Το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τις διοικήσεις των τραπεζών ήταν αναμενόμενα βαρύ, τα στελέχη που ήταν παρόντα υποχρεώθηκαν να βάλουν στο τραπέζι την πρόταση για τη ρύθμιση ενήμερων δανείων, αφήνοντας βέβαια ανοιχτούς τους όρους με τους οποίους θα γίνει αυτό. Ακουσαν για άλλη μία φορά από τον υπουργό Οικονομικών ότι είναι υποχρέωση των τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων, όπως αύξησαν και τα επιτόκια χορηγήσεων. Επίσης, άκουσαν τον υπουργό Οικονομικών να αποκλείει και πάλι το ενδεχόμενο να δοθεί μπόνους στα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες πρότειναν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για έναν αριθμό περίπου 30.000 δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι με βάση τα εισοδηματικά τους δεδομένα είναι πιθανό να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στη δόση του στεγαστικού τους δανείου. Το κόστος για τις ρυθμίσεις θα επωμιστούν τα πιστωτικά ιδρύματα και όχι το ΥΠΟΙΚ, όπως έγινε με το πρόγραμμα-γέφυρα μέσω του οποίου επιδοτήθηκαν δόσεις σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας με συνολικά 500 εκατ. ευρώ.
Ζήτησαν παρ’ όλα αυτά προθεσμία δύο εβδομάδων για να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα και έθεσαν ως προϋπόθεση ότι όλα αυτά θα γίνουν αποδεκτά χωρίς αντιρρήσεις από τις εποπτικές Αρχές, δηλαδή την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Τραπεζικής Εποπτείας (SSM). Τραπεζικές πηγές τόνιζαν μετά τη συνάντηση ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί προς το παρόν η τεχνική φόρμουλα με την οποία θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα από το τραπεζικό σύστημα. Βασική αρχή είναι οι νέες ρυθμίσεις να μην έχουν επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.
Τραπεζικά στελέχη σημείωναν μετά τη συνάντηση: «Δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούμε να προτείνουμε τα οποία να μην προσκρούουν στους εποπτικούς περιορισμούς». Επίσης, δεν κρύβουν δε τη δυσαρέσκειά τους για τους υψηλούς τόνους που «έχει υιοθετήσει το ΥΠΟΙΚ», υποδεικνύοντας στις τράπεζες παρεμβάσεις στην τιμολογιακή τους πολιτική – μεταξύ άλλων.
«Πίεση» στις τράπεζες από το Μαξίμου
Η πίεση προς τις τράπεζες κορυφώθηκε μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού πριν από μία εβδομάδα για την εξάντληση των περιθωρίων των ρυθμίσεων για ενήμερους δανειολήπτες.
Την ίδια ημέρα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε μια συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών από τις οποίες ζήτησε προτάσεις για πέντε θέματα: την ευνοϊκότερη ρύθμιση ενήμερων δανείων, την αύξηση των αποδόσεων των καταθέσεων, τη μείωση των προμηθειών, την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και της επιτάχυνσης των εγκρίσεων για τις ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών.
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Πριν από τη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις τράπεζες και τώρα θα πρέπει οι διοικήσεις τους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέας επιδότησης δόσεων ή δανείων προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης ρύθμισης, αφού κάτι τέτοιο είναι ευθύνη των τραπεζών. Στην ίδια κατεύθυνση πηγές του ΥΠΟΙΚ πριν από τη συνάντηση τόνιζαν ότι και το ισπανικό μοντέλο για ρυθμίσεις δανείων που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες δεν προβλέπει κρατική επιδότηση.
Τι θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση ανάμεσα σε ΥΠΟΙΚ και Τράπεζες
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν ότι στην επόμενη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών θα προσέλθουν με πρόταση ή έστω περίγραμμα πρότασης και για τα υπόλοιπα αιτήματα του ΥΠΟΙΚ. Συγκεκριμένα, σχετικά με την κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν στους ενήμερους δανειολήπτες τους, οι τραπεζίτες δεσμεύτηκαν ότι θα έχουν προτάσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και μείωσης των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν διακριτά και ανεξάρτητα προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα .Η ελληνική κυβέρνηση διά του ΥΠΟΙΚ ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
Τέλος, για το θέμα της επαναξιολόγησης του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε μια λίστα σχετικών προμηθειών η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα διακριτά και ανεξάρτητα.
Από πλευράς του ΥΠΟΙΚ, παρόντες κατά τη χθεσινή συνάντηση ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνου Πετραλιά, της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένας Αθανασοπούλου, και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων, Μιχάλη Αργυρού.
Εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος, Βασίλειος Ψάλτης, και εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου. Παρόντες κατά τη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ειδήσεις σήμερα
Ιντιάνα Τζόουνς Νο 5: Δείτε το πρώτο τρέιλερ
Κιβωτός του Κόσμου: Επιβεβαιώνει ξυλοδαρμούς, όχι σεξουαλική κακοποίηση ο 15χρονος