Το κύκλωμα, που εντόπισε η ΑΑΔΕ, λειτουργούσε με βάση δύο ατομικές επιχειρήσεις: Η μία με αντικείμενο ψυκτικές εργασίες και έδρα το Ναύπλιο και η άλλη με αντικείμενο την εκμετάλλευση κτήματος για διενέργεια εκδηλώσεων και έδρα την Αθήνα.
Οι δύο επιχειρήσεις, το 2019, τροφοδότησαν με 2.165 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 15,3 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 3,7 εκατ. ευρώ, τις εξής δύο επιχειρήσεις, με τον ίδιο διαχειριστή: Μία μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με αντικείμενο την κατασκευή οικιστικών κτιρίων και έδρα την Αθήνα και μία μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών φύλαξης και έδρα την Αθήνα.
Οι επιχειρήσεις αυτές χρησιμοποίησαν τα εικονικά τιμολόγια, τόσο για να καλύψουν έσοδα από την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων σε τρίτους, όσο και για να μειώσουν τα φορολογητέα τους έσοδα.
Κατά αυτόν τον τρόπο, η Μονοπρόσωπη ΕΠΕ κάλυψε το 2019 την έκδοση 2.295 εικονικών τιμολογίων, συνολικής καθαρής αξίας 12 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 2,9 εκατ. ευρώ, προς 240 οντότητες. Αντίστοιχα, κάλυψε το 2020 την έκδοση 275 εικονικών τιμολογίων, συνολικής καθαρής αξίας 5,4 εκατ. ευρώ, 5,3 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1,3 εκατ. ευρώ, προς 16 οντότητες.
Αντίστοιχα, η Μονοπρόσωπη ΙΚΕ δημιούργησε δαπάνες για να καλύψει τα έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητάς της το 2019, ενώ παράλληλα εξέδωσε και 86 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 240.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 58.000 ευρώ.
Για όλες τις περιπτώσεις έχουν ασκηθεί μηνυτήριες αναφορές. Παράλληλα έχουν αποσταλθεί Πληροφοριακά Δελτία στις αρμόδιες ΔΟΥ και ΕΛΚΕ για το σύνολο των 344 οντοτήτων, που ήταν οι τελικοί αποδέκτες των εκδοθέντων εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Στο κύκλωμα περιλαμβάνεται και μια πέμπτη οντότητα, για την οποία ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η έρευνα συνεχίζεται.
ΑΑΔΕ: Η εφορία ξεσκονίζει δαπάνες επιχειρήσεων για ρεύμα, τηλέφωνα
Ελέγχους για να διαπιστώνουν εάν είναι αληθή τα ποσά των λειτουργικών δαπανών που δηλώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες στα έντυπα Ε3 των φορολογικών δηλώσεων θα αρχίσουν να διενεργούν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς φαίνεται ότι πολλοί από τους φορολογούμενους αυτούς «φουσκώνουν» τα ποσά αυτά στις δηλώσεις τους για να μειώσουν τα φορολογητέα εισοδήματά τους και να γλιτώσουν σημαντικά ποσά φόρου εισοδήματος.Στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών μπαίνουν κυρίως οι δηλούμενες ως επαγγελματικές δαπάνες για ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα, σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει ήδη από φορείς και ΔΕΚΟ να αποστείλουν στην πλατφόρμα myData τους λογαριασμούς με τον αριθμό παροχής για κάθε επιτηδευματία με στόχο τη διασταύρωση των δαπανών που δηλώνουν. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ ήταν ο πρώτος οργανισμός κοινής ωφελείας που απηύθυνε μήνυμα σε πολλούς επαγγελματίες, στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να δηλώσουν την παροχή ή τις παροχές για τις οποίες οι εκδιδόμενοι λογαριασμοί ύδρευσης – αποχέτευσης καταχωρίζονται ως επαγγελματικό έξοδο, προκειμένου – κατ’ εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας- τα ηλεκτρονικά τιμολόγια των συγκεκριμένων λογαριασμών να αποστέλλονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω της πλατφόρμας myData.
Μπλόκο
Το «φούσκωμα» των λειτουργικών δαπανών αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο το οποίο προσπαθεί πλέον να περιορίσει η ΑΑΔΕ, αξιοποιώντας τις δυνατότητες διασταυρώσεων που παρέχει η πλατφόρμα myData.
