«Σε ένα γύρισμα της τύχης, οι ουραγοί έγιναν ηγέτες. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύχθηκαν το 2023 περισσότερο από δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ και η Ιταλία δεν ήταν πολύ πίσω», γράφουν οι δημοσιογράφοι Λιζ Αλντερμαν και Μελίσα Εντι στους New York Times.
«Μόλις πριν από μια δεκαετία, η Νότια Ευρώπη ήταν το επίκεντρο μιας κρίσης χρέους που απείλησε να διαλύσει το μπλοκ των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ. Χρειάστηκαν χρόνια και σκληρά προγράμματα λιτότητας, για να ανακάμψει από τις βαθιές εθνικές υφέσεις και τα διεθνή προγράμματα διάσωσης των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Eκτοτε, οι ίδιες χώρες εργάστηκαν για να διορθώσουν τα οικονομικά τους, προσελκύοντας επενδυτές, αναζωογονώντας την ανάπτυξη και τις εξαγωγές και αντιστρέφοντας την ανεργία που είχε αγγίξει επίπεδα ρεκόρ».
Η Γερμανία μόλις που απέφυγε την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας ανάπτυξη 0,2%. Συγκριτικά, η ανάπτυξη στην Ισπανία και στην Πορτογαλία ήταν υπερτριπλάσια το ίδιο διάστημα, δείχνοντας ότι η οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να αναπτύσσεται με δύο ταχύτητες.
«Υστερα από χρόνια προγραμμάτων διάσωσης και σκληρών προγραμμάτων λιτότητας, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης πραγματοποίησαν κρίσιμες αλλαγές που προσέλκυσαν επενδυτές, αναζωογόνησαν την ανάπτυξη και τις εξαγωγές και αντέστρεψαν τα ρεκόρ ανεργίας», γράφουν οι δημοσιογράφοι των New York Times, υπογραμμίζοντας ως αξιοσημείωτες επιτυχίες, μεταξύ άλλων, τη «μείωση της γραφειοκρατίας» και τις «αλλαγές στις πάλαι ποτέ άκαμπτες αγορές εργασίας» του ευρωπαϊκού Νότου.
Voucher για laptop και tablet: Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις για τον πρώτο κύκλο
Οι χώρες του Νότου έδωσαν βάρος στις υπηρεσίες και ειδικά τον τουρισμό ο οποίος έχει όμως φέρει έσοδα ρεκόρ μετά την πανδημία. Επιπλέον, αυτές επωφελήθηκαν από το πακέτο των συνολικά 800 δισεκατομμυρίων ευρώ που ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία.
«Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό περίπου διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης», γράφουν η Λιζ Αλντερμαν και η Μελίσα Εντι στους New York Times, ξεχωρίζοντας ως παράγοντες πίσω από αυτήν την ανάπτυξη τις επενδύσεις που έκαναν πολυεθνικές εταιρείες όπως η Microsoft και η Pfizer, τα ρεκόρ στον τουρισμό και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Μπορεί, όμως, η Νότια Ευρώπη να κρατηθεί στην ίδια ανοδική τροχιά;»
«Ναι, προς το παρόν τουλάχιστον», απαντούν οι New York Times, επικαλούμενοι τον πληθωρισμό που ήταν σταθερός στο 2,4% τον Απρίλιο στη ζώνη του ευρώ, γεγονός το οποίο μπορεί να ευνοήσει την τουριστική κίνηση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δείξει ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στις αρχές Ιουνίου, ενώ χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρόκειται να επωφεληθούν και από τις προσπάθειες διαφοροποίησης των οικονομιών τους, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.
Από εκεί και πέρα ωστόσο, Αθήνα, Μαδρίτη και Λισαβόνα θα πρέπει αξιοποιήσουν το μομέντουμ, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους, με φόντο αγκάθια τα οποία μπορεί να έχουν καμφθεί αλλά παραμένουν όπως είναι εκείνα της ανεργίας, του πληθωρισμού και του χρέους.
Ειδήσεις σήμερα
Ένταση Γεωργιάδη – υγειονομικών στη Μυτιλήνη: «Ο λαός κυβερνά όχι εσείς» [δείτε το βίντεο]
Παράταση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων, ΦΠΑ, τελών και βεβαιωμένων οφειλών
Έκρηξη στον Πειραιά: Δράστης ψεκάζει τη μηχανή του για να εξαφανίσει το DNA
Πρωτομαγιά 2024: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν αύριο στην Αθήνα