Προτάσεις που φυσικά δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Τραπεζίτες που κατέθεσαν πρόταση δημιουργίας μιας νέας “Γέφυρας” -ενός προγράμματος επιδότησης δόσης για τα δάνεια των ευάλωτων οφειλετών. Το κόστος για τις ρυθμίσεις θα επωμιστούν τα πιστωτικά ιδρύματα και όχι το ΥΠΟΙΚ, όπως έγινε με το πρόγραμμα-γέφυρα μέσω του οποίου επιδοτήθηκαν δόσεις σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας με συνολικά 500 εκατ. ευρώ.
Ζήτησαν παρ’ όλα αυτά προθεσμία δύο εβδομάδων για να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα και έθεσαν ως προϋπόθεση ότι όλα αυτά θα γίνουν αποδεκτά χωρίς αντιρρήσεις από τις εποπτικές Αρχές, δηλαδή την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Τραπεζικής Εποπτείας (SSM).
Στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες διεμήνυσαν ότι το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο» δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ελληνική αγορά στην τρέχουσα συγκυρία, ενώ δέχθηκαν για μια ακόμα φορά προτροπές από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις.
«Το ισπανικό μοντέλο είναι νεκρό» ανέφερε κορυφαίος τραπεζίτης, εξηγώντας πως δεν τίθεται ζήτημα νέας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
Σε εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Σκοπός είναι να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τις οποίες οφείλει να αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συνεισφέρει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και μετάβασης προς μια οικονομία πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνου Πετραλιά, της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κας Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων κ. Μιχάλη Αργυρού.
Ως απόρροια αυτής της συστηματικής, κοινής προσπάθειας, μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει:
1ον. Επιτάχυνση – τους τελευταίους μήνες – ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν.4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους.
Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες: Τα SOS στις αιτήσεις - Τι πρέπει να ξέρουν διαχειριστές και ένοικοι
Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.
2ον. Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.
3ον. Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.
Ωστόσο, οι νέες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, είναι μεγάλες, πιέζοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών.
Η Κυβέρνηση, με τις πολιτικές που εφαρμόζει, στηρίζει ουσιαστικά αυτά τα εισοδήματα.
Ζητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σημερινή, νέα συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής:
1ον. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
2ον. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.
Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
3ον. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.
Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
4ον. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.
Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.
Τέλος, η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.
Θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση σε περίπου δύο εβδομάδες.
Ειδήσεις σήμερα
Έμμα: Η μητέρα της συγκλονίζει αποχαιρετώντας την – Οργή και πόνος στην κηδεία της 21χρονης
Αλτσχάιμερ: Το φάρμακο που δίνει ελπίδα – Ποια τα ύποπτα συμπτώματα