Η πλατφόρμα myData εξελίσσεται σε πολυ-εργαλείο διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και διευκόλυνσης φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης φορολογητέων εσόδων και εισοδημάτων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Στο… στόχαστρο
Πέραν των δεδομένων των εκδιδόμενων λογαριασμών για ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνα, οι πηγές που θα αξιοποιηθούν από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για την άντληση των προς διασταύρωση πληροφοριών με τα δεδομένα της πλατφόρμας myData προκειμένου να επαληθευθούν τα στοιχεία που δηλώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι:
1 Τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών για τα έτη 2021 και 2022. Κατά τα φορολογικά έτη 2021 και 2022, η παράλληλη λειτουργία της πλατφόρμας myData δεν δέσμευε τους φορολογουμένους να συμπληρώσουν τα έντυπα Ε3 και Ε1 σύμφωνα με τα δεδομένα της πλατφόρμα myData. Ακόμη και στο έντυπο Ε3 του φορολογικού έτους 2022, όπου τα στοιχεία των ακαθαρίστων εσόδων και των εξόδων ήταν προσυμπληρωμένα με βάση τα δεδομένα της πλατφόρμας myData, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούσαν να τροποποιούν τα προσυμπληρωμένα ποσά. Σύμφωνα με προγραμματισμένη δράση που περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 εντός των προσεχών εβδομάδων και μηνών θα διενεργηθεί μια πρώτη πιλοτική αξιοποίηση των δεδομένων που έχουν αναρτηθεί από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες στην πλατφόρμα myData. Τα δεδομένα αυτά θα διασταυρωθούν με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τους ίδιους τους φορολογουμένους στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και στις δηλώσεις ΦΠΑ για τα φορολογικά έτη 2021 και 2022. Οσες περιπτώσεις εντοπιστούν με πολύ μεγάλες αποκλίσεις δεδομένων, κυρίως σε ποσά που αφορούν στις δαπάνες που εξέπεσαν από τα ακαθάριστα έσοδα, οι ελεγκτές θα τις παραπέμψουν για περαιτέρω ενέργειες, δημιουργώντας ένα πρώτο δείγμα υποθέσεων επιλέξιμων για φορολογικό έλεγχο.
2 Οι πλατφόρμες διενέργειας διαδικτυακών συναλλαγών – αγορών (marketplaces). Τα στοιχεία για ένα τεράστιο πλήθος συναλλαγών που διενεργήθηκαν μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες διαδικτυακών συναλλαγών – αγορών και συγκεκριμένα για πληρωμές υπηρεσιών που παρασχέθησαν ή για αγορές αγαθών, όπως π.χ. για πληρωμές μισθωμάτων σε περιπτώσεις ενοικιάσεων κατοικιών ή αυτοκινήτων, πληρωμές εξόδων διαμονής σε ξενοδοχεία, πληρωμές αγορών προϊόντων κ.λπ., θα συγκεντρωθούν από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προκειμένου να διασταυρωθούν με τα δεδομένα που συμπεριέλαβαν στην πλατφόρμα myData και στις φορολογικές τους δηλώσεις οι επιχειρήσεις που διενήργησαν όλες αυτές τις συναλλαγές. Βάσει μιας νέας κοινοτικής οδηγίας, η οποία θα ενσωματωθεί σύντομα και στην ελληνική φορολογική νομοθεσία, όλες οι πλατφόρμες διενέργειας διαδικτυακών αγορών θα υποχρεωθούν να αποστείλουν σύντομα στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν μέσω αυτών επιχειρήσεις με ελληνικά ΑΦΜ. Ετσι τα έσοδα των επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες που παρείχαν ή από τις πωλήσεις προϊόντων που πραγματοποίησαν μέσω των διαδικτυακών αυτών πλατφορμών θα γίνουν γνωστά στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για να μπορούν, στη συνέχεια, να τα διασταυρώσουν με τα δεδομένα της πλατφόρμας myData και των φορολογικών δηλώσεων και να διαπιστώσουν, σε κάθε περίπτωση, εάν το σύνολο των εισπραχθέντων εσόδων από τις ηλεκτρονικές αυτές πωλήσεις έχει δηλωθεί.
Ειδήσεις σήμερα
Νέα Φιλαδέλφεια: Ψάχνουν το βίντεο με τη φονική μαχαιριά
Κυνηγετική περίοδος: Πιο νωρίς το κυνήγι του αγριογούρουνου – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Κορονοϊός: Ηπια συμπτώματα για την ώρα από τη μετάλλαξη «Eris»