότι η αποζημίωση των 534 ευρώ ή η αναλογία της είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